hydroponics för odling av blommorGrönsaker, gröna och blommor odlas framgångsrikt hemma utan att använda jorden. Denna metod kallas hydroponics. Kärnan i denna teknik är att skapa en möjlig miljö för utvecklingen av rotsystemet. Tack vare mättnaden av växten med syre, liksom näringsämnen, kan det blomstra blom och bära frukt. grönsaker på hydroponicsDet enda problemet är att du måste förbereda rätt substrat och en lösning med mineralgödselmedel. Allt detta kräver en extremt precis dosering. Bland annat måste denna installation vara utrustad med speciella lampor. Om du inte följer dessa normer blir odlade grödor sjukliga och kan till och med dö.

 

Den ledande rollen i att få en högkvalitativ och riklig gröda spelas av näringslösning. Vattenstabilitet och innehållet i lösliga salter i det ska motsvara normen – 1,5-3 g per liter vätska.

grönska

aromatiska örter på hydroponicsUnderskattar inte kostnadseffektiviteten i denna teknik, vilket inkluderar rationell vatten- och rymdförbrukning. Det är väldigt enkelt att montera en hydroponics enhet hemma för att växa doftande gröna. Skörden visar sig vara så stor att många använder denna teknik för kommersiella ändamål för att tvinga:

 • böja på pennantvinga en båge till en fjäder
 • persilja;
 • fänkål;
 • sallat;
 • dill.

Eftersom ett speciellt substrat används som mark, får växten en tillräcklig mängd användbara ämnen. I detta avseende ger all dess styrka till bildandet av en tät topp, och inte kraftfulla rötter. Du kan göra en sådan design enligt följande:

 1. Förbered en plastpall. Välj en svart behållare med en matt finish. En sådan yta släpper inte ljuset in i mitten och förhindrar bildandet av alger i vattnet. I butikerna hittar du specialpallar för hydroponics av ​​den nya generationen.pallar för installation
 2. Smaster den flytande plattformen. För att göra detta måste du skära en lämplig storlek skumplast. Gör hål i den, vars diameter kommer att vara densamma som krukorna med gröna. De borde dock vara fasta i tåg och misslyckas. Avståndet mellan hålen ska väljas så att de odlade buskarna inte stör varandra.flytande plattform av skumplast
 3. Förbered planteringstankar för rotsystemet. Dessa speciella hydroponiska tankar är korgar som ser ut som sovjetiska strängsäckar.landningskapacitet
 4. Skaffa en luftkompressor av akvarietyp. Det är värt att komma ihåg att hydroponics är en teknik som innebär användning av specialutrustning för växande växter. Sådana växter säkerställer mättnad av näringslösningen med syre.kompressor

Mörka pallens yta med svart färg. Dessutom använder vissa matfolie för dessa ändamål. Detta skikt skyddar också substratet från överhettning, slår ut värme och ljusstrålar.

odlingsspiror i mineralullNu kan du börja plantera frön. Fyllmedel kan vara mossa, hö eller mineralull. Hårda eller stora substrat för växande grönska är inte lämpliga. Innan planteringen ska planteringsmaterialet vara noggrant vått. fyllning koppar och sådd frönFacket ska fyllas med en lösning så att 1/3 av krukorna finns i den. Ett lager av vatten med gödselmedel bör fyllas på var 14: e dag (i sommar ska det göras mycket oftare), och det ska ersättas helt en gång i månaden.unga tillväxt

I stället för krukor använder vissa framgångsrika koppar. Bara i dem är det nödvändigt att noggrant klippa hål runt omkretsen.

grönsaker

hemlagad växt för odling av grönsakerOavsett gör en primitiv hydroponics – Utrustning för att odla grönsaker kan vara, om du följer en viss ordning. Dock behöver du fortfarande använda specialiserade enheter från affären. hydroponics i ett plaströrProcessen att bygga en sådan självbyggd struktur består av följande steg:

