прелеп цветни креветНеки људи мисле да је декорисање цвећа у земљи једноставан задатак. Довољно је погледати фотографије украшених цветних лежајева, купити или расти саднице цвијећа и посадити их по истом редоследу. У ствари, све је много компликованије.

Цветни кревет је, заправо, мала биоценоза, у којој је важан комплекс фактора:

 • Осветљење (овисно о одабиру биљака за цветни кревет);
 • Врста и стање земљишта (киселост, структура, органске компоненте);
 • Интеракција биљака једни са другима;
 • Брзост вегетације, период цветања биљака;
 • Влажност и доступност (или недостатак) заливања.

Осим тога, приликом украшавања цвијећа у близини куће, потребно је размотрити стил архитектонских структура које се налазе на локацији. На пример, цветни кревет у стилу “земље”, биће смешно гледати поред куће у викторијанском стилу.

Како започети дизајн цветног кревета испред куће

Расвета

Врсте расвете:

 • јако светло (најмање седам сати дневно биљке су под директним сунчевим зрацима);
 • дифузна светлост (светлост засенчена од грана грмља или дрвећа), директни зраци осветљавају место у јутарњим или вечерњим часовима (2-3 сата);
 • пенумбра (без директног сунчевог зрачења, али осветљење је светло);
 • сенка.

Гроунд

Прво морате одредити врсту земљишта и његову киселост – ови фактори се могу променити или исправити. У сувим тешким подлогама или облогама, додајте песак и компост, ради боље зрачења. Киселина се побољшава додавањем креде.

Било који тип супстрата мора бити додатно обогаћен минералним (сложеним) и органским (ђубривом, пшеничном подлогом, компост) ђубривима.

Вода и влага

У приземљу се не сме стагнира воду, то се односи и на отопљена вода: труљења може почети у ризома, кртола, луковица и трајница. Такође, са вишком воде, коријенско дисање биљака је оштећено или блокирано.

Related  Vi känner till arten av fleråriga trädgårdspeltan

Идеје за украшавање цвијећа

Као примери или узорци цветних креветаца у земљи, или у близини куће, можете користити фотографије са украшеним цветним креветима и цветним креветима. Слике ће вам помоћи да дођете и подигнете композитна решења. Могуће је, узимајући као узорак фотографија декорисаних цвјетних креветница, промјену шеме боја у композицији, или кориштењем фрагмената оних које волите да направите цвјетни врт.

Децор

Украсите цветове за кревет могу бити предмети природног порекла (камење, пањеве, стабљике) или створене вештачки (фигурице за башту, лампице). Декоративни предмети поред декорације могу бити практични. Земљотресно земљиште ће изгубити мање влаге, а корова не расте на цветној корпи.

Кровови дрвећа могу послужити као подршка за биљке са пењањем стабљика (цлематис, биндвеед, чинови, слатки грашак).

камена цветица испред куће

Избор биљака

При избору биљака узима се у обзир њихов однос према светлости.

 • Пхотопхилоус – потребно вам је много сунчеве светлости, у супротном не цветају или цветају. Ова минијатура породице Астерацеае (Астер, дахлиас, мајори, сунцокрети, камилица, невен, ехинацеа, Гербера Даисиес, хајдучка трава). Росес, гладиола, Зубаца, сви чланови породице Лабиатае (лаванда, Салвиа, мајчине душице). Тулипани, нарцисци, зумбулице, фаттиес;
 • Ослобађање светлости (сенка) – Лилије, хортензије, љубичице, врапци, пеоније, слив, примула;
 • Биљке које воле сенке (не могу да поднесу директну сунчеву светлост и могу добити опекотине листова)– Астилба, домаћин, папрати, махонија, ђурђевак, бадан, перивинкле, рогиерсиа.

цветница испред прозора

Величина биљака и брзина раста – још један важан фактор за правилан дизајн цвијећа у близини куће. Биљке са ниским растом и сталкањем посејане су у првом реду, у супротном, неће бити видљиве. Представници биљног биљног укрштања са земљом ће помоћи да попуне простор између већих конгенера. Ово ће цветници дати више сликовит изглед и елиминисати изглед корова.

Напомена: биљке на бази тла расту брзо, па морате гледати како бисте им омогућили да расте своје сусједе дуж цвећара.

Грмље и украсне биљке за украшавање цвећа у близини куће

За разлику од цветних биљака, предност декоративних листова је да украшавају цвјетни врт од пролећа до позне јесени.

Узгајивачи су бред многих врста патуљка и пузи жбун са висине од 20-40 см Спиреа ватрени краснолистних барБерри, Еуонимус шаролик, Орегон грожђа, патуљака орлови нокти -. Не захтевају комплексну негу, а погодни су за скоро све аранзмана.

Related  Wat leidt tot vergeling van het gebladerte van pelargonium en hoe de plant te helpen?

Би декоративнолистних зељастих биљака укључују многе чланове породице трава (вијука, перо траве, Молине, трска траве, пицкерел). Иако су у цветном периоду њихова цвијећа у облику паницлес, репа или перја украсити било који цвјетни врт.

Видео примери украшавања цветних кревета у земљи