Förbereder för våren köpte jag nästan hälften av vår lilla butik med frön. Att välja blommor till blom sängen kunde inte motstå de vackra buskarna av Iberis, även om det inte hade planterat det tidigare. Berätta för mig hur korrekt att växa från frön Iberis umbellate? Är det möjligt att så frön direkt på en säng eller bättre på plantor?

fröIberis paraply – det perfekta valet för att skapa gränser och mixborders, men i en enda plantering, dessa kompakta frodiga buskar ser mycket trevligt. Växt höjd är 25 cm, men deras största fördel är visad i mitten av sommaren, när hela bussn är ganska strö med stora blomställningar av paraplyer, som består av små blommor med fyra kronblad. Färgning av blomställningar kan vara olika: den vanligaste vita sorter, men bland dem finns rosa, lila och även lila typer.

Blomstrande Iberis är inte bara riklig, men fortfarande doftande och långvarig. Med förbehåll för att trimma de blekade blomställningarna visas nya på busken fram till september.

Årliga sorter av Iberis förökas av frömetoden, och denna metod ger också goda resultat i reproduktionen av fleråriga iberier. Odling av Iberis-paraply från frön kan utföras på två sätt:

  • såning i öppen mark
  • växande plantor.

När man planterar frön på en trädgårdsbädd?

Iberis

För att redan i juli blomstrade iberiumparaplyet, är det nödvändigt att börja sådda frön i slutet av april. I regioner med sen vår är det bättre att skjuta upp skörden till maj när stabila temperaturvärden fastställs. Men så frön för vintern tillåter dig att se blommande i maj månad. Såg borde vara i spåret och lämnar mellan frön ett avstånd på minst 5 cm, eftersom plantorna snabbt växer till 25 cm i diameter. Om det behövs töms grödorna om de är för tjocka.

Iberis raser väl med självsåning, om inte klippa busken. Dock bör man komma ihåg att blomställningarna i sådana växter blir mindre och blommar mest vita, även om frön som köptes under det första året var av annan färg.

Hur växer Iberry paraplyplantor?fröplanta

Fröer för plantor kan sådas tidigare i mars. För detta ändamål är det bättre att använda inte en vanlig behållare, men torvtabletter. De måste först blötläggas och sätta ett enda frö i vardera. Att skott föreföll snabbare och mer harmoniskt måste du bygga mini-pojkar.

Iberis paraply tolererar inte omplantering, så plantorna planteras i sängar måste hantera metod, som i fallet med tabletter – med den senaste, pre-cut skyddande skal, så att det inte är blyg om rötterna.

Flytta plantor rabatter kan vara så tidigt som i maj månad, och landning av de två metoderna (maj och juli) kommer att förlänga blomningen.

Related  Hur man gör en gräsmatta på lerjord?

Video om sådd av Iberis frön på plantor