hemverkstad på träVerkstaden för att arbeta med träprodukter använder en mängd olika verktyg, maskiner och installationer. Vissa träbearbetningsmaskiner för hemverkstaden används ofta, medan andra är utformade för att utföra endast vissa specifika högspecialiserade arbeten. Det bör noteras att arbetet med trä hemma är väldigt annorlunda än att arbeta i en träbearbetnings- eller snickeriaffär.

hemverkstadDenna artikel ger en översikt över några av de populära maskinerna för träbearbetningsverkstaden och berättar också om deras syfte.

Slipmaskin

Grinder Holzstar BTS 250Slipmaskiner används för att ge en träprodukt, eller snarare dess yta, en perfekt jämnhet. På vilka maskiner kan inte bara bearbetas nya produkter. Slipmaskinen på trädet gör att du kan bearbeta den färdiga eller till och med använda i vardagen av trädelar som försämrades under drift eller förlorade ytan jämn.

Beroende på funktionella ändamål och designfunktioner är sådana apparater uppdelade i:

 • tejp typ;
 • vibration;
 • vinkel;
 • skivtyp (orbital);
 • pensel-slipning;
 • kombineras.

Även om alla dessa maskiner har olika strukturer och utarbetar materialet på olika sätt, har de alla samma funktion – för att ge träproduktens yta ett perfekt jämnt utseende. Det är värt att notera att industriella träbearbetningsmaskiner har många fler sorter än de som används hemma. Dessutom är funktionaliteten hos industriella enheter mycket bredare, och deras kapacitet överstiger kapaciteten hos enheter som kan användas i hemverkstäder.

Hemma används ofta mini-maskiner för slipning av trä. Vid bearbetning av små delar av deras funktion är tillräcklig.

Sågmaskin

sågmaskin MakitaSågutrustning är en maskin som gör det möjligt att skära träprodukter eller delar i rak linje. I självtillverkade träbearbetningsverkstäder väljs oftast maskiner med skivelement. arbeta på en sågmaskinBeroende på det huvudsakliga skärelementets särskilda funktion är dock sågningsutrustningen uppdelad i följande typer:

 1. Disk. Denna utrustning, som har en jämn arbetsyta och en skivsåg. Under drift matas träelementet till skivan i riktning längs sängen. Skivan skär materialet så smidigt och smidigt att det inte har några marker, stratifiering och så vidare.
 2. Shtripsovoe. I denna apparat utförs skärprocessen genom en bandsåg. Men i hemmet workshops använder sådana träbearbetningsmaskiner mycket sällan, eftersom de är mycket skrymmande och skrymmande. De används oftare i industriella sågverk.
 3. Med en flexibel såg. Sådan utrustning kan ha en annan såg (tejp, rep eller kedja). Under industriella förhållanden, använd endast tejp, men för arbete i hemmet kan du välja något av ovanstående. Enheten av denna typ skär materialet tillräckligt snabbt, tyst och hastigheten på arbetet på den här enheten överstiger hastigheten på arbetet på disken.

När du arbetar på en sådan maskin måste du följa alla säkerhetsregler, eftersom alla skärelement är väldigt skarpa och farliga!

Cirkulär maskin

cirkulär maskin BELMASH CBS-2000Cirkelsågar har vissa likheter med sågutrustning. Funktionerna för den cirkulära träbearbetningsmaskinen är:

 1. Dissektion av sågat timmer både längs och över.
 2. Tillverkning av träbjälkar.
 3. Sågning av plywood.
 4. Tillverkning av glaspärlor.

Related  Pump Automotive – Urvalskriterier

En cirkelsåg är en trämaskin som kan tillverkas för hand.

Efter konstruktion kan cirkelsågar delas in i tre kategorier:

 1. Desktop. Används vid hushållsförhållanden. Vikten av en sådan maskin varierar upp till 25 kg. Du kan installera en sådan enhet på vilken arbetsyta som helst, till exempel på ett bord.
 2. Med stativ. Denna maskin är också bärbar, men utrustad med ett speciellt stativ som gör att du kan hantera brädor med stor längd.
 3. Stationär. Ofta används sådana träbearbetningsmaskiner i industriell produktion. Det är stationäritet, det vill säga immobiliteten och stabiliteten i designen gör att du kan utföra arbete på denna enhet mycket exakt och kvalitativt.

För alla ovanstående cirkelsågar måste du välja olika skärplattor.

Tjocklek maskin

tjocklek maskin Utool UTP-12Huvudsyftet med tjockleksmaskinen på trä är att släta ytan på träelementet. Dessutom används sådana maskiner för att kalibrera all samma typ av produkter till en storlek.

Utformningen av de olika växterna möjliggör skärning både längs träet och över.

arbetsflödeEnheten har en arbetsyta i form av ett bord. Den består av 2 delar. En av dem tjänar ett träelement, och den andra tar det. Mellan dessa ytor är en speciell axel i form av en kniv, vilket ger skärning. Efter skärning går träelementet i mottagarbordet. I den här delen av maskinen finns speciella rullar som stöder baren.

När du väljer en sådan enhet bör du vara uppmärksam på sättet att leverera timmer till arbetsområdet. Vissa modeller ger endast manuell matning, i andra kan det hända automatiskt.

Fogmaskin

Proma HP-200C planerPlanern är en utrustning som används för att bearbeta träämnen. Olika fogmaskiner har olika egenskaper, men deras huvudsyfte är att förbehandla trädet innan det bearbetas på andra maskiner.

Dessa träbearbetningsmaskiner kan vara av två slag:

 • ensidig;
 • bilateralt.

Ettsidigt arbete utförs endast på ena sidan av träelementet, de dubbelsidiga har möjligheten att bearbeta två sidor samtidigt (sammanhängande).

