Orhideja u plastičnom neprozirnom loncuMeđu tisućama vrsta orhideja samo mali dio rješava na terenu, drugi radije koriste snažne korijene popeti debla stabala, stjenovite kukove i skrasiti na mjestu gdje gotovo da i nema tla. Stoga, posude za orhideje koje se uzgajaju kod kuće su vrlo različite od uobičajenih cvjetnih posuda.

Što bi trebalo voditi cvjećaru pri odabiru kontejnera za tropske ljepote? Kako pronaći prikladnu posudu?

Kakvu vrstu posude treba za orhideja?

Epifite i litofite su biljke koje ne podnose vodu iz korijenja. Odabir lonca za orhideja važno je za početak ovog osnovnog, ali ne i jedini uvjet.

Orhideje u krunama od lonacaSpecijalizirani spremnici za biljke ove obitelji trebali bi osigurati:

 • dobar odljev vlage;
 • aktivno prozračivanje korijenskog sustava i supstrata unutar posude;
 • sigurna ekstrakcija sočnih dugih rizoma, koji se često razilaze daleko izvan kontejnera;
 • prihvatljiv temperaturni režim za orhideje.

Među orhideje su vrste u kojima korijeni ne samo apsorbiraju hranjive tvari i vlagu, već i aktivno sudjeluju u procesu fotosinteze.

Kakav je lonac za orhideja potreban u ovom slučaju? Čudno kao što svibanj zvuk za početnike ove kulture, za takve orhideje potrebno je stjecanje potpuno transparentan kapacitet.

Orhideja u staklenoj posudiKako