bunga megah Lencoran akasiaDaya tarikan tumbuhan tropika yang luar biasa ditunjukkan dalam warna bentuk asal. Lankaran akasia adalah popular kerana perbungaan dalam bentuk penyapu merah jambu dari filamen stamen panjang. Kilang itu dipanggil Crimean mimosa, sutera albic, akasia Constantinople. Pokok ini patut dikunjungi sekali, untuk mengingati mahkota mahkota lembut dengan coronal yang lembut.

Penyebaran

Acacia Lencoran di EropahDi Eropah, belajar pokok terima kasih yang luar biasa kepada Itali Filippo del Albizzi, yang membawa belukar dari Constantinople. Acacia sutera Lankoran tersebar luas di banyak rantau:

  • Asia Timur – China, Korea Selatan, Jepun;
  • Depan Asia – Turki, Iran, Azerbaijan;
  • negara-negara benua India.

Lencoran Acacia di AzerbaijanBanyak yang menganggap bandar Lankaran di Azerbaijan adalah tempat kelahiran albicy. Iklim yang panas, padang pasir kering, tanah basah, cerun berbatu – di mana-mana keindahan bersahaja menetap.

Keadaan utama untuk pertumbuhan adalah iklim yang hangat, ciri-ciri tanah tidak begitu penting.

Tumbuhan yang mencintai panas menghiasi taman, taman, ruang terbuka jalanan. Mahkota yang subur dihiasi dengan kawasan bandar, ditanam di kawasan rekreasi di alam semula jadi. Daripada acacias Lencoran di Crimea, Armenia, Georgia, Ukraine membuat lorong-lorong.

Penerangan

berbunga akasia LercoranPokok gugur dengan tempoh berbunga dari bulan Jun hingga Oktober. Terdapat dua jenis tumbuhan utama:

  1. Pokoknya. Di lapangan terbuka, albicism tumbuh dengan batang yang besar sehingga 9-15 m tinggi dan payung mahkota 5-7 m lebar. Pembangunan memerlukan ruang yang besar, sehingga anda tidak dapat mencari akasia di rumah hijau atau tertutup.
  2. Shrub. Bentuk hibrid dengan saiz yang lebih kecil mengekalkan penampilan dekoratif analog semula jadi. Memupuk di bilik, di rumah.

Lankaran akasia memberikan debunga alergen dalam tempoh berbunga. Faktor ini harus diambil kira dalam pencairan bilik.

Daun-daun pelik pokok itu terdiri daripada banyak bahagian, yang memberikan mahkota penampilan kerja terbuka. Bahagian atas kelopak berwarna hijau gelap, bahagian bawah adalah warna putih. Pada waktu malam atau haba yang kuat, daun dilipat dan meleleh.

bunga yang subur dari akasia lenicanaTempoh bermusim yang cerah dari Mei hingga Oktober adalah berbunga daripada akasia Lencoran. Panicles lembut dari warna lembut, dari berkrim hingga ungu, dalam ribuan meliputi mahkota tumbuhan yang subur. Untuk bunga-bunga indah yang diperbuat daripada benang sutera, aroma yang lembut dari tukang kebun sangat menyukai albication. Buah-buahan tumbuhan – kacang polong, dipenuhi dengan biji benih 7-9 keping.

Rintangan fros dari akasia Lencoran adalah rendah disebabkan oleh sistem akar permukaan. Frosts kecil boleh merosakkan penanaman. Dalam iklim yang hangat, penyisiran sutera hidup sehingga 100 tahun. Perubahan semula jadi secara beransur-ansur memendekkan tempoh hayat, selepas 30 tahun, pokok itu menua.

Penanaman dan penjagaan

tumbuh akasia LercoranTempat yang sesuai untuk pembenihan adalah kawasan yang terang di jalan. Lankaran akasia tidak bertolak ansur dengan bayang-bayang. Penanaman di musim bunga dijalankan di tanah subur dengan campuran lime. Pokok berhampiran rumah atau di taman akan mengisi tapak dengan tenaga hangat.

Loji albitsy disyorkan dalam tanah yang hangat, pada jarak 1.7-2 m dari tumbuhan tetangga.

Untuk akasia Lencoran, penanaman dan penjagaan adalah wajar dalam keadaan kelembapan sederhana.

Pembiakan dilakukan

  • benih,
  • pucuk akar,
  • keratan.

Kaedah benih adalah yang paling berpatutan. Sebelum menanam benih dituang dengan air suam selama beberapa jam. Kemudian ditanam tanpa penembusan yang kuat ke dalam tanah. Kadang-kadang benih, dibungkus lumut basah, disimpan sebelum ditanam selama 2 bulan di dalam peti sejuk.

Pucuk akar dipotong dan didasarkan secara berasingan. Tetapi tidak semua tumbuhan menghasilkan semula dengan cara ini.

Keratan sesuai untuk kedua-dua tumbuhan luaran dan domestik. Sekurang-kurangnya ada 3 buah ginjal pada penembakan. Walaupun tanpa merendam, keratan menjadi akar.

Pemupukan hanya dilakukan semasa tempoh pertumbuhan untuk tahun kedua. Air harus air suam dengan banyak, jangan biarkan pengeringan tanah. Pada musim sejuk, pelembab akasia Lencoran hampir tidak perlu. Kandungan dalam periuk memerlukan saliran yang baik. Penyemparan mungkin jarang berlaku. Pemangkasan cawangan tua dan berpenyakit dilakukan sebelum atau selepas berbunga.

Kilang ini tahan terhadap penyakit dan banyak perosak. Di dalam bilik, kerana kekeringan udara, seekor labah-labah labah-labah boleh muncul, apabila draf muncul, daunnya kelihatan. Mengeluarkan penyebab membantu mengubati penyakit.

Permohonan

ciri-ciri berguna akasia suteraAcacia sutera – tumbuhan ubatan, yang disenaraikan dalam buku rujukan ahli farmasi. Mengisi mineral, minyak penting membolehkan penggunaan sumber semula jadi untuk rawatan radiculitis, varises, penyakit radang. Ia digunakan secara meluas dalam bidang kosmetologi dalam memerangi keletihan kulit.

Akasia Lencoran berguna bukan sahaja kepada orang, tetapi juga kepada tumbuhan lain. Tanah di mana albication tumbuh adalah tepu dengan nitrogen, yang meremukkan tanah.

Daya tarikan luaran, bersahaja dan daya hidup alunan mekar membuka hati tukang kebun dan orang biasa yang menghargai lorong-lorong sutera di bangunan bandar.

Kenalan dengan Lakornanskaya akasia – video