БИГ 6 ћуркиМесо пурана је користан производ, богат протеинима, магнезијумом, фосфором и другим важним елементима за људско тело. Веома је вреднован на тржишту, али се у поређењу са другим сортама налази на тржишту много чешће, па је данас све популарније да расте код домаћих ћорки БИГ 6.

Ова врста се појавила у Русији пре неколико година и одмах постала популарна. БИГ 6 ћурке расте велике, што вам омогућава да набавите пуно меса. Осим тога, они су извор јаја, доле и перја. Птице су непристојне у неги и храњењу, што олакшава рад фармера. Захваљујући свему овоме, одрастање бројчаних ћурилица код куће је изузетно корисно.

БИГ 6 је најтежа врста трулежева. Веома је цењен, јер птице брзо добијају тежину. Узгој ћурки БИГ 6 омогућава постизање високе профитабилности приватним фармама, продајом јаја и меса.

Карактеристике расе

Тежина одраслог мушкарца може достићи 25 кг и вишеПтице имају бијеле пухасте перје, њихово тијело је мало, глава је мала. Са аспекта анатомских карактеристика сорте ове расе разликују се:

 • конвексан сандук;
 • дебеле ноге;
 • велика крила;
 • црвене наушнице и брада;
 • украсе на врату и на глави мужјака.

Перот су цењени бар толико меса, јер је врло лаган и мекан. Мрзле бројке у кући расте за неколико месеци, након чега се шаљу у клање.

Тежина мушкарца достиже 25 кг, а женка – 11 кг.

Пар турских бројлераОко трећине цијелог трупа пада на грудну групу, а уопште, производња телесне тежине је 80%. За цео период жене доносе више од 100 јаја, познатих по својим одличним квалитетима укуса. Због високог процента изгледа пилића, могуће је самостално узгајати и продати бројчане пуране код куће. Међутим, требало би да знате неке од начина неге како би добили здраву и велику птицу. Такође је неопходно бити припремљен за чињеницу да ћуркама треба пуно пажње. Због тога се бринути за њих потребно пуно времена и захтева мало новца.

Related  Mi gradimo svinjetina za 2 glave vlastitim rukama

Како узгајати здраве ћуретине код куће?

Нестлингс треба пространу топлу собуУпркос чињеници да су брескве ове расе прилично непретенциозне, њима је потребна стална брига. Прво морате припремити кућу. Пре него што ставите пуране у собу, потребно је проветравати вентилацију. Температура у току хладне сезоне не би требало да пада испод 20 степени. Узгајање домаћих пурана БИГ 6 захтева одржавање на 30 степени. Док расте, температура треба спустити, али постепено. Турке слабо реагују на своје оштре флуктуације.

Можете повећати производњу јаја тако што ћете инсталирати дневне светиљке у кући.

Број хранилаца и посуда за пиће треба да буду довољни да птице не буду гужвале и не мешају се. Поред тога, за узгој ћурке БИГ 6 код куће у кући за пилиће неопходно је ставити неколико тенкова испуњених пепелом и песком, у којем ћурке могу очистити перје.

Чисто и суво легло ће помоћи одржавању здраве генерацијеНа поду куће налази се сламњак. Морате га заменити два пута недељно.

Кућа птица треба редовно проветравати, јер због влаге и влажности, ћурке могу почети да болују.

У стану за птице такође је неопходно уградити склоништа са дебљих шипки како би их могли слободно прилагодити. Узгајање у домаћим пурановима БИГ 6, у топлој сезони пуштају се на паддоку, што захтева велики простор. Ако то није могуће, соларијум са цементним подом изграђен је за птице.

Храњење ћурке БИГ 6 код куће

Исхрана је један од важних аспеката неге. Без уравнотежене исхране, нормални развој ћурки и њихов раст је немогућ. Према томе, требало би да им обезбеде неопходну количину хране на време. У почетку ће бити довољно имати посебну почетну храну, али постепено треба додавати исхрану:

 • кукуруз;
 • пшеница;
 • јечам;
 • грилована репа, шаргарепа;
 • рован;
 • рибље уље;
 • сојин сир;
 • зеленила и сијена.

Related  Карактеристике неге и узгајања ћурки код куће

Феедер за ћуркеУ циљу спречавања различитих болести, младе животиње треба третирати антибиотиком. Покушавајући да разумеју како да узгајају здраве ћуретине код куће, многи не обраћају пажњу на квалитет хране. Само су свјежи и квалитетни производи погодни за живину. Да би ојачали њихов апетит и убрзали прикупљање масе, храна је посута с фино исецканим луком. За мале пуране, може се навлажити течним млечним производима. Стимулисати пробаву коју могу уз помоћ пшенице и сесекле кувана јаја.

Немојте користити масну храну за ћурке, јер то проузрокује гојазност.

Храну ћурке БИГ 6 код куће у зиму се врши 3 пута, у топлој сезони – најмање 5 пута дневно. Са правилном исхраном, млади брзо расте и добијају тежину. Ако је забележена ретардација раста, пуране треба евакуисати од одраслих, поставити чисте воде и храначе за њих и осигурати да се користи висококвалитетна храна. Уколико се после неколико мјесеци прате све главне препоруке, млади би требало да се претворе у велике птице спремне за клање.

Суптилности садржаја ћурки БИГ 6 – видео