Boxwood dalam reka bentuk laman web iniDi kotak kayu kuno dunia dianggap tumbuhan berharga kerana persamaan kayu dengan ambar. Untuk kekerasan dan ketumpatan yang luar biasa, membenarkan pokok itu tidak tenggelam di dalam air, ia digelar “besi.” Juga, kotak kayu dianggap sebagai azimat yang melindungi dari cengkeraman kekuatan gelap dan memenuhi impian yang dihargai. Dalam kehidupan moden, ini adalah salah satu tumbuhan kegemaran yang digunakan dalam reka bentuk landskap, dan hanya untuk menghias bahagian dalam sebuah rumah atau apartmen. Di seluruh dunia, cenderahati, perhiasan, pinggan dan juga alat muzik dibuat daripadanya.

Boxwood dalam sifatnya

BoxwoodBoxwood adalah pokok atau semak yang tumbuh secara semula jadi di Mediterranean, China, Jepun, Amerika Tengah dan Afrika Timur. Ia tumbuh sangat perlahan. Di samping itu, ia boleh dipanggil hati panjang. Umur beberapa spesimen mencapai 500 tahun. Boxwood disenaraikan dalam Buku Merah. Ia boleh tumbuh di mana tumbuh-tumbuhan lain tidak bertahan: di hutan gelap yang ditutup dengan lumut, di kalangan pokok renek dan di tanah berkapur.

Semua bahagian tumbuhan beracun, terutamanya daun.

Jenis kotak kayu

Genus kotak kayu mempunyai beberapa spesies sedozen. Yang paling biasa ialah:

  • Boxwood evergreenBoxwood evergreen(Buxus sempervirens), digunakan secara meluas dalam bidang landskap hiasan. Dalam habitat semulajadi mencapai ketinggian 15 meter, di rumah – 6 meter. Frost tolerates well, tetapi sangat sensitif terhadap cair dan sinar matahari yang cerah. Ia mempunyai daun 3-centimeter bentuk bujur dan warna hijau gelap.
  • Boxwood Small-leavedBoxwood Small-leaved(Buxus microphilla). Perbezaan utama dari kotak kayu hitam hijau – daun lebih kecil (dari 0.5 hingga 2.5 cm).
  • Boxwood BalearicBoxwood Balearic(Buxus balearica), sebaliknya, mempunyai daun yang lebih besar – sehingga 4.5 cm.
  • Boxwood ColchisBoxwood Colchis(Buxus colchica) mencapai ketinggian 8 meter. Daun hijau gelap, sedikit melengkung ke dalam.

Related  Penjagaan dan penanaman di kamellia taman

Banyak jenis hiasan kotak kayu yang dibawa keluar. Bergantung pada warna daun dan bentuk semak di antara mereka:

  • Aureovariegata mempunyai daun dengan bintik kuning;
  • Marginata, daunnya dibingkai oleh sempadan kuning;
  • Latifolia maculata mempunyai daun emas;
  • CurlyLocks, yang batangnya dipintal.

Boxwood di rumah

Pagar pagarSelalunya di gandar tumbuh rumah adalah malar hijau. Pada foto pokok boxwood, anda dapat melihat bagaimana ia dapat digunakan dalam reka bentuk laman web. Pokok yang tinggi mudah digunakan sebagai lindung nilai. Penyelesaian yang hebat akan menjadi dinding hijau, di mana bunga ros mekar.

Bola mangkukTukang kebun suka menggunakan kotak kayu sebagai penghalang untuk katil bunga, dan juga untuk membuat dari mahkota tumbuhan pelbagai bentuk. Untuk melakukan ini, apabila semak tumbuh, kotak kayu dipotong, pucuk ditekuk ke arah yang dikehendaki, menggunakan wayar. Anda boleh menyesuaikan proses sepanjang tahun. Bentuk yang paling sederhana adalah kubus, kon atau bola.

Haiwan kotak merekaSekiranya dikehendaki, anda boleh membuat belukar dalam bentuk, sebagai contoh, haiwan.

