prins i trädgårdenKnyazhik – en otroligt vacker buskväxt, som ofta används för trädgårdsarbete av personliga tomter. Växten tillhör släktet Lomonos från familjen Lyutikov. Det första omnämnandet av denna vinstock hittades i de encyklopediska ordböckerna i slutet av 1900-talet och början av 20-talet. Vid denna tidpunkt var växten känd som vild humle eller vyuneter. Liknande namn beror på det faktum att växten har woody stammar, som klamrar sig på tillväxten av stödet med petioles av deras löv.

Princes of the grade för Moskva regionen

prins i SibirienDetta är närmaste släkting till en annan blomma, clematis, populär bland trädgårdsmästare. Deras huvudsakliga skillnad ligger i blommans struktur. De har rätt form för prinsen. Deras färgområde varierar mycket.

Blommor har ofta en färg:

  • rödlila;
  • lila;
  • rosa;
  • blått;
  • vit eller lila.

Röppens rotsystem är bräckligt nog, och löven ligger mittemot. På Rysslands territorium finns det bara tre arter av denna växt. Den vanligaste arten är den sibiriska prinsen, som också används i folkmedicin. Denna art förekommer oftast i barrskogar. Växten älskar ljus och når en höjd av 3 m. Bakom honom går sådana arter som storbladiga och Okhotsk.

prins Pearl DreamInte mindre populär är sorten Purple Dream Purple med stora blommor, vars diameter når 10-12 cm. Dess knoppar i någon period av blomning är terry. Växten har en trevlig arom med grapefrukt anteckningar. Vuxna exemplar når en höjd av 2 meter. Detta är ett utmärkt alternativ för kombination med stauder, såväl som rosor och buskar av dekorativ typ.

Vilken sort att välja?

prins citron drömOm vi ​​betraktar prinsarna i detalj, är sorterna av denna växt väldigt lika i utseende, men de har några särdrag. Ballett Scartert-sorten särskiljs också med blommor av en svagt rosa nyans. Den kan användas för att bilda levande vingar av bågar eller gitter i trädgården. Utmärkt utseende och prins citron Dröm försiktigt citronskugga. Dess sepals är lite långsträckta med vågiga kanter. Växtens blomning faller i maj, och på sommaren upprepas detta fenomen, men det är inte så rikligt. Växten kan användas som jordkultur.

Related  Bilder av populära arter och sorter av spiraea för landskapsdesign

prins alpinaFörbi inte trädgårdsmästarna och prinsen Alpine med vackra blommor av rosa eller lila nyanser. Hans hemland är Central- och Sydeuropa. Blommande börjar vanligtvis mellan maj och juni. Om man vill skapa gynnsamma förhållanden, kommer plantan, som vid andra sorter, att blomma upprepade gånger på sommaren. Jord är bättre att välja återfuktad. Det mest fördelaktiga läget är i penumbra.

Knyazhiki: val av plats och landningstid

placera nära staketetOmsorg för dem är inte så svårt, men det är nödvändigt att följa vissa regler. För att plantera en växt är det att föredra att välja upplysta områden, men om så är nödvändigt, kan den sibiriska prinsen, vars foto representeras i stort antal, växa i partiell nyans, vilket också skiljer det från relaterade clematis. vid ett starkt stödUtkast bör emellertid undvikas, och även för att skydda mot kalla vindar. Eftersom växten är en vinstock, kommer det att vara nödvändigt att skapa stödstrukturer. Det kan vara ett bakgårdstaket. Under vintern kan man glömma prinsen, eftersom det är en ganska frostbeständig kultur som inte kräver ytterligare skydd.

Den mest gynnsamma perioden för att plantera en prins i trädgården är maj.

planterar på det öppna marken på vårenDetta är också slutet av augusti. Om du planerar att köpa prinsar i Moskva-regionen i Moskva är det värt att överväga att tvååriga plantor är enklaste att anta. Det kan också sticka med ett rotsystem, men av samma ålder. Före landning är det nödvändigt att berika marken med humus eller vanlig gödsel. För att desinficera det kan du använda en lösning av kaliumpermanganat. Liana kommer att växa bättre om ett avloppsskikt skapas ca 10 cm. Jordberedningen sker långt före plantering.

