туцирана у викендициТхуиа склопљен – један од најчешћих зимзелених четинара. Односи се на породицу Ципресс, врсту гимназмема рода Туи. Рођена земља овог дрвета је Источна Азија, а такође и Сјеверна Америка. Широко се користи у дизајну пејзажа, а нарочито ради стварања живих ограда.

Тхуиа преклопљен: опис

Тхулент фолдедБиљка је зимзелено дрво или грмље које има густу круну. Она се формира углавном због разгранатог у једној равни. Постројење средина природно може достићи просечну висину од 60 м. Пречник цеви у већини случајева приближно 2,5 м.

Ако се биљка култивише, она постиже скромнију висину – не више од 15 м. Мала стабла се издвајају као пухасту круну. Одређени су за дизајн вртова и паркова. У руској клими, они су мање издржљиви од популарнијих западних сорти.

Преграда Тхуја је прекривена фиброзном круном која има црвенкасто браон боју. Због ове особине, ово дрво се често назива црвеним кедром. Друго незванично име је западни црвени кедар. Његова круница је прилично густа, често карактерише пирамидалним обликом. Листови биљке су веома уски. Њихова ширина ретко прелази 1 мм. Док расте, оне се преклапају, добивају сјај с карактеристичним сјајем на предњој површини. На полеђини лишћа су изговаране траке бијеле боје.

Ова сорта се одликују овалним подолговатим плодовима. Представљени су у облику шипова, чија дужина износи око 12 цм. У два плодова обично се налазе два семена. Они су прилично равни, имају два крила.

Тхуја је савијен: слика, садња и негу

сакупљање саднице тујеУпркос чињеници да је ова биљка није баш каприциозан на услове гајења у својој нези још увек је потребно да се придржавају одређених правила. Тхуја плицата, садња и заштита која је врло једноставна, она може да расте у хладу, или у директној сунчевој светлости. Препоручљиво је добро искоришћено земљиште са високим процентом влаге. Са сувим земљиштем, раст дрвета ће бити знатно спорији, теже ће се развити. У таквим условима, круна биљке ће почети да примећује танак изглед. У супротном, млади примерци су прилично стабилни.

Стопа наводњавања се одређује у зависности од стања земљишта. Ако је довољно влажна, онда можете прескочити заливање. Међутим, треба имати на уму да током љетног периода не треба дозволити прекомерно сушење земљишта. Неки стручњаци препоручују напајање најмање једном сваких 10 дана. Ово је најоптималнији период за одрасло дрво или грмље. Једна копија оставља најмање 10 литара воде. Увече, круница биљке се може прскати. То се не препоручује током дана када сунце снажно сија. Ако су саднице још увек младе, онда се поступак пожељно изводи дневно.

Зими, ова биљка је у стању да издржи пад температуре до – 30 ° Ц, међутим, тешке мразеви могу лоше да утичу на државну арборвитае, међутим, препоручљиво је да се расте у позицији релативно мраз-ветра. Као ђубрива, можете користити комплексно минерално ђубрење, које је намењено четинарским дрвећима.

Туи сорте које су довољно бојене за пијесак треба да се узгајају на добро осветљеним местима, у супротном ће биљке брзо изгубити декоративност. У превише тамним подручјима, њихове игле ће брзо постати тамније.

Које су сорте?

Данас је неколико врста туја укопаних. Свака од њих има своје особености и одликује се високом естетском вриједношћу. Захваљујући њиховим типичним облицима, они су подједнако добри и у групама и сами. Одређене су следеће сорте:

  1. Име Тхуиа склопљен Виппорд потиче из енглеског имена “Вхипцорд”, који се често користи у научној литератури. Превод ове ријечи звучи као “стринг”, који савршено карактерише ову варијанту, што се одликују тхреадовима.стрмоглављени Випорд
  2. Тхуиа преклопљен Холдерланд има грумен облик. Њена круна развија се брзо. Фонд старији од 10 година често достиже висину од 4 м. Кронова ова сорта има сјајну површину. Зими је потребна бронзана сенка.Тхуиа Холдерланд
  3. Тхуиа склопљен Цанцан је мало дрво. Биљке за одрасле достижу висину од 1,2 метра. Ово је довољно мраз отпорна варијанта, која није прецизна условима узгоја. Међутим, чак иу најповољнијој средини, њен раст остаје спор.Тхуја преклопљен цанцан
  4. Тхуиа преклопљена Корнице је прилично моћно дрво, чија круница има пирамидални облик. Његове пуцње су широке, игле су светло зелене, гране су кратке, благо виси на крајевима. Биљка може да порасте на 5 векова под повољним условима. За брз раст и нормално формирање биљке захтева плодно и влажно земљиште.Тхуја је преклопио Корнице
  5. Тхуиа преклопљена Зебрина Ектра Голд се издваја за брз раст. Гране ове сорте су одвојене једна од друге. Захваљујући великим и декоративним иглама, дрво се често користи у башти вртних површина и паркова. Име је због чињенице да је у љето и јесен биљка је сликао као зебра – то је жуте боје са златно-зеленим детаљима.Тхуиа је преклопио Зебрина Ектра Голд
  6. Тхуиа преклопио Форевер Голдие. Ова сорта карактерише конусна круница. Игле биљке су жућкасто-зелене. Боја је очувана чак и зими. Најчешће се користи за формирање различитих пејзажних композиција. Примери одраслих достигну висину до 2,5 метра. Њихов пречник не прелази 1,5 метра. Стопа раста је релативно просечна.туиа преклопио Форевер Голдие

Практично сви типови врта туиа су изврсни за резање. Може им се дати било који облик и користи се за украшавање вртних површина. Одлично су за стварање сјајних контраста у композицијама из различитих дрвећа и грмља.

Познавање једне од туиа преклопљених сорти – видео