Angsa dengan goslings

Angsa domestik adalah burung yang bertahan dan tidak bersahaja, walau bagaimanapun, untuk menumbuhkan dewasa dari anak ayam kecil, perlu menyesuaikan diri dengan irama kehidupan anak ayam. Untuk menjaga ternakan yang sihat, goslings kecil memberi makan dan menyimpan 3 minggu pertama mengikut keperluan mereka, kerana zaman ini adalah penting untuk pembentukan lebih lanjut imuniti burung dewasa.

Hari pertama kehidupan

Goslings segar menetasAgar kuning akhirnya diselesaikan, makan pertama goslings harus berlaku dengan segera, sebaik sahaja bulu kering. Makanan ternakan digunakan jagung dihancurkan dicampur dengan gandum, soya atau makanan bunga matahari dengan penambahan telur cincang atau keju kotej rendah lemak. Tetapi asas pemakanan masih rumput, yang mereka makan dari hari-hari pertama kehidupan. Di sini, sayur-sayuran clover, dandelions, bawang, bawang putih, jelatang yang sesuai. Sebagai tambahan kepada soalan, apa yang harus memberi makan goslings kecil di rumah, adalah bernilai memberi perhatian kepada rejim pemakanan. Beberapa hari pertama anak-anak makan 8 kali sehari setiap beberapa jam. Lebih baik digunakan untuk hidangan ini dengan cetek dan bawah gelap.

 Air dalam kanak-kanak kecil perlu direbus!

Seminggu kemudian

Kandungan goslings kecilPada usia ini, anak ayam cukup untuk makan 5-6 kali sehari. Dalam diet menambah:

  • lobak parut – sumber karotena,
  • kacang cincang adalah sumber protein,
  • minyak ikan adalah sumber Omega 3,
  • gegaran, kaya dengan vitamin B,
  • Makanan tulang adalah sumber protein.

Sebelum memberi makan gosem mingguan, anda mesti menyediakan minuman untuk mereka. Sekarang masukkan air ke permanganat kalium dalam kuantiti yang sedikit.

Umur dua minggu

Angsa mingguan di rumput hijauSemasa tempoh pembangunan dalam diet, mereka menambah ayam. Sediakan mereka dari sayur-sayuran rebus – wortel, bit, kentang, dll.

Mashanka harus rapuh, supaya konsistensi cair tidak menyumbat saluran udara burung!

Ia berguna untuk menambah makanan campuran untuk diet brood. Di samping itu, anak-anak ayam memerlukan batu kelikir untuk pencernaan yang betul, serta kapur, pasir, kerang hancur,

Tiga minggu

Dalam menu yang telah terbentuk anak ayam kini menambah garam, pada waktu malam anda boleh meninggalkan sedikit dihancurkan. Bilangan penyusuan dikurangkan kepada 3-4 kali sehari. Pada usia ini, bayi boleh mula berjalan kaki, lebih baik di wilayah dengan rumput yang sesuai. Sekiranya anda mengikuti arahan mudah ini, maka peternak tidak akan mempunyai sebarang masalah dengan cara memberi makan goslings di rumah.

Related  Bertemu inkubator “ayam yang ideal”

Kandungan goslings

Bilik di mana goslings hidup adalah penting untuk menjaga kebersihan sampah.

Jika anak ayam tumbuh tanpa ayam, penting untuk mengekalkan suhu stabil 28-30 ° C.

Angsa tidak mempunyai thermoregulation mereka sendiri untuk 10 hari pertama!

Jika anak-anak sejuk, mereka tetap rapat dan hampir tidak makan, dan jika ia panas – mereka minum banyak dan mengekalkan payung mereka terbuka.

Gusiat suka berenangPeranan penting dalam memberi makan dan menjaga angsa dimainkan oleh kebersihan premis untuk 3 minggu pertama. Perlengkapan dengan bumper diperlukan sehingga anak ayam tidak menginjak makanan. Semua makanan yang bertaburan di atas lantai perlu dibersihkan dengan teliti, jika tidak, anak-anak akan makan makanan masam. Adalah dinasihatkan untuk mengemas kini katil dua kali seminggu. Di musim sejuk, rumah itu disiarkan beberapa kali sehari, dan dalam cuaca panas sepanjang masa. Angsa yang baru lahir disimpan sepanjang waktu, secara beransur-ansur meredupkan cahaya pada waktu malam. Rejim semacam itu akan menyediakan anak-anak dengan selera makan yang baik dan aktiviti normal.

Satu lagi faktor penting ketika memberi makan dan menjaga angsa adalah 3 minggu pertama hidup – bulu kanak-kanak harus kering. Dalam tempoh ini, bayi akan tumbuh bulu, dan jika mereka basah, berat badan mereka boleh menggantikan sendi. Dalam kes ini, sayap akan diputar keluar.

Memberi makan goslings – video