Regler för plantering och omhändertagande av prinsarna

planterar en plantor på det öppna markenPrecis som clematiserna på bilden behöver prinsen regelbundet vattna – ungefär en gång i veckan eller 10 dagar. Efter två dagar kan jorden lösas så att fuktigheten varar längre. På sommaren, när lufttemperaturen stiger, tillåts vanligare vattning – 2-3 gånger i veckan. Innan vintern behöver plantan också riklig vattning. Gödsel jorden bör inte vara mer än 2 gånger i månaden. Så snart de första skotten uppträder bör du utföra ytterligare gödningsmedel. Sedan upprepas proceduren under bildandet av knoppar. För att göra växten bättre under blomningen är det värt att återanvända gödselmedlet. Om du väljer organiska komponenter, är det lämpligaste alternativet flytande urea eller mullein. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att du använder fågeldjup för detta ändamål i förhållandet 1:15. Innan du gör någon form av gödsel, bör växten vattnas rikligt.

Related  Kies voor je tuin een geurige kamperfoelie kamperfoelie

formad buske av prinsenDet finns tre varianter av beskärningsplanter från denna familj. Det bör noteras att de flesta sorter inte kräver beskärning alls, eftersom det tillhör gruppen lianor som blommar på förra årets tillväxt. I detta fall är det tillräckligt att genomföra förebyggande åtgärder, d.v.s. ta bort torkade grenar och ta bort blekade blommor. För att bilda en viss form är det möjligt att i höstperioden, när blomningen redan är färdig, för att rättställa växten något.gratis växande liana

Metoder för reproduktion

Fröplantage möjliggör sällan att bevara växternas växttillstånd hos denna art. Före direkt sådd är det nödvändigt att genomföra en så kallad tvåmånaders stratifiering. För detta görs fröerna till sanden och placeras sedan på ett kallt ställe, helst ett kylskåp. Tack vare dessa skott förekommer redan den tredje månaden efter planteringen. Om detta inte är klart fördröjs processen upp till 8-9 månader. För första gången ska skott skyddas mot ljus och gjordes regelbundet vattnas. Unga exemplar transplanteras till en permanent plats under hösten månader.

vinstockar sticklingar för förökningBland trädgårdsmästare är metoden att dela busken vanlig, även om den inte är lika effektiv. Detta beror på det faktum att redan vuxna exemplar inte tolererar en förändring på plats och knappast kan överleva. Samtidigt kan endast vuxna prinsar användas för uppdelning.

sticklingar av prinsenSticklingar anses vara en beprövad uppfödningsmetod. Därför används sommarstikar, och deras rötning utförs i växthusförhållanden. Det viktigaste är att hålla sig till den här perioden en viss temperatur till 25 grader. För att påskynda utseendet på rotsystemet kan du använda ett tillväxtstimulansmedel. Inom en månad visas de första resultaten. I mer än hälften av fallet är stekpropagningen framgångsrik. Substratet för detta är vanligen en blandning av expanderad lera och sand. Landning på permanent plats utförs inte tidigare än ett år efter detta.

Related  Симбол љубави и љубазности је бела бреза

Knyazhik Siberian: medicinska egenskaper och kontraindikationer

tinktur av Sibiriens prinsDenna växt anses inte bara dekorativ, men också användbar för hälsan. Furstarnas helande egenskaper har länge varit kända. Traditionell medicin klassificerar dem som ett antal växter som framgångsrikt kan användas för att behandla tumörer. För närvarande används växter av denna familj aktivt i antitumörterapier. Detta beror på närvaron i deras sammansättning av sådana användbara substanser som magnesium, järn, natrium och andra. Specialister noterar också antibakteriella, regenererande och återställande egenskaper hos den medicinska växten.

torr samlingFör medicinska ändamål kan inte bara blommor, utan även unga skott användas. Inköp av råmaterial utförs under blomningsperioden. Samlat gräs ska behandlas. Torkning sker i förväg i solen, och sedan under en baldakin.

Det bör noteras att prinsen inte är lämplig för användning i fräsch form.

Traditionell medicin rekommenderar att man förbereder på grund av infusioner och avkok. Färdiga produkter har en utmärkt effekt på hjärtets arbete, stimulerar metabolismen, eliminerar de inflammatoriska processerna i magslemhinnan och hanterar också huvudvärk. Växten kan användas för behandling av kvinnliga sjukdomar.

Det kommer emellertid under alla omständigheter att kräva en doktors samråd, eftersom prinsen, som vilken medicin som helst, har kontraindikationer. Det är en giftig ört, vars användning är strängt förbjuden under graviditeten. Paroxysmal takykardi är en annan anledning att ge upp tinkturer och avkok från prinsen. Läkare är också skeptiska till att använda denna ört i närvaro av extrasystole.

Hur man skiljer prinsar från clematis – video