Dekorativa barberry TounbergPå den berömda barberbaren Tunberg, som är känd för sina dekorativa egenskaper, växer den på de bergiga backarna i ett antal kinesiska provinser och i Japan uppmärksammades trädgårdsmästare under andra hälften av seklet innan sist. Och sedan 1864, när denna art spred sig som en dekorativ kultur, skapade uppfödare mer än 50 olika sorter av bärbär.

Barbern av Tunberg-arten, vars foton och beskrivningar presenteras nedan, är en enkel anläggning som upptar en värdig plats i levande häckar, i mixborders och gruppplantningar. De uthärdar med uthållighet:

  • brist på fukt och frost;
  • skadedjur och sjukdomar
  • växer i stadsförhållanden, på steniga områden och inte alltför rika på organiska markar.

Men de älskar överflöd av solljus och ljusbelagd jord. Samtidigt behåller vackra lövträd med löv av gul, orange, lila och brun nyans dekorativhet hela året.

Barbaris Tunberga Erecta (Erecta)

Barbaris Tunberga ErectaStenbenet av Tunberga Erekta stearinljus präglas av kronans vertikala pyramidform och växer till en höjd av 1,5 meter. Rak stående skott strös med små runda löv av rik grön färg. I unga växter är kronan mycket tät, men när grenarna växer förlorar de vertikalitet, och busken expanderar något. På unga ljusgröna tillväxtskott är skarpa spikar tydligt synliga.

Den här barberväxtsorten blommar årligen och ger små känsliga blommor av gul eller rödaktig nyans. Vid hösten mognar ljusa röda bär med en tät, blank hud på buskarna av barberbäret Tounberg Elekt, som fram till vintern bibehåller ett attraktivt utseende av växten.

Barbaris Tunberga Admiral (Beundran)

Barbaris Tunberga AdmiralLjus externt attraktiv barberbjörn Tunberga Admirayshn – en miniatyr buskhöjd högst en halv meter med en rundad tät krona med en diameter på upp till en meter. Busken kan växa på ett ställe upp till 50 år och växer bara 5-7 cm per år.

Att särskilja denna typ av barber från ett antal lika vackra närstående växter är möjligt av ovanligt lövverk. Små ovala blad är målade på sommaren i gula och orange toner, och på hösten blir de saftiga, röda. Samtidigt, längs kanten på varje ark, är en delikat gul kantkant tydligt synlig.

I maj på en buske finns penslar gula, diameter ca centimeter, färger och på hösten av en barber av Tunberga Admireyshn dekorera redan frukt av en ljus röd nyans.

Barbaris Tunberga Koronita (Coronita)

Barbaris Tunberga KoronitaHöjden av barberbjörnen av Tunberga Koronita är karakteristisk för många sorter av denna art. En vuxen busks krona har en höjd av ungefär en och en halv meter och en bredd på högst en meter, vilket beror på vertikala arrangemang av unga skott. Med ålder blir grenar mer spridda.

Dekoration växter är spetsiga lansettlika blad, unga skott av att ha en lila-röd färg med grön kant, men på äldre grenar med rosa ryggar stora blad är mörka, nästan lila.

På våren på barbern av Tunberga Koronita blommar gula, eleganta blommor, i stället för vilka ljusa röda glansiga bär förefaller i oktober.

Barbaris Tunberga Harlequin

Barbaris Tunberga HarlequinTunberga Harlequin har en höjd på cirka en och en halv meter. Diameteren på den vuxna busken är ca 2 meter. Varje år ger växten en ökning på upp till 15 cm. Samtidigt täcker unga skott med bark av gulaktig eller rödaktig nyans liten, högst 3 cm lång, fantastiska fläckiga rosenbruna löv.

Ett sådant fantastiskt lövverk, som i bilden av barberry av denna sort och art – är en sällsynthet även för denna dekorativa kultur. Och de gula småblommor som visas i maj och juni har en liten doft och samlas ofta i flera bitar i bladets axlar. I slutet av sommaren är skott dekorerade med avlånga, blankt bär av korallskärsbär, som återstår på buskarna redan före våren.

