IR grelecV izven sezonskem obdobju, ko še ni precej hladno, a že ni toplo, skoraj vsi uporabljajo različne vrste grelcev. Grelec ventilatorjev, oljni hladilniki, električni spiralni aparati so potrošniku že dolgo poznani. Proizvajalci opreme danes opozarjajo na visoko učinkovitost infrardečih grelnikov in priporočajo uporabo le takih naprav. Značilnosti delovanja so privlačne, vendar bi radi vedeli, ali je infrardeči grelnik škodljiv ali ne, preden ga kupite za svojo družino.

Vsebina:

 1. Malo o infrardečem sevanju
 2. Je infrardeči grelnik škodljiv?
 3. Imajo koristi infrardeči žarki?
 4. Izključi škodo je lahko

Malo o infrardečem sevanju

Učinki obsevanja na oseboVsaka vrsta grelne naprave, ki jo uporablja oseba, oddaja infrardeče (IR) valove različnih dolžin in intenzivnosti. Kdo ne želi, da se pod toplimi sončnimi žarki zlaga? V tem primeru lahko dolgotrajna izpostavljenost soncu škoduje koži. Pozitivni in negativni učinek infrardečih žarkov na osebo določi globina penetracije sevanja v kožo.

Diagram porazdelitve ogrevanja za grelnik UFOOglejmo si, kako deluje infrardeči grelec in kaj se razlikuje od drugih grelnikov. Edinstvenost leži v dejstvu, da se energija prenese na površino predmeta s skoraj brez izgube. Višja je temperatura naprave, bolj ogrevan grelni predmet. Največje segrevanje ravnine se pojavi, ko se pojavi veliko število kratkih valov, kar opazimo, ko se ogreva grelnik. Če med delovanjem naprave v glavnem na ogrevanem objektu obstajajo kratek valovi, parameter ugodnosti pade na nič in se poškodba infrardečega grelnika poveča.

Stropni grelnik v kočiDanes obstaja 3 vrste grelnikov v prodaji:

 1. Instrumenti, ki so segreti na 300 stopinj z valovno dolžino 50-200 mikronov.
 2. Instrumenti, ki so segreti na 600 stopinj z valovno dolžino 2,5-50 mikronov.
 3. Instrumenti, ki se segrejejo za več kot 800 stopinj z valovno dolžino 0,7-2,5 mikronov.

Infrardeči žarki z valovno dolžino manj kot 3 mikrone prodrejo skozi zgornjo plast kože in lahko škodijo zdravju ljudi.

Je infrardeči grelnik škodljiv?

Diagram delovanja grelnika IRČe napravo namestite v prostor in sedite pred njim dolgo časa, se lahko na koži obrne na grelec. To je posledica hitrega segrevanja in izhlapevanja vlage z zgornje plasti kože pod vplivom IR.

Vpliv IR sevanja na človeško telo je bil dolgo časa raziskan. V medicini se med fizioterapevtskimi postopki uporabljajo infrardeči žarki. Seje medicinskih postopkov so strogo časovno omejene. Proizvodnja grelnikov s stalnimi zdravili za infrardeče sevanje se šteje za škodljivo. Pod močnim vplivom žarkov v notranjih slojih kože se lahko začnejo spremembe.

Ne dovolite dolgotrajne izpostavljenosti infrardečim žarkom na očeh, da se izognete lečenju leče in mrežnice. Po takšnem opeklin obstaja nevarnost katarakte.

Priklopljen je nizko na stropu, ki bo trajno prizadela glavo. Stropni modeli morajo biti obešeni čim višje in usmerjeni pod kotom, kar znatno zmanjša škodo zaradi infrardečega grelnika.

Imajo koristi infrardeči žarki?

distribucija toploteČloveško telo oddaja tudi sevalne valove od 3 do 50 μm. Naravno infrardeče sevanje ima dolžino 7-14 mikronov. V teh parametrih telo prejema sevanje v največji možni meri. Uporaba v postopkih zdravljenja ogrevanja infrardečih valov določene dolžine zdravniki podpirajo telo pacienta v tonu in mu pomagajo, da si opomore. Število in trajanje sej je strogo omejeno, da ne škodi.

Dolgi infrardeči valovi ne škodijo telesu. S svojo pomočjo lahko oseba poveča imuniteto telesa.

Je infrardeči grelnik škodljiv za zdravje? Lahko rečemo, da se s pravilno izbiro in namestitvijo naprave zmanjša škodljivost skoraj na nič.

Pri izbiri modela IR grelca morate upoštevati njegove tehnične lastnosti in poznati obseg sevalnih valov. Da to ne škoduje, bi moral biti ta parameter v razponu od 3 do 10 mikronov.

Izključi škodo je lahko

Pravila za postavitev IR grelcevPozitivne povratne informacije strokovnjakov o uporabi infrardečih grelnikov v vsakdanjem življenju temeljijo na naslednjih pravilih:

 1. Moč naprave, ki ste jo kupili, se mora ujemati s parametri prostora ali biti nastavljiv.
 2. Sevanje iz grelca je treba usmeriti proti steni ali tleh, ne na osebo.
 3. Poskrbite, da ne boste pustili infrardečih žarkov na glavo.
 4. V otroško sobo ne nameščajte IR grelcev.
 5. Uporaba infrardečih naprav na ulici ni škodljiva.

Številne povratne informacije uporabnikov gospodinjski električni infrardeči grelniki opozoriti učinkovitost njihove uporabe v državi, ko v kratkem času, je potreben za ogrevanje hiše v mokrem vremenu ali ustvariti udobno sedenje v zunanjem paviljonu.

Video o infrardečih grelnikih