Млеко од козеПочетни сточари, који су одлучили да започну домаће козе, увек брину о многим питањима. Међу њима, једно од првих места је проблем: “Колико млијека даје коза дневно?” Има ли начина да задржите високе приносе млека што је могуће више? “

Под утицајем промене хормонске позадине код одраслих коза, који су дали потомство, почиње производња млека. У свом саставу постоји све што је потребно за храњење млађе генерације животиња, а коришћење козјег млијека доноси не само дјецу, већ и људе. Пошто је много вредније и лакше варирати него краво, интересовање за млечне расе домаћих коза расте из године у годину.

Колико млека даје коза дневно?

Коза са клинцемЛактација код коза почиње одмах након рођења беба и траје од 5 до 9 месеци. Трајање овог периода, као и количина млека које коза даје на дан, зависи од различитих фактора. Пре свега, ово је животиња која припада једној или другој раси. Козе млечне оријентације, на пример, Заанен, руска бела или Тоггенбург раса снабдевају своје власнике млијеком 8-11 мјесеци годишње. А питање: “Колико млијека козе даје дан?” Сточари, који расте чистоћу стоке, говоре поуздано 5-6 литара.

Нажалост, власници већине коза, који обично пасе у близини руралних кућа, не могу се похвалити таквим млеком. Али њихови фаворити, са дужим током, дају 2-3 литра млека дневно и не трају више од шест месеци.

Поред тога што коза припада млијечној раси, његовом млијечном приносу утичу старост, исхрана, методе муже и број мужа.

Када коза почне дати млеко?

Козе млечних пасмина активно раде одмах након рођења деце. Младе животиње се чувају одвојено, а млеко се издваја од обичног млека. Ова метода заснива се на чињеници да принос млека животиња више него покрива потребе деце, а преостало млеко се одмах може послати на људски сто.

Коза са клинцемОстатак коза живи са децом. Када коза почне дати млеко за људске потребе у овом случају? Да би се молио, настави се тек након што се достигне козљатами од 3-4 године када нестане захтев за родитељско млеко. А ово се односи само на одрасле, добро храњене, здраве краљице.

Неке расе коза и пале козе дају тако мало млека које имају само млади, тако да нису млечени.

Колико пута дневно млати козу?

Обично коза се млеко два пута дневно, а затим, када запремина започне да се смањује, врши се само јутарња молжа. Максимални принос млека пада на прве 4-5 месеци лактације. У овом тренутку, неки практикују три оброка дневно, што само повећава количину сакупљеног млека. Ако је одговор на горуће питање: “Колико млијека даје козу дан?” Не воли, узгајивач не би требао одустати.

Related  Nalazimo se u jajašcima u inkubatoru kod kuće

Најважније, не смијемо заборавити да поред фактора старости и узрока, на количину произведеног млијека утјече храњење коза, гајење за њих, па чак и став власника. Прихватање свега овога у потпуности, чак и најједноставнијих коза могу се такмичити с онима пронађеним у фармама узгоја.

Како хранити козу за повећање приноса млека?

Прва ствар која одређује принос домаће стоке, њеног стања и здравља, јесте храњење. Како хранити козу за повећање приноса млека? Током лактације најважније је да је исхрана пуна, уравнотежена и хранљива. Због тога, козе за мљекару могу се понудити у условима личне фармације:

  • било који биљни усеви, гомољи и коренасти усеви из баште, који су претходно опрани и сјечени за погодност животиња;
  • младе гране и предосушене суве метле, када је у питању исхрана животиња у хладној сезони;
  • репа и крмних усјева, што повећава производњу млека;
  • житарице, међу којима могу бити и зрна јечма, пшенице, зоби;
  • грубо сено са укључивањем камилице, детелине и других махунастих биљака, исечених током цветања.

Козе морају нужно примити довољну количину чисте воде за пиће, као и минерале и додатке витамина који покривају све трошкове тела.

Коза на пашиАко животиње пате од недостатка влаге и недостатка важних микро- и макроелемента, не само да ће пад млека пасти, већ ће се здравље стоке знатно потресати. Ако коза добије мешовиту храну, неки одгајивачи, како би повећали принос млијека, више хране храну, фокусирајући се на нутритивну вриједност хране, а не на равнотежу. Ово може довести до супротног ефекта. Козе добијају тежину, а количина млека пада.

Како млати козу?

Висока млечна продуктивност козе није само генетска предиспозиција, већ и резултат тежег рада одгајивача животиња. Животињама је показао најбољи могући резултат, на почетку лактације од ткива.

Related  Čínske hodvábne kura – úsmev prírody

Млечење козе на специјалној машиниКако добити козу? Под договором схватите комбинацију:

  • потпуна исхрана, погодна за производњу млека;
  • масажа вимена, која активира циркулацију крви у ткивима;
  • молжи до 3-4 пута дневно, припремајући козу за ову процедуру.

Како млати козу? Познавање тачног одговора на ово питање у великој мери зависи од популације стоке и квалитета млека. Прије свега, неопходно је да се коза примењује чак иу фази експанзије, да ће млекаре истовремено доћи.

Али колико пута дневно млеко козе? Животиње сами ће подстакнути оптимални режим. За расе млека, прихватају се три оброка дневно, а довољно је довољно времена да се све накупљено млеко дода.

Пре почетка млевења, вимена је масирана тако да процес не узрокује забринутости животињама, а затим се опере топлом водом. Када се вима осуши чистим пешкир, можете започети са радом.

Постоји неколико начина за млијеко козе. Видео, како да се млеко козе, обезбедиће непроцењиву помоћ за почетак фармера коза, припремајући се за прво мужу.

Човек који муже козеСваки одгајивац бира прикладну методу за себе, али морате запамтити општа правила. Покрети млекарице треба бити сигурни, глатки и мекани. Коза треба да се осећа добро према њеном ставу. Потребно је млијеко млијеко до капи, иначе постоји ризик не само за смањивање производње млека већ и за развој маститиса. Кад је посао завршен, млекарица мора поново масирати вимену, обришити је са сувим ручником и третирати брадавице са мазутом нафте.

Млеко од козе – видео