Related  Varför behöver du en borstkuddar el i trädgården

träförädlingsDessutom divideras sådana maskiner med typen av matningsskivor:

 • automatisk;
 • manual.

En maskin med automatisk matningsmetod använder en speciell transportmekanism eller en integrerad automatisk dokumentmatare.

Kopiering maskin

kopieringsmaskin ANDREONI Media 2Kopiapparater (ofta gjorda i modeller “copy-milling” eller “turning-copying”) är utformade för att skapa en kopia av ett urval av en träprodukt så nära original som möjligt. Sådana enheter gör att du kan utföra arbete tillräckligt snabbt, och gör ibland flera kopior av en del samtidigt. kopieringsmaskin på jobbetI sådana maskiner används mallkopieringstekniken. Denna teknik gör att du kan uppnå samma form av alla delar av en viss del, liksom att kopiera den här delen en eller flera gånger korrekt. Således elimineras möjligheten till ett tekniskt fel praktiskt taget, eftersom de flesta behandlingstagen hos det sågade virket görs automatiskt.

Det bör noteras att kopiatorer har kompakta nog dimensioner, men samtidigt hög styrka även vid frekvent användning, arbetar de länge utan störningar och reparationer, om tid spenderas på service av enheterna. Dessutom möjliggör kopierings- och fräsningsmaskinerna att producera element med högsta noggrannhet som liknar varandra.

Planeringsmaskin

Planerplaner för trä Zenitech FS 400Plankor används för att ge den önskade formen till träämnet. Efter bearbetning av en träprodukt på en sådan maskin är dess yta perfekt jämn och slät, utan gräs, chips och delaminationer.

Utformningen av denna enhet gör det möjligt att utföra bearbetning av en trädel i något plan:

 • vertikal;
 • horisontell;
 • lutande i vilken vinkel som helst.

Denna möjlighet uppnås på grund av att alla hyvmaskiner för träbearbetning har en styrstång som justerar lutningsvinkeln. Tack vare det faktum att hela konstruktionen är stark nog och stabil, när man arbetar i olika plan, är det möjligt att uppnå hög precision vid bearbetning av trämaterial, eftersom vibrationsnivån är minimal.

Arbetsytan på denna enhet är uppdelad i två delar:

 • mobil;
 • fixerad.

Mellan dessa delar är en rörlig knivaxel. Dess huvuduppgift är att skära en tunn del av en trädel. När trädet rör sig längs arbetsbordet håller rullarna delen.

Planeren kan ha två eller tre knivar. Om det finns tre av dem förbättras kvaliteten på träbearbetningen betydligt. Till en sådan anordning finns en utbytbar uppsättning knivar. Vissa är utformade för att fungera med mjukt timmer, andra är hårdare.

Valet av knivar beror på trädet från vilket betongstången är gjord.

Bandsågmaskin

Jetsågmaskin Jet HVBS-56M 414458MBandsågar som används för att klippa ett träd, har den viktigaste skillnaden är att med hjälp är det möjligt att skära trä, vilket ger någon form. Med den här enheten kan du göra skärningar som en rak form och kurvlinjig.

Related  Hur man självständigt gör en svarv från en borrmaskin

På platsen klassificeras sådana maskiner i sådana sorter:

 • vertikal;
 • horisontella.

Beroende på hur automatiserat arbetet i denna design är dessa maskiner indelade i:

 • helautomatisk (de används främst inom industrin);
 • halvautomatisk (används för att göra möbler, i sådana maskiner är arbetet med skärning av såg och vice automatiserat);
 • manuellt (i dessa enheter måste materialet matas manuellt, och sågprocessen är också manuellt justerad, sådana maskiner anses vara hushåll, används i privata verkstäder).

Även sådana apparater klassificeras enligt typen av tejp:

 • med smala sågar (från 2 till 6 cm, oftast används för att göra möbler);
 • med breda sågar (från 10 till 30 cm).

Om vi ​​anser dessa maskiner beroende på deras kraft, visas de på:

 • snickeri;
 • indexering;
 • brevopilnye.

I hemmet är workshops mestadels maskiner med små dimensioner och inte särskilt skrymmande, halvautomatiska eller manuella.

Kombinerade maskiner

kombinerad maskin Zenitech MFL 300AKombinerade maskiner – en enhet som ofta används för att behandla trä hemma. Det här är väldigt bekvämt eftersom det ofta inte går att utrusta hemverkstaden med en mängd olika arbetsinstallationer.

En kombinerad maskin kan utföra många funktioner samtidigt, till exempel:

 • sågning;
 • fräsning;
 • räffling;
 • resmusovanie;
 • hyvling.

Industriella kombinerade träbearbetningsmaskiner kan delas in i två villkorade kategorier:

 • hushåll;
 • professionell.

Huvudskillnaderna mellan dessa två typer är dimensionerna, motorparametrarna, strömförsörjningsspänningen.

Dessutom kan vissa maskiner för trä av den kombinerade typen göras hemlagad och med samma framgång används det i husförhållanden.

Som det framgår av det material som beskrivs i denna artikel finns det olika anläggningar för olika typer av träbearbetning, som alla klarar av sin uppgift. Vissa av dem kan delvis utbytbarhet av funktionen hos varandra. Vissa maskiner, till exempel kopiering, är endast avsedda för utförandet av ett visst arbete. En separat typ av träbearbetningsmaskiner för hushållsverkstäder – kombinerat. Deras funktionalitet är bredare, och tillämpningsområdet sträcker sig till många stadier av träbearbetning. Det är dessa enheter som oftast är utvalda för arbete hemma.

Arrangemang av träbearbetningsmaskiner i verkstaden – video