bengkel rumah di atas kayuBengkel untuk bekerja dengan produk kayu menggunakan pelbagai peralatan, mesin dan pemasangan. Sesetengah mesin kayu untuk bengkel rumah digunakan dengan kerap, sementara yang lain dirancang untuk melakukan hanya beberapa kerja spesifik khusus. Perlu diingat bahawa bekerja dengan kayu di rumah sangat berbeza dari bekerja di kedai kayu atau pertukangan kayu.

bengkel rumahArtikel ini akan memberikan gambaran tentang beberapa mesin yang popular untuk bengkel kerja kayu, dan juga menceritakan tentang tujuan mereka.

Mesin pengisar

Grinder Holzstar BTS 250Mesin pengisar digunakan untuk menyebarkan produk kayu, atau permukaannya, kelancaran yang ideal. Di mana mesin bukan sahaja boleh memproses produk baru. Mesin pengisar di atas pokok membolehkan anda untuk memproses semula siap sedia atau bahkan digunakan dalam kehidupan sehari-hari bahagian kayu yang merosot semasa operasi atau kehilangan kelancaran permukaan.

Bergantung kepada ciri-ciri fungsian dan reka bentuk, peralatan tersebut dibahagikan kepada:

 • jenis pita;
 • vibratory;
 • sudut;
 • jenis cakera (orbit);
 • berus-berus;
 • digabungkan.

Walaupun semua mesin ini mempunyai struktur yang berbeza dan menghasilkan bahan dengan cara yang berbeza, mereka semua mempunyai fungsi yang sama – untuk memberikan permukaan produk kayu penampilan yang sempurna lancar. Perlu diingat bahawa mesin pemprosesan kayu perindustrian mempunyai banyak jenis berbanding dengan yang digunakan di rumah. Selain itu, fungsi peranti perindustrian jauh lebih luas, dan keupayaan mereka jauh melebihi kemampuan peranti yang boleh digunakan di bengkel rumah.

Di rumah, mesin mini untuk mengisar kayu paling kerap digunakan. Apabila memproses bahagian kecil fungsinya cukup.

Mesin menggergaji

mesin penggerek MakitaPeralatan menggergaji adalah mesin yang membolehkan anda memotong produk kayu atau bahagian dalam garis lurus. Dalam bengkel pemprosesan kayu buatan sendiri, mesin dengan elemen pemotongan cakera paling sering dipilih. bekerja di mesin menggergajiWalau bagaimanapun, bergantung kepada operasi tertentu elemen memotong utama, peralatan menggergaji dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Cakera. Peralatan ini, yang mempunyai permukaan kerja lancar dan saw cakera. Semasa operasi, elemen kayu disalurkan ke cakera ke arah di sepanjang katil. Cakera memotong bahan jadi nipis dan lancar bahawa ia tidak mempunyai apa-apa kerepek, stratifikasi, dan sebagainya.
 2. Strip. Dalam radas ini, proses pemotongan dilakukan dengan melihat gergaji. Walau bagaimanapun, di bengkel rumah menggunakan mesin kayu seperti ini sangat jarang, kerana ia sangat besar dan besar. Mereka lebih kerap digunakan di kilang papan industri.
 3. Dengan gergaji fleksibel. Peralatan sedemikian boleh mempunyai gergaji yang berbeda (pita, tali atau rantai). Dalam keadaan perindustrian, gunakan hanya pita, tetapi untuk kerja di rumah anda boleh memilih mana-mana di atas. Peranti jenis ini memotong bahan dengan cepat, secara diam-diam, dan kelajuan kerja pada peranti ini melebihi kelajuan kerja pada cakera.

Bekerja pada mesin itu, anda mesti mematuhi semua peraturan keselamatan, kerana semua elemen memotong sangat tajam dan berbahaya!

Mesin pekeliling

mesin bulat BELMASH CBS-2000Saw gergaji mempunyai beberapa persamaan dengan peralatan menggergaji. Fungsi mesin kayu bulat adalah:

 1. Penyelewengan kayu gergaji di sepanjang dan di seberang.
 2. Pembuatan rasuk kayu.
 3. Mengambil papan lapis.
 4. Pembuatan manik kaca.

Saw kayu bulat adalah mesin kayu yang dapat dibuat dengan tangan.

