enbär Andorra CompactLandskapsbanor, alpina kullar, sandiga backar kan inte utan att plantera knutar med en krokig krona. Juniper Andorra Compact – en långsamt växande buske med tät liggande krona diameter på ca en meter och en blåaktig-grön nålar är bäst lämpad för sådana uppgifter.

Beskrivning av enbär Andorra Compact

enbär Andorra Kompakt på vinternVildväxande förfäder av junipers Andorra Compact (J. horizontalis Andorra Compact) är små markskyddade buskar från Nordamerika. I naturen bor conifererna vid de stora sjöarnas kust, andra delar av västra Kanada och USA.

Starka vindar i öppna utrymmen gjorde växterna anpassade, gjorde sin kronhöjd och bestämde artens namn – enbär horisontellt. Kulturella sorter har bevarat sina förfäders naturliga utseende.

Den horisontella Andorra Compactens tunna krona består av snett växande och svagt upplysta grenar och når en höjd av 30-40 centimeter. Skott täckt med små skaliga eller nålnålar, vid 10 års ålder, bildar en kudde i en kudde om en meter i diameter. På grund av den långsamma tillväxten av nålarna, når endast 15-20 år senare sin maximala storlek.

På sommaren är kronan färgad i silverfärg eller ljusgrön, och på vintern – i bruntvita eller blåaktiga toner. På våren, när vintergröna buskar vaknar från vintern vila, över kronan verkar uppåtriktade unga skott med en sällsynt snurrade nålar av en silverfärgad nyans. För första gången visas rundade blågrå kottar inte tidigare än 7-10 år efter planteringen av unga plantor.

enbärplanta Andorra CompactEnligt beskrivningen, enbär Andorra Compact – nekapriznaya, prydnadsväxter, föredrar väl upplysta områden med lätt länspumpas mark och djup grundvattennivån. Växande i ganska svåra förhållanden gav förfäderna denna enbärssortiment en utmärkt vinterhårdhet. För att bibehålla den ljusa färgen på nålarna och aktiv tillväxt, behöver busken tillräckligt fuktig luft.

Related  Изненађујући цвет из породице крстог ноћног љубичице

Plantering och vård av enbär Andorra Compact

växt för plantering på platsSyftet med de minsta enbärkrympande Andorra Compact-bergshagen av små storlekar, breda kantar, stenhagar och mixborders. Ephedra tolererar lätt att stanna i luften mättad med gaser och damm, lämplig för att dekorera offentliga trädgårdar och lokala områden.

enbär Andorra Kompakt i en krukaPlanteringen av busken är planerad så att plantorna tillbringar större delen av dagen i ljuset eller i en ljus nyans. Buske är inte picky om jordens sammansättning och surhet. För att skapa kantar placeras plantor i en gräv på ett avstånd av 40-60 cm. I gruppplantningar mellan enbär och andra grödor lämnas ungefär ett meter ledigt utrymme. På botten av landningsdjupet 50-60 cm gör ett kraftfullt dreneringslager. Backfill är gjord av jord med tillsats av mineralgödselmedel för barrträd. Om jorden är tung, tät, blandas den med lossande sand och torv.

Överskott av gödningsmedel i jorden påverkar bushen negativt. Kronan får stimulans att växa i vertikal riktning och förlorar krypande formen.

Efter plantering är vård för andorns Andar Compact:

  • i den vattning som krävs vid heta torra dagar
  • på våren gödsling, stimulera tillväxten av buskar och hjälpa dem att återhämta sig efter vintern,
  • i noggrann lossning av jorden och mulching utrymmet under kronan av unga växter;
  • i sanitetsbeskärning torkad upp, skadad av snö eller solskott.

Alla junipers är rädda för stagnation av fukt och tolererar knappast torr luft. Avbildad på bilden är enbärs Andorra Compact – inget undantag. Därför en viktig åtgärd av vård – sprinkling landningar i torra varma dagar.

På grund av hög frostbeständighet behöver vuxna buskar inte behöva ytterligare skydd, och unga växter på vinterns kväll är rikligt mulch och täcker med lapnika.

Användning av enbär Andorra Compact i landskapsdesign

dekorera enbär Andorra CompactHorisontella junipers – buskar i höjd från 10 till 50 cm med en bred, som påminner om en tät matta eller kuddekrans.

Related  Kenmerken van planten en verzorgen van de open ruimte in de open lucht

enbär horisontella Andorra CompactI landskapsdesign är andörskompaktens enbär mycket populär. Sprawling från centrum av silver-gröna skott:

  • Effektivt ramma de stora stenarna på kullen;
  • se bra ut bredvid de blommande jorden-täcka perenner;
  • fungerar som en ädel bakgrund för långa blommor, örter.

enbär Andorra Kompakt i trädgårdenI enbärgården finns en plats nära dammen, vid kanten av vägen och i mitten av gräsmattan. Om platsen har en ojämn terräng, kommer bushen att bidra till att stärka backarna och förhindra jorderosion från vindar och regn. Om så önskas kan en liten buske planteras i en behållare och användas för att dekorera terrassen, uteplatsen eller balkongen.

Video om enbärplanter av Andorra Compacta