У пролеће сам добио црвену гусманију. Сада је скоро усијан, али у посуди већ постоје прилично велике младе биљке. Реците ми, да ли их треба трансплантирати у засебном лонцу и како то исправно радити?

гузманија са децомПосебна карактеристика гусманије је да је цветање за то последња фаза развоја. После сушења цвета, гумманија почиње да се осуши. Међутим, за наставак рода у лонцу остаје млада грмља, која се формирају током цветања.

Понекад се мајка не исушује и наставља да постоји већ неко време, али неће цветати, и након одређеног периода ће и даље умрети.

Неки узгајивачи напуштају децу у старом лонцу, од ње се уклања само осушени део старе биљке, поготово ако се формира само један узгајивач. У принципу је такође могуће урадити ово – нова грмља обично се добро развија и чак цвета. Али вреди размислити да ће ово утицати на украсност грмља, јер ће умјесто родитељске биљке бити празнина. Најбоље је пресађивати дјецу гузманије у посебну посуду. Дакле, можете добити компактну прелепу грму и истовремено помножити цвет.

Када пресадити?

гусманија је нестала

Деца Гузманије ће бити спремна за раздвајање не пре него што имају сопствени коријенски систем. Чим се цвјетни пупољак на биљци мати почне бледити, треба га сјечити, тако да цвјет не узима узалуд, већ га усмерава на активан развој дјеце.

Истовремено је неопходно зауставити заливање гузманије у розету, иначе ће биљка гнати.

Пресађивање дјеце Гузманиа мора се обавити на пролеће. Ако се млади пилићи појављују у јесен-зимском периоду, боље је одгодити поступак до марта.

Како пресадити?

одред

Када деца расте добрим коренима, потребно је:

  • извадите их заједно са старим цветом из саксије;
  • Са оштрим ножем, нежно одрежите сваку бебу, покушавајући да не оштете младе коријене;
  • дати мало сувог;
  • да обрадимо корпе у стимулансу раста.

Related  Како да расте саднице босиљка код куће?

Да би се посадила деца би требало да изаберу лонац не више од 12 цм. У дубоком саксију цвеће ће брзо нестати из вишка влаге, јер се земљиште неће исушити. Што се тиче земљишта, погодна је и посебна подлога за бромелије, у којој је потребно додати мало песка, коре и листова земљишта.

Узгајане бебе треба сипати у утичницу, прекривене паковањем на врху и стављене у сјењено место до краја корења. Затим су вазе преуређене у светлосни прозор.

Трансплантација деце гузмании – видео