 1. Köp en behållare (15 liter), liksom flera blomkrukor.den enklaste hydroponics designen
 2. Från skummet måste du skära locket för att täcka tanken. Om det här är en vanlig hink, kan den göra ett speciellt lock av tätt material. Hålen motsvarar storleken på en eller flera krukor.
 3. I botten av varje behållare, skära 2 tåg. Med hydroponikkens teknik är de nödvändiga för intag av näringslösning och avlägsnande av överskott av fukt.
 4. I det första hålet måste du fixera röret som är anslutet till kompressorn (till exempel en akvaripump). Den andra kanalen fungerar som en dräneringskomponent för att förhindra översvämning.färdigt system
 5. Nu kruka (eventuellt flera) nödvändigt att fylla plantmaterial: expanderad lera, vermikulit (mineral med skiktstruktur), grus, krossad kokosnötskal, perlit, grov sand blandningar grus.speciellt fyllmedel
 6. Planterade plantor. Samtidigt ska rötterna spridas noga så att de inte skadas.
 7. Fyll hinken med en näringsvätska med speciella tillsatser.
 8. Slå på kompressorn.kompressor

I första etappen måste du ställa in en timer med en period av 15 minuter. Detta gör att systemet kan jämnt fylla behållaren med substratet med en vätska. Till nästa körning kommer överskott av fukt att lämna potten.

typiskt hydroponiskt systemTekniken för ovanstående hydroponics med egna händer används ofta för att odla gurkor och tomater hemma. Sådana grödor kan med rätta tilldelas titeln miljövänlig mat. ekologiskt systemDe växer inte i mark som skulle samla metaller eller rester av gödningsmedel, men i en speciellt beredd lösning. I det här fallet bör trädgårdsmästaren inte oroa sig för skadedjur som ofta planteras i marken eller om sjukdomar som påverkar grödor.

Related  Hur man väljer en kultivator för att ge billig och pålitlig?

blommor

framgångsrik tillämpning av hydroponicsBlommodlare kommer också att vara intresserade av denna teknik. Frodigt och tätt blommande på fönsterbrädan kommer att glädja hushåll och grannar året runt. För att inte plåga läsare under en längre tid, vad är hydroponics för blommor, är det värt att omedelbart gå vidare till affärer. Kanske är det här den enklaste hydroponiska växten, som används för trädgårdsarbete. För dess konstruktion behöver du:

 1. Transplantera blomman i en keramisk eller lerkruka med ett hål på botten och även sidoväggarna. Diametern för var och en av dem är antingen 1 cm eller 1,5 cm.gör hål i potten
 2. Plantering av granulerat material (alternativen är listade ovan) ska siktas genom en sik för att skilja den från onödiga föroreningar. Diametern hos filtercellerna varierar från 0,1 till 2 cm. Jorden måste sedan behandlas med ett desinfektionsmedel (kaliumpermanganatlösning).fyllmedel
 3. Växt unga skottar några cm djupare än vanligt.
 4. Dunk potten i en behållare fylld med vatten, halvfylld. Efter 7 dagar byt vätskan med den beredda lösningen.korrekt plantering
 5. När nya rötter dyker upp (de kommer att synas genom hålen längst ner på potten), är det nödvändigt att göra en luftkudde för dem, och lyfta potten något. Då kommer rötterna att få tillräckligt med luft och dö inte ut.typ av rotsystem

Transplantation ska utföras under den varma perioden (vår eller sommar). I ett coolt mikroklimat kan de inte lyckas anpassa sig till de nya förhållandena.

Gör hydroponics med egna händer kan vara från pallar, hinkar eller vanliga hushållskålar. Det är lämpligt att köpa bassänger med mörka nyanser, så att de inte saknar ljuset. Bland annat bör tankar tillverkas av starka material som inte kommer att reagera kemiska reaktioner med andra ämnen eller förändra sin struktur under påverkan av temperaturen. inomhus växter på hydroponicsDessa punkter rekommenderas dock endast i första etappen tills nya rötter visas.

Hydroponics rekommenderar inte användning för sorter vars rotssystem ruttnar. Det är förbjudet för saftiga växter (behöver inte regelbundet vattning, tåla torka) samt bulbous blommor.

När vatten ersätts med en mättad lösning, därefter avståndet mellan krukan och den yttre tanken ökades från 6 till 10 cm. Om du köper en särskild utrustning för hydrokultur, i alla sådana anläggningar, som tillhandahålls av tillverkare.blommande gerberas

Related  Välja en pump för en fontän i landet

Ytterligare fängelse

ytterligare vårdNärvaron av en sådan anordning kommer emellertid inte att ersätta växtsprutningen. Dessutom behöver du regelbundet välja bort ruttna eller torkade blad / stammar. Varje 30-40 dagar är det nödvändigt att kontrollera surhetsgraden och koncentrationen av näringsämnen. Det är ofta viktigt att ändra lösningen. Samtidigt rekommenderas att desinficera rätter, rötter och substrat. För detta kan du använda vanligt kaliumpermanganat utspätt med vatten.