Mengikut jenis bilah gergaji pembinaan boleh dibahagikan kepada tiga kategori:

 1. Desktop. Digunakan dalam keadaan domestik. Berat mesin sedemikian bervariasi sehingga 25 kg. Anda boleh memasang peranti sedemikian di mana-mana permukaan kerja, contohnya, di atas meja.
 2. Dengan berdiri. Mesin ini juga mudah alih, tetapi dilengkapi dengan pendirian khas, yang membolehkan anda mengendalikan papan yang panjang lebar.
 3. Stationary. Selalunya, mesin kerja kayu itu digunakan dalam pengeluaran perindustrian. Ia adalah stationary, iaitu imobilitas dan kestabilan reka bentuk membolehkan anda melakukan kerja pada peranti ini dengan sangat tepat dan kualitatif.

Untuk semua gergaji bulat di atas, anda mesti memilih cakera pemotong yang berbeza.

Mesin ketebalan

mesin ketebalan Utool UTP-12Tujuan utama mesin ketebalan di atas kayu adalah untuk melicinkan permukaan unsur kayu. Di samping itu, mesin tersebut digunakan untuk menentukib semua jenis produk yang sama dengan satu saiz.

Reka bentuk pelbagai tumbuhan membolehkan memotong kedua-dua sepanjang kayu dan sebilangan.

aliran kerjaPeranti ini mempunyai permukaan kerja dalam bentuk meja. Ia terdiri daripada 2 bahagian. Salah satunya berfungsi dengan elemen kayu, dan yang lain mengambilnya. Antara permukaan ini adalah aci khas dalam bentuk pisau, yang menghasilkan pemotongan. Selepas memotong, elemen kayu memasuki meja penerima. Di bahagian mesin ini ada penggelek khas yang menyokong bar.

Apabila memilih peranti sedemikian, anda perlu memberi perhatian kepada cara bekalan kayu ke kawasan kerja. Sesetengah model hanya menyediakan suapan manual, di lain-lain ia boleh berlaku secara automatik.

Mesin jointing

Proma HP-200C planerAlat penangkap adalah peralatan yang digunakan untuk memproses kosong kayu. Mesin penyambung yang berbeza mempunyai ciri-ciri yang berbeza, tetapi tujuan utama mereka adalah untuk memproses pra-pokok sebelum diproses pada mesin lain.

Mesin pemprosesan kayu ini boleh terdiri daripada 2 jenis:

 • satu sisi;
 • dua pihak.

Kerja satu sisi hanya dilakukan pada satu sisi unsur kayu, dua sisi mempunyai kemungkinan pemprosesan serentak dua sisi (bersambung).

kerja kayuDi samping itu, mesin tersebut dibahagikan dengan jenis bilet suapan:

 • automatik;
 • manual.

Mesin dengan kaedah pengumpan automatik menggunakan mekanisme penghantar khas atau pengumpan dokumen automatik bersepadu.

Menyalin mesin

mesin fotokopi ANDREONI Media 2Mesin fotokopi (sering dibuat dalam model “pengilangan salinan” atau “penukaran”) direka bentuk untuk membuat salinan sampel produk kayu, sedekat mungkin dengan yang asal. Peranti sedemikian membenarkan anda untuk melakukan kerja dengan cepat, kadang-kadang membuat beberapa salinan sebahagian pada masa yang sama. menyalin mesin di tempat kerjaDalam mesin tersebut, teknik salinan templat digunakan. Teknologi ini membolehkan anda mencapai bentuk yang sama dari semua unsur bahagian tertentu, serta menyalin bahagian ini satu atau lebih kali secara tepat. Oleh itu, kemungkinan kesilapan teknologi dihapuskan secara praktikal, kerana kebanyakan langkah pemprosesan kayu gergajian dibuat secara automatik.

Perlu diingat bahawa penyalin mempunyai dimensi yang cukup padat, tetapi pada masa yang sama kekuatan tinggi walaupun dengan kerap digunakan, mereka bekerja untuk masa yang lama tanpa kerosakan dan pembaikan, jika waktu dibelanjakan untuk servis peranti. Lebih-lebih lagi, mesin menyalin dan pengilangan membuat mungkin menghasilkan unsur-unsur dengan ketepatan maksimum yang sama antara satu sama lain.

Mesin pelan

Planer untuk kayu Zenitech FS 400Pelayar digunakan untuk menyampaikan bentuk yang diingini kepada kayu yang kosong. Selepas memproses produk kayu pada mesin sedemikian, permukaannya lancar dan lancar dengan sempurna, tanpa burr, cip dan delaminasi.

Reka bentuk peranti ini membolehkan untuk menjalankan pemprosesan bahagian kayu dalam mana-mana satah:

 • menegak;
 • mendatar;
 • cenderung pada mana-mana sudut.

Kemungkinan ini dicapai kerana fakta bahawa semua mesin perancangan untuk pemprosesan kayu mempunyai bar panduan yang menyesuaikan sudut kecenderungan. Terima kasih kepada hakikat bahawa struktur keseluruhannya cukup kuat dan stabil, ketika bekerja di pesawat yang berlainan, mungkin untuk mencapai ketepatan tinggi pemprosesan bahan kayu, karena tahap getarannya minim.

Permukaan kerja unit ini dibahagikan kepada dua bahagian:

 • mudah alih;
 • tidak bergerak.

Antara bahagian ini adalah aci pisau bergerak. Tugas utamanya adalah untuk memotong bahagian nipis sebahagian kayu. Apabila sekeping kayu bergerak sepanjang meja kerja, penggelek memegang bahagian itu.

Pereka mungkin mempunyai dua atau tiga pisau. Sekiranya terdapat tiga daripadanya, kualiti pemprosesan kayu dengan ketara dapat ditingkatkan. Untuk apa-apa peranti ada set pisau yang boleh diganti. Ada yang direka untuk bekerja dengan kayu lembut, yang lain lebih sukar.

Pemilihan pisau bergantung kepada pokok dari mana bar konkrit dibuat.

Band Saw Machine

Mesin jahit jet Jet HVBS-56M 414458MBilah band yang digunakan untuk memotong pokok, mempunyai perbezaan utama adalah dengan bantuan mereka adalah mungkin untuk memotong kayu, memberikan apa-apa bentuk. Peranti ini membolehkan anda membuat luka sebagai bentuk lurus, dan curvilinear.

Dengan kaedah lokasi mesin sedemikian diklasifikasikan ke dalam jenis tersebut:

 • menegak;
 • mendatar.

Bergantung kepada bagaimana automatik kerja dalam reka bentuk ini, mesin-mesin ini dibahagikan kepada:

 • sepenuhnya automatik (mereka digunakan terutamanya dalam industri);
 • semi-automatik (digunakan untuk membuat perabot, dalam mesin-mesin seperti kerja memotong gergaji dan sebaliknya automatik);
 • manual (dalam alat ini bahan harus diberi makan tangan, dan proses menggergaji juga disesuaikan secara manual, mesin tersebut dianggap rumah tangga, digunakan dalam bengkel swasta).

Selain itu, peralatan seperti ini dikelaskan mengikut jenis pita:

 • dengan gergaji sempit (dari 2 hingga 6 cm, yang paling sering digunakan untuk membuat perabot);
 • dengan gergaji lebar (dari 10 hingga 30 cm).

Sekiranya kita menganggap mesin-mesin ini bergantung pada kuasa mereka, mereka muncul pada:

 • pertukangan kayu;
 • membahagikan;
 • brevopilnye.

Di bengkel rumah kebanyakannya mesin dimensi kecil dan tidak terlalu besar, separa automatik atau manual.

Mesin gabungan

mesin gabungan Zenitech MFL 300AMesin gabungan – peranti yang sering digunakan untuk merawat kayu di rumah. Ini sangat mudah, kerana sering tidak mungkin untuk melengkapkan bengkel rumah dengan pelbagai pemasangan kerja.

Mesin gabungan boleh melakukan pelbagai fungsi secara serentak, sebagai contoh:

 • menggergaji;
 • pengilangan;
 • dandanan;
 • pemulihan;
 • merancang.

Mesin gabungan kayu industri boleh dibahagikan kepada dua kategori bersyarat:

 • isi rumah;
 • profesional.

Perbezaan utama kedua-dua jenis ini adalah dimensi, parameter enjin, voltan bekalan kuasa.

Selain itu, beberapa mesin untuk kayu jenis gabungan boleh dibuat buatan sendiri, dan dengan kejayaan yang sama ia digunakan dalam keadaan rumah.

Seperti yang dapat dilihat dari bahan yang dijelaskan dalam artikel ini, untuk pelbagai jenis pemprosesan kayu terdapat pemasangan khusus, masing-masing yang mengatasi tugasnya. Sesetengah daripada mereka boleh sebahagiannya saling menukar antara fungsi satu sama lain. Sesetengah mesin, contohnya, menyalin, hanya bertujuan untuk prestasi kerja tertentu. Jenis berasingan mesin kerja kayu untuk bengkel domestik – digabungkan. Fungsi mereka lebih luas, dan ruang lingkup aplikasi memanjang ke banyak peringkat pemprosesan kayu. Ia adalah peranti yang paling sering dipilih untuk bekerja di rumah.

Pengaturan mesin kerja kayu di bengkel – video