врба МатсуданаСредњи слој, јако разгранато дрво врбе Матсудан природно расте у Јапану, Кореји, Кини, Манхурији са обала језера и ријека. У природним условима има пречник круне од око 5 м, расте до висине од 8 м. Дрво изгледа веома импресивно, захваљујући живописним увијеним гранама, које имају могућност да се снажно шири. У Јапану уметници често приказују ове гране на сликама.

Невероватна лепота грана врбе МатсуданГледајући слику врбе Матсудан, можете ценити лепоту јапанске лепоте. Фасцинира замахом гране, привлачи око, умирује, па је погодна за врт као релаксацију. Дизајнери активно користе декоративне особине биљки у пројектовању пејзажа приватних парцела, паркова, баште, рекреативних површина.

Спољашње особине врбе врха Матсудан

зреле врбе МатсуданаВитеова вијуга Матсудана је брзо растуће дрво или велики грм с широком пирамидалном круном са танким стабљима. Твистед гране са листовима формирају првобитни узорак унутар круне

Окречене светло наранџасте гране бујне масе висијо, дајући дрвету егзотични изглед. Издужена лишћа такође имају својство увијања у спиралу.

вијчана врбаИвес Матсудана је увек јединствен и јединствен, јер се гране увек обртају на различите начине. Нема апсолутно идентичних стабала. Демонстрирајући фантастичну лепоту, дрво је посебно пријатно за очи у цветном периоду. Међутим, врба Матсудана је необично у било које доба године.

Дрво брзо расте у подручјима са плодном земљишту на осветљеним областима.

Ивес Матсудана: садња и негу

Врба Матсудан близу језераУниверзална биљка је лако расти, јер се дрво добро осећа, као на влажним, алкалним, неутралним земљиштима и на сувим. Ивес Матсудана добро расте код куће, у парку, на башти, у парку, јер се не плаши загађења прашином или гасом. Отпоран је на претерану влагу, прекомерно сабијање тла.

Да би се поједноставила процес садње, боље је купити дрво са затвореним коријенским системом.

Слетање. Саднице у контејнеру са неопходним ђубривима постављају се у јаму за садњу. Ово ће спречити оштећења коријенског система. У јаму је прелиминарно постављена мјешавина која се састоји од земљишта, тресета, песка и листова. Дрво брзо се постара када се посади.

Related  Фотографија и опис популарних сорти спираеа

Обрезивање. Дрво добро толерише резање. Стригут је јако згушњен врба да створи атрактиван изглед, сачува украшеност. Запуштене гране не дозвољавају да размотримо уклесан украс спиралних грана.

Дрвеће расте слободно док не достигну висину од 1 м. После тога почињу обрезивање. Млади погоци су скраћени за 15-20 цм. Бубрези који су усмерени према горе или на страну остају. Ово је прекрасно дрво за љубитеље бонсаија.

Ивес Матсудана Еритхрофлекуоса се користи у једном посуду близу језера, у близини травњака као усамљене биљке.

Дрво је постављено у првом плану у саставу групе. Врба се савршено усклађује са четинарским биљкама: боровом, смрћу, а такође изгледа оригинално на позадини цвјетне баште, смреке, лоптасте тује.

Ђубрива. За повољан развој, расту треба редовно хранити биљна органска, минерална ђубрива, вермикултуре.

Ивес Матсудана треба обилно залијевати, правовремено пљоснути, корективно обрезивање грана. На пролеће се земљиште око врбова тортуозе Матсудан периодично треба опуштати, а онда мулчати тресетом.

Репродукција врбе у природним условима се врши семењем.

Будући да је врба Матсудана необично дрво, аматерски вртлар неће имати никакве посебне потешкоће у бризи за то. Код куће, вртларци преферирају вегетативну метаболу.

Штеточине. Необрађено дрво може бити оштећено од сљедећих штеточина: уши, лопатице, гусидептеранске гусенице, арахноидни грињи, мрена, гљивичне болести. Потребно је да се биљка преради са фунгицидима на вријеме како би се биљка заштитила од штеточина, гљивичних инфекција.

Корисна својства биљке

Матсуданове врбе се користе у народној медициниИвес Матсудана није само лепа, већ и корисна биљка за људско здравље:

  • лука врбе има антиинфламаторну, антипиретичку, диуретичку акцију;
  • метла направљена од грана и лишћа врбе се користи у купатилу за лечење протина, остеохондроза;
  • инфузија врбова гране која се користи за испирање уста, у лечењу кожних болести;
  • чај направљен од свежих листова, ублажава иритацију, замор.

Related  Planterar och odlar ovanlig städning på tomten

Биљка неће постати само изврстан орнамент баштенске парцеле, већ такође штити домаћин од негативне енергије.

Будући да је врба Матсудана необично дрво, вртларци, аматери неће имати никакве посебне потешкоће у бризи за њу

Ивес Матсудана у пејзажном дизајну – видео