På vintersäsongen minskar koncentrationen av gödselmedel med 2 gånger. Det är nödvändigt att sänka vattennivån till miniminivån. Sådana försiktighetsåtgärder kommer att tillåta blomman att säkert överleva viloperioden.

Gödningsmedel och lösningsberedning

anläggningskrav för gödselmedelDessutom är det nödvändigt att välja kompetent gödselmedel för hydroponics. Bildandet av ett näringsmedium beror till stor del på det resultat som trädgårdsmästaren önskar ta emot. gödselmedelkonsumtionnorm per 1 liter vattenFör blommor, grönsaker och grönsaker måste du välja olika komponenter. Här är några av dem:

 • Magnesium (sulfat eller flytande nitrat) och kalcium (granulerat nitrat) bidrar till ökad utveckling av rötter;
 • fosfor (ortofosforsyra) stimulerar blomningsprocessen och accelererar också tillväxten av stammen;
 • Kalium (saltpetre eller monokaliumfosfat) är ansvarig för färgning av löv och skott av kulturen.

Organiska gödselmedel (inklusive urea) är inte lämpliga för sådan teknik. Deras beståndsdelar drar snabbt bort kärnan och det sura.

Denna teknik för rotnäring är en hel konst. När allt kommer omkring används istället för mark här vatten, som måste vara mättat med näringsämnen och mikroelement. recept av lösningarEn klar lösning för hydroponics är i de flesta fall bättre att köpa i specialaffärer. Syrheten hos sådana formuleringar varierar från 5,8 eller 6,5 pH. I grund och botten är det komplexa gödningsmedel. Att självständigt förbereda en näringsrik grund för grödor bör en trädgårdsmästare ta:

 1. Filtrerat vatten. Den ska stå i 24 timmar. Vätskekammarens temperatur (18-20 ° C), volym – 1 liter.
 2. På en exakt elektronisk balans väger 1 g kväve och 2 g kalium, fosfor – 0,5 g och magnesium – 0,3 g;
 3. För att förbereda ett annat recept (Knop), ta 0,25 g magnesiumsulfat och kaliumfosfat, kaliumklorid – 0,125 g, 1 gram kalciumnitrat och 0,0125 g järnklorid.färdiga formuleringar
 4. Därefter vänder sig till att lösa upp varje kemikalie i en liten mängd vätska.
 5. Häll 700 ml i disken och börja separat för att hälla de beredda lösningarna. Rör om så mycket noggrant.
 6. När alla komponenter är blandade är det viktigt att komplettera volymen vatten till en liter.

Related  När det är nödvändigt att installera en pump för att öka vattentrycket

lösning beredningDet bör beaktas att järnhaltiga ämnen är extremt “lustiga”, så de kan fälla ut. Deras alternativ är järnsulfat (1,5 g) i kombination med citronsyra (1,7 g). De odlas separat, men blandas sedan i 0,5 liter vatten.

En korrekt beredd blandning kommer inte att ha en fällning. För att undvika detta är det inte nödvändigt att blanda alla ingredienser och sedan lösa upp dem i vatten.

lampor

belysning för hydroponics installationEn viktig roll i full tillväxt av grönsaker och blommor spelas av ekonomiska lampor för hydroponics, vilket hjälper dem att utvecklas snabbt. Det är viktigt för sådana “hem” växter att få tillräckligt med ljus. För detta använder trädgårdsmästare sådana sorters energisparande lampor:

 • luminescerande (hållbart, deras spektrum innefattar strålar som är nödvändiga för fotosyntes);
 • glödlampa (ge maximal värme, men om det inte finns någon ventilation i rummet, led sedan till mögel);
 • gasurladdning (metallhalogenid, natrium och kvicksilver).

belysningslampaDe är installerade på ett avstånd av 0,5 m för att belysa skuggelivande växter och 15 cm för sorter som behöver mer än 12 timmars ljus. Att välja sådana lampor för hydroponics följer individuellt. När allt kommer omkring, odlas växten på detta sätt som sårbar nog.

Hydroponics hemma – video