Baru-baru ini, suite bilik-bilik juga telah diedarkan. Ia tidak mengambil banyak ruang, kerana ia tumbuh hanya 5 cm setahun. Agak tipis, dengan penjagaan yang tidak betul, boxwood dengan cepat membuang daun. Tempat terbaik untuk membesar ialah ambang jendela yang sederhana. Pemindahan kotak kayu dibuat sekiranya perlu, biasanya sekali dalam 2-3 tahun dan diterima dengan baik oleh loji tersebut. Ia boleh berakar pada bila-bila masa, kecuali musim sejuk.

Peti bilik Buccus sempervirens adalah sejenis baka peminat kelembapan, tetapi jangan terlalu bersemangat. Akarnya tidak bertolak ansur dengan kekacauan. Nah, untuk menyelamatkan tanah daripada mengeringkan, anda boleh meletakkan batu atau lumut di permukaannya. Pada musim bunga dan musim luruh, disyorkan untuk menyembur daun dengan air. Pada musim sejuk, tumbuhan perlu disimpan dengan sejuk dan ini biasanya menjadi masalah terbesar. Keluar dari keadaan ini boleh menjadi penghasil hothouse khas untuk musim sejuk.

Untuk pengairan, tidak perlu menggunakan air yang ditapis atau terpisah – kotak kayu sepenuhnya tidak sensitif kepada kekerasan air. Satu-satunya keperluan: ia tidak seharusnya terlalu sejuk.

Dengan permulaan kotak panas di periuk adalah wajar untuk diletakkan di jalan, melindungi dari cahaya matahari langsung. Dia akan merasa baik di bawah naungan pokok atau di beranda yang terang. Pada musim luruh, apabila menghampiri cuaca sejuk pertama, tumbuhan itu perlu dikembalikan. Di rumah, kotak kayu mekar sangat jarang. Biasanya, sebelum bunga pertama muncul, ia mengambil masa kira-kira 20 tahun. Bunga-bunga tumbuhan kecil dan tidak begitu cantik, berwarna kuning.

Related  Pembakar rumput – penolong yang boleh dipercayai

Bonsai dari kayu kotakJika keadaan yang menggalakkan untuk pertumbuhan tumbuhan tidak dipastikan, perosak kotak kayu tidak lama lagi akan menjadi nyata. Biasanya ia adalah hama labah-labah atau kurap. Untuk memerangi mereka, penanaman tumbuhan itu dilakukan, pertama mengetatkan tanah dengan filem. Basuh perosak, kayu dibilas di bawah pancuran.

Kayu kotak disebarkan oleh keratan pada musim bunga atau musim gugur. Pengeluaran semula oleh biji tidak begitu popular. Keratan Arbor adalah sukar. Daripada 100 buah, hanya 80 yang dapat berakar pada tahap terbaik.

Adalah disyorkan untuk mengembangkan gandar dalam keadaan cuaca panas. Walaupun ia agak tahan terhadap selesema, kotak kayu di rantau Moscow tidak mungkin menahan musim sejuk. Suhu minimum yang dapat bertahan -15 darjah. Berbahaya menjejaskan tumbuhan malar hijau dan angin kencang. Oleh itu, untuk menunggu sejuk, kotak kayu boleh diletakkan di beranda sejuk atau loggia. Dalam perhatian yang paling semasa musim sejuk memerlukan renek muda.

Ciri-ciri penting kotak kayu

Boxwood MarginataUntuk semua keganasannya, kotak kayu adalah tumbuhan yang sangat berguna. Ia memisahkan phytoncides – bahan aktif yang memusnahkan mikroorganisma berbahaya di udara. Yang paling berharga ialah kulit dan daun tumbuhan di mana alkaloid, bioflavonoid, tanin, dan damar dijumpai. Dalam ubat rakyat, kotak kayu digunakan sebagai julap, diuretik, diaphoretic, analgesik, ia mempunyai kesan antiseptik. Kilang itu tidak menggunakan ubat rasmi.

Video mengenai kotak hijau