аранжман индиректног грејања котлаПроблем топле воде постаје хитан тамо где нема централизованог спремника топле воде: у викендицама, приватним урбаним и сеоским кућама. Данас, инсталација готовог уређаја за грејање воде до потребних температура захтева озбиљне инвестиције. Алтернативни начин снабдевања топле воде је индиректни котао за грејање, који се може производити самостално. Предност је у томе што снабдевање топлом водом стамбених просторија врши се у економичном режиму и са минималним финансијским трошковима.

повезан бојлер

Карактеристике и шема производње котла индиректног грејања сопственим рукама

По изгледу, индиректни котао за грејање је велики спремник за складиштење, независан од извора енергије (гас, струја, итд.). Унутар резервоара, израђеног од материјала који је отпоран на корозију, постављена је спирална цев, дуж циркулације течности. Хладна вода у резервоару се напаја кроз улазну цев, обично смештену испод. Вода у бојлеру равномерно загрева покретни носач топлоте система грејања. Излазна цев за топлу воду постављена је на врху. За практичну употребу, цеви су опремљене кугластим вентилима. Напољу, резервоар је прекривен слојем топлотне изолације.

Слиједећи цртеж производње индиректног гријача запремине 100 литара је приказан испод:

Цртеж индиректног грејача

Схематски дијаграм котла:

Шема рада индиректног котла за грејање

Вода за грејање из котла улази у капацитет бојлера, гдје се кроз спиралну цев претвара у хладан на излазу. Повратна расхлађена вода се враћа у котао.

Предности и мане индиректног котла за грејање

Предности коришћења котла самог:

 • прикључак на систем централног грејања;
 • инсталација у близини котла;
 • ниски трошкови инсталације;
 • значајно смањење потрошње енергије;
 • обезбеђујући константну температуру воде.

Недостаци су следећи:

 • за уградњу котла потребно је велико подручје или посебна просторија;
 • за загријавање великог обима воде потребно је дуго вријеме, са загревањем просторија са мање интензитета;
 • брзо формирање депозита на серпентиној цеви, која захтева чишћење хемијским или механичким средствима двапут годишње.

Ова опција за добијање топле воде је погодна током грејне сезоне. У неким другим случајевима, улога носача топлоте може бити изведена помоћу електричног грејача уграђеног у резервоар котла.

Тада ће се вода загријати електричном енергијом. У том случају, котао се може укључити ноћу, ноћу, нижим тарифама или по потреби.

Related  Оцена инфрацрвених грејача

Производња котла са властитим рукама

Због прилично једноставног принципа рада, такав уређај може бити направљен независно. Сада погледајмо како направити бојлер индиректног загревања својим рукама.

Сви радови на производњи бојлера састоје се од склапања компоненти конструкције:

Буцк

Резервоар се користи као капацитет котла. Његова запремина зависи од потреба власника куће у топлој води и израчунава се од количине од 50-70 литара по особи дневно. Приближно породица од 4 особе одговара 200 литарском котлу.

За уређај за грејање, резервоар мора бити од нерђајућег челика, легура алуминијума или другог материјала који је отпоран на корозију. Као алтернатива – гасни цилиндар, али се његови зидови прво морају очистити и припремати. Без ове акције, топла вода ће имати мирис гаса.

Резервоар из гасног цилиндра

У резервоару се израђују 5 рупа: 2 на бочној страни за причвршћивање спирале, један на дну улазне цеви, један на врху за извлачење воде, а један на дну за одводни пенис. За коришћење котла изван грејне сезоне неопходно је обезбедити уградњу грејног елемента. Доња рупа је такође бушена за то. Закључани елементи или куглични вентили су причвршћени за направљене рупе.

Цоил

За овај елемент је погодна бакарна или месингана цев, чији пречник и дужина зависе од запремине резервоара. У просеку, за сваких 10 литара рачунају се 1,5 кВ топлотне снаге серпентинске цеви. Можете користити цијев од металне пластике или другог метала са добрим преносом топлоте.

Бакрени намотај за котао

Цев је навијена у спиралу на цилиндричном трну. За то можете водити дневник или цев великог пречника.

Када намотај завој, важно је надгледати калемове:

 • како би се осигурало најбољи контакт грејне површине цеви са водом која се загрева, окретачи се не смеју додиривати;
 • није потребно радити навијање са прекомерном силом, онда неће бити лако уклонити завојницу из цијеви.
 • Број обртаја на завојницу израчунава се из запремине и висине резервоара.

Related  Принцип састављања кућишта за псе

Топлотна изолација

Са спољашње стране, резервоар мора бити прекривен слојем изолације. Неопходно је повећати ефикасност и смањити губитке топлоте. За изолацију резервоара погодна монтажа пене, минералне вуне или било којег другог термоизолационог материјала, који је причвршћен на основу жице, лепкова или трака. За уредан изглед, кућиште резервоара је боље покривено танким лимом или изолацијом фолије.

Такође можете грејати резервоар са другом посудом већег пречника. Да би то учинили, направљени котао је уметнут у велики резервоар својим рукама, а комора је напуњена топлотно изолационим материјалом или пластичном пластиком на принципу термоса.

Монтажа

поглед са инсталираним навојемСастављање котла, израђених сопственим рукама, врши се након припреме свих компоненти:

 • намотај дуж центра или дуж зидова постављен је унутар резервоара, млазнице се лете на улазне и излазне цеви;
 • за вертикално стојећи котао, носачи се заварују до дна, за шарнир – шарке “уши”;
 • уграђен грејач;
 • Котао је добро затворен поклопцем;
 • прикључак завојнице према шеми за производњу индиректног грејног котла на контуру грејног круга;
 • прикључак доводне / излазне цијеви за воду;
 • Ципање цеви у кухињу или у купатило на месту одрезивања.

Видео: како сами направити индиректни грејач

Видео: индиректно загревање бојлера