Den vuxna busken av barberry Tounberg Harlequin tolererar vinterbrunnen, och unga växter är bättre skyddade så att frost inte skadar dekorativiteten.

Barbaris Tunberga Rose Glow (Rose Glow)

Barbaris Tunberga Rose GlowDet präglas av varierad, på unga skott, löv av Tunberga barberbjörn Rose Glou – det här är en genomsnittlig buske av en höjd av en och en halv meter. Den nästan sfäriska kronan består av väl märkta rosa röda skott i år och mörkare violettgråa grenar över året. Lövverket av denna sort och typen av barber, som i bilden, ändrar färg i ton till skott. På tillväxten är det fläckat, med vita eller rosa fläckar på en lila bakgrund, och på gamla grenar blir det mörkare, motleyen försvinner.

Blommor, karmin utomhus och gul inuti corolla, visas i maj. Frukten av barberbenen Tungberg Rose Glou är ljus, blank rik röd. Bär mogna i september och pryda skotten till vintern, och ibland blir den ursprungliga dekorationen av platsen och på vintern.

Barbaris Tunberga Golden Rocket

Barbaris Tunberge Golden RocketDetta är en ljus variation med en fem meter pyramidal krona och lövverk av en rik gulgrön färg. Den femåriga busken i Tunberga Golden Rocket i höjd överstiger inte 70 cm, bredden på den kompakta kronan är halva storleken. Mindre gula blommor uppträder i början av sommaren, och några i mitten av strimlen får en skarlet färg i slutet av sommaren eller i september.

I många regioner i Ryssland under frosten kan skott från Tunberga Golden Rocket skjuta, som utan snöskydd fryser till snödäckans nivå. Men även i denna situation återställs plantornas ornamentalitet snart. Och så att den tunna kronan inte bryter under vintern, det är bättre att knyta det eller stärka det på hösten med ett rutnät.

Barbaris Tunberga Orange Rocket (Orange Rocket)

Tunberge Orange RocketSmå och opretentiösa buskar av bärbär, orange raket präglas inte bara av kronans kompakta pyramidform, utan också av det ovanligt ljust apelsinlövverk för sommarens höjd. Denna färg av löv är bevarad till början av hösten, när lövverket förvärvar en rödblodig rodnad.

Vuxen buske i höjd inte överstiger 1,2 meter och en bredd av 40 cm redan. Häckberberis Orange Rocket växer långsamt, är inte rädd för kallt väder och torkning av jorden, men när den odlas i skuggan kan förlora mycket av dekoration.

Barbaris Tunberga Darts röda dam

Barbaris Tunberga Dart'с Ред ЛедиElegant lyx anläggning häckberberis Darts Red Lady med en vacker rundad krona med en diameter på ca 70 cm, täckt med lila bladverk, mot vilket är särskilt imponerande utseende som förekommer i maj gula eller rödaktiga Blommorna är små.

Unga skott av den här arten och berberisvarianter, avbildad, är målade, som löv, i en saftig lila färg, täckta med spines och ordnade vertikalt. Under det andra året mörkar barkens färg, och grenarna börjar avvika starkt. Täta löv med en blank yta blir orange på hösten och skarlet bär är tydligt synliga mot bakgrunden.

Barbaris Tunberga Red Chief (Red Chief)

Barbaris Tunberga Red ChiffTall når två meter berberis olika dekorativa former Chief Ed bredspridning buske med mörkröda skott och minskat till en bladskaft lansettlika blad. Blommande börjar i de sista dagarna i maj eller i juni, när gula blommor samlas på buskar samlade för 3-7 stycken. Oblongfrukt av rosa eller röd färg mognar i september och förblir på grenar även under snö.

Med en hög dekorativ bärgubbe Tungberg Red Chif i mittenbandet kan frysa på vintern på allvar, så ung och försvagad av transplantationsplantor på hösten är bättre att täcka.

Funktioner av barberry Tounberg – video