Реците ми, која је разлика између црног малина и купина? Супруг је донио бобице са тржишта, рекао је то малине. Мало сам збуњен због чињенице да је унутар бобице бело и густо.

бобицеСвако се навикава на чињеницу да су малине сокне и мирисне бобице црвено-розе боје. Међутим, постоји сорта која уопште не изгледа као обична малина, али више као друга бобица, купина, па стога често збуњују, а користи се од бескрупулозних продаваца.

Ипак, постоје неки знаци на којима је могуће утврдити која врста берри је на шалтеру. Поред тога, чак и када су саднице одабране и узгајане, биљке се могу разликовати.

Разлике црне малине од купина су следеће:

  • облик и структура јагодичастог воћа;
  • изглед и облик грмља;
  • време цветања грмља и зрелост жетве.

Карактеристике бобица

малине

За обе културе карактеристична је црна боја плода, која се састоји од једне кости, али ово је једина заједничка својства, јер су њихови облици и структура различити.

Купина благо близе на сунцу и има издужени облик. Пуљ је густа, тако да су добро складиштени и не распадају се приликом транспорта. При жетви, бобица одлази с цветним пупољцима, док у центру (у тачки раздвајања) видимо бијело језгро.

бобице од купина

Малина је унутар шупљине, док је сакупљена, ожиљак остаје на грани. Сама јагодица је такође прилично густа и добро обликована, која је, за разлику од купине, заобљена. Као и заједничка малина, сорта има незнатно косу на бобицама.

Карактеристике грмља

грмље грмља

Ако погледамо одрасле грмље, лако је разликовати купине од црне малине. Плантаже Блацкберри-а су веома густе, а грмови су високи због дугих 3 метара. Малина расте слободније, а висина грмља је два пута нижа.

У боји се такође разликују:

  • малина – светло, са сиво-плавим нијансом;
  • купина је зелена.

купине купина

Значајне разлике између ове две културе су повезане са њиховим бочицама: купина има пристојну величину, снажна је и блесавица: прилично је тешко решити “пријатељски загрљај”. Малина је крхка, чак и флекирана, али обилно посута с гранама.

Карактеристике вегетације

Оба типа биљака ретко оштећују пролећне мразе, јер цвета прилично касно. Али ако малина почне цветати рано у љето, онда купина цвети само крајем првог мјесеца (јун).

Related  Пролећна (јесен) засада пионија: како се оплови земљиште?

Сходно томе, време жетве за усеве је различито: малина сазрева месец дана раније и може се уклонити из грмље у јулу. Што се тиче купине, прве зреле бобице појављују се у августу.

Благића је у стању да доносе плод до првог мраза, док малине крајем лета више не раде.

Видећете о разликама између купина и црне малине