garažna gugalnicaGaražna vrata na tečajih bodo najboljša izbira za lastnika garaže, ki cenijo visoko zanesljivost za nizko ceno. Ta dizajn bo avtomobilskim navdušencem omogočil, da bo miren za železnega konja, ki ostane v garaži, in prihranite čim več. In kar je še pomembnejše – takšna vrata je najlažje namestiti in namestiti neodvisno.

Kakšna so nihajna vrata?

enostavna gradnja garažnih vratNajpreprostejša oblika nihajnih vrat za garažo je sestavljena iz:

 • okvir glede na velikost vrat;
 • dve letaki;
 • zank;
 • oprema – ključavnice, ročaji, alarmni sistemi in različni omejevalniki, ki držijo vrata v želenem položaju.

Zelo pogosto v eni od kril imajo vrata. Za udobje uporabe so vrata opremljena tudi z avtomatskim krmiljenjem z daljinskim upravljalnikom, kar omogoča odpiranje vrat, ne da bi zapustili avto. Najpogosteje so nihajna garažna vrata izdelana iz kovine – okvir je varjen iz profila, na njej so varjeni tečaji in vratni listi iz jeklene pločevine debeline 3-5 mm. Če varnost lastnika avtomobila ni tako pomembna, so jeklene pločevine zamenjane z valovitimi ploščami, ploščami ali lesom.

Sčasoma se lahko vrata na nihajnih vratih začnejo vrteti. Najpogosteje se to zgodi zaradi šibkih zank. Zato je pred nakupom dodatkov za garažna vrata potrebno izračunati maso letakov v sklopu in izbrati tečaje z robom za trdnost.

Kako narediti swing vrata z lastnimi rokami

risanje nihajnih vratZa izdelavo garažnih vrat z lastnimi rokami boste potrebovali risbe, ki vsebujejo vse potrebne podatke o lokaciji, velikosti vrat, pritrdilnih točkah za zanke in ključavnice. Koristne izkušnje z varilnim strojem in ključavničnimi spretnostmi.

Prepričajte se, da je dovolj prostora pred garažo za avto, ko so vrata popolnoma odprta. Ko se na papirju upošteva vse, pripravite naslednje materiale:

 • profilna cev z odsekom 60×40 mm za okvir vrat;
 • kotiček za izdelavo okvira letakov;
 • jeklene pločevine debeline do 5 mm;
 • zank;
 • vsa potrebna oprema.

Related  Nepogrešljiv atribut notranjosti zasebne hiše je stopnišče v drugem nadstropju

Potrebovali boste tudi orodja:

 • raven stavbe;
 • varilni stroj;
 • bolgarščino;
 • ruleta.

Če bodo vrata opremljena z avtomatizacijo, predhodno izberite komplet opreme in razmislite o električnih napeljavah do mesta namestitve.

Ločeno poskrbite za nakup zaščitne opreme – masko in obleko za varjenje, očala in respirator, rokavice.

Pri delu z bugarskim in varilnim strojem obstaja velika nevarnost poškodb oči, zato ne upoštevajte vseh potrebnih zaščitnih ukrepov.

Izdelujemo kovinski okvir na vratih

varjenje kovinskega ogrodja garažnih vratKer so vse potrebne risbe že na voljo, je treba od njih vzeti dimenzije vseh elementov garažnih vrat in skrbno meriti z merilnim trakom pred rezanjem. Rezanje bolgarščine s štirimi deli okvirja so postavljene na ravno površino in preprečujejo izkrivljanje. Okvir je varjen v vogalih, ki stalno nadzira nivo horizontalne strukture celotne strukture in oblike. Mora biti strogo pravokotna. Na stene garaže je končni okvir pritrjen s sidri.

Varimo okvir letakov

Varilni okvir garažnih vratnih listovOkvirji za obe letaki so narejeni na enak način kot okvir samega odprtina, pri čemer se upoštevajo mere in oblika okvirja. Med delom je potrebno preveriti skladnost dimenzij obeh okvirov – notranja mora gladko vstopati v zunanjo, brez oblikovanja razpok in nedoslednosti. Za prosto gibanje vrat naj bo optimalna reža med okvirji 5-7 mm. Pri varjenju in pritrditvi med okvirji vstavite lesene podloge ustrezne debeline.

Da bi celotni konstrukciji zagotovili potrebno togost, je okvir okrepljen z diagonalnimi elementi. Običajno diagonalni deli prihajajo iz pritrdilnih točk zgornjih zank in združujejo središče vrat.

pritrdite vratno krilo na okvirOkvir vrat je varjen do končnih okvirjev – jeklenih pločevin. Treba je opozoriti, da morajo biti vrzeli med okviri vrat in okvirja prekriti z jeklenimi ploščami.

Po želji so v enem od vrat urejena vrata.

Po varjenju mora biti okvir poliran in pobarvan nad vsemi šivi. V tem primeru bari na šivih ne bodo motili prostega delovanja vrat, varilni prostori pa ne bodo rjavili.

Varjenje šarnirjev in visečih vratnih listov

pritrditev zankStandardni tečaji za šarnirje so sestavljeni iz zgornjih in spodnjih delov. Spodnji del, na katerem je prst, je privarjen na okvir vrat in zgornji del do vratnega krila. Ker imajo vrtljiva garažna vrata veliko težo, jih je treba obesiti s pomočniki. Na tej stopnji dela je potrebna tudi visoka natančnost. Iz pravilno nameščenih zank je odvisno gladkost loput in uporabnost celotne konstrukcije.

Če so letaki zelo težki, jih bolje obesite v vodoravnem položaju. V tem primeru je okvir odprtine po izdelavi pritrjen na garažne stene v zadnjem obratu.

Samodejni pomični vhodi

vrtenje avtomatskih garažnih vratUporaba avtomatike za nihanje garažnih vrat je že dolgo nenadoma presenetila. V prodaji je velik izbor avtomatskih sistemov in pogonov, ki omogočajo čim bolj udoben prihod in izstop iz garaže. Avtomatski pogon vrat poleg udobja zagotavlja tudi:

 • povečana življenjska doba zanke;
 • stabilna obremenitev nosilnega okvirja;
 • nemoteno delovanje v vseh vremenskih pogojih.

Related  Pozdrav iz daleč preteklosti – izvirna živa stena

Višja je vrata in večja je masa vrat, bolj je potrebno opremiti vrata z avtomatizacijo, še posebej, če vrata redno uporabljajo ženske.

Samodejna vrata so primerna, ker jih ni potrebno ročno zakleniti. Avtomatizacija blokira vsak poskus odpiranja vrat z rokami, dokler signal ne doseže kontrolnega senzorja. Slaba stran tega sistema je odvisnost dela od prisotnosti električnega toka. Brez svetlobe mehanik preprosto ne bo deloval. Za rešitev težave je nameščen sistem za odklepanje. Najpogosteje gre za dodatno možnost za nastavljen pogon. Druga možnost je povezati avtomatizacijo z virom rezervne moči – baterijo ali generatorjem.

Trenutno pogosto uporabljata dve vrsti pogonov za avtomatska garažna vrata – ročico in linearno. Slednje je priporočljivo, saj je namenjeno za veliko težo letakov in močnih sunkov vetra.

Slikanje in segrevanje vrat

slikarstvo garažnih vratPred lakiranjem je treba površino kovine očistiti z brusilnim strojem. Nato so vrata prekrita z dvema ali tremi premaznimi premazi in barvo za kovino, primerna za zunanje delo.

Za večino navdušencev avtomobilov je prisotnost izolacije v garaži obvezna, tako da se vsa vzdrževalna dela opravljajo pod normalnimi temperaturnimi pogoji. Poleg tega je garaža pogosto urejena delavnica. Kot grelnik za gugalnica garažna vrata se običajno uporabljajo polistiren, mineralna volna, klobučevina, plutovinaste plošče, izolacija iz pene, ekstrudirani polistiren.

Po namestitvi opreme, ogrevanje in barvanje vrtljivih garažnih vrat se lahko šteje za popolnoma pripravljeno.

Neodvisno izdelovanje garažnih garažnih vrat – video