стогодишњакОчекивани животни вијек стабала зависи пре свега од врсте и услова околине. Већина живи око једног века, али постоје записници, који број је хиљаду година или више. Наравно, причамо о јаким, здравим дрвећима која су у повољним условима и нису сређена од стране људи.

Како да знам колико је година стабла?

старост дрвета уз годишње прстењеПре него што сазнате колико стабала живи, корисно је разумети како се њихова старост рачуна. Чињеница је да неравномерно расте у ширини. Дрвеће добијају енергију за развој од сунца кроз фотосинтезу. Наравно, током периода соларне активности, раст је активнији, а током периода опадања интензитета сунца, раст успорава.

Проширење пртљажника стабла је последица камбијума – специјалног ткива који ствара живе ћелије изнутра (до центра пртљажника) и споља од себе (до кортекса). Ћелије које су унутар камбијума постају део дрвета – подупирајући систем који носи корисне супстанце од корена до листова. Ћелије које се налазе изван камбијума (испод кора), испоручују органску материју од лишћа до корена, ово ткиво назива се лишћом.

У пролеће, камбијум креира широке ћелије, уз уске зидове. Они су потребни да ефикасније и брзо испоруче хранљиве материје и елементе у траговима. У јесен, камбијум производи уске ћелије са дебелим зидовима, који дају стаблу дрвета посебно снагу. Тако се за годину произведе две врсте тканина: један слој (пролеће) је лакши, други слој (јесен) је много тамнији.

Број бендова је боље одређен микроскопом и специјалним бојама, пошто су прилично уски. По броју тамних и светлосних прстена, можемо процијенити не само старост дрвета, већ и климатске услове у којима је порастао. Шире тамне области указују на неповољну, хладну јесен и дугу зиму.

Да бисте знали старост дрвета, морате га смањити. У неким случајевима ово је немогуће или непожељно.

У таквој ситуацији се користи метод израчунавања просечних статистичких индикатора. На нивоу од једног и по метара израчунава се дужина обима пртљажника (у центиметрима) и подељена је константом π (~ 3,14), то је пречник дрвета.

Related  Легенда Древнего Египта – священный жук скарабей

Ова вредност се дели са просечним годишњим повећањем за биљне врсте које се баве студијом у региону. Резултат је приближни показатељ трајања живота дрвета. Наравно, овај метод даје само приближне фигуре. Разлика између њих и стварног броја година може да достигне 20-30% или више.

Дакле, најчешћи начин је да исечете дрво и бројате број прстена.

Шта утиче на животни период?

животни век трајања дрвећа од различитих фактораПре него што сазнамо колико година живи дрвеће, размотримо шта утиче на њихово доба. Очекивано трајање живота снажно зависи од различитих природних услова. Најутицајнији фактори су:

  1. Генетске могућности појединачних биљака. На први поглед, све су исте, али у ствари, дрвеће варирају у облику и величини лишћа, активност камбијума и друге карактеристике. Све ово има снажан утицај на адаптивни капацитет биљке на неповољне услове.
  2. Карактеристике земљишта. Његов састав, засићеност воде, засићеност са микроелементима и храњивим материјама. На сиромашним пољопривредним земљиштима, дрвеће може да расте лоше, док преко пута, на богатим, али необрађеним земљиштима, биљке могу живјети вековима.
  3. Влажност и температура имају слаб ефекат, јер је клима у сваком појасу дуго времена обично стабилна. Изузетак су глобалне временске промене (глацијални периоди). Наравно, за краткотрајне биљке, чак и мала суша може имати фаталан ефекат.
  4. Карактеристике терена (присуство косине, планине или великих зграда) у великој мјери мијењају ниво освјетљења, снаге, правца вјетра и других важних параметара. А они, с друге стране, значајно смањују или повећавају живот дрвета.
  5. Карактеристике шуме. Уз високу густину високих дрвећа која расту једна поред друге, шансе одређене биљке да достигну значајне величине су прилично мале. Ово утиче на разноврсност врсте, на пример, листопадно дрво је веома тешко расти у тамној четинарској шуми.
  6. Болести и штеточине. Штеточине укључују инсекте који гризе коре и лишће, као и животиње и чланарине који једу коренове. Болести у дрвету су бактерије и гљивице.

Related  Для участка и дачного дома используем ненужные деревянные поддоны

То су најважнији природни услови. Али постоје и вештачке. Дрво у јако загађеном урбаном окружењу живи мање. Насупрот томе, очекивани животни век значајно се повећава у великим парковима у којима нема блата, али се брига за биљке и заштита од штеточина и болести.

Листопадно дрвеће

листопадни дрвећнициИнтересантно је да је животни век дивљих стабала много већи од плодних култивисаних биљака. Ово је због чињенице да је човек који користи методу узгоја створио усеве који су у најкраћем року омогућили максималан принос. Таква висока продуктивност је директно повезана с чињеницом да дрво нема довољно снаге и ресурса за себе, све то даје у плодове. Као резултат, живи много мање.

Најчешћа воћа у нашој географској ширини су јабуке и крушке. Живе највише пола века, али дивље врсте могу да расте 100-150 година. Друге културе – шљива, морски бујон, кајсија – живе до 20-30 година. Ово је због чињенице да ове културе традиционално расте на јужним географским ширинама. На пример, бресква у нашем бенду не живи дуже од 15 година.

Све дивље листопадне дрвеће расте много дуже. Аспен и Алдер живе до 150 година, орах дрвеће у просеку 2 вијека. Брај, пепео и бреза расте до 3 вијека, а буква живи до 500 година. Али рекордер је храст – он живи у просеку од пола миленијума. Наравно, говоримо о могућем животном потенцијалу ових врста дрвећа, јер у стварним модерним условима нико неће дозволити да живе више од 100-200 година.

У четинарима

четинарске стабале стогодишњицеБиљке четинара живе много дуже од листопадних стабала. То је због мањег метаболизма, озбиљне способности прилагођавања у тешким климатским условима. Кронски облик четинарског дрвета омогућава вам да извучете максималну количину енергије коју Сунце може дати.

Related  Представљамо необичне гљиве које можете само дивити – неуживе и отровне врсте бизарних поклона шуме

Помаже да преживи и веома разгранат коренински систем, а такође и да чак и током зиме, иглице и даље производе хранљиве материје, иако у минималним количинама. Корени чак могу да добију минералне супстанце и воду из замрзнутог тла. У том случају, игле су покривене воском, који не дозвољава испаравање воде.

Јела – најкраћа жива биљка међу четинарима може постојати до 2 вијека. Заједничка смрча и борова живе до 600 година. Европски лишћар живи до 500 година, а његов сибирски колега – на 900 година (илустративан примјер ефекта ниског метаболизма). Кедар бор преживи на 1000 година, али главна јетра је дуга је секвоја, која живи у просјеку 5 миленијума.

Сажета табела

Ради јасноће, смањимо животни вијек стабала у столу, околни свет наше земље нам даје следеће податке:табела очекиваног трајања живота

Свако име и животни век се не могу навести у једној табели, јер има превише сорти.

ТОП-10 најстаријих дрвећа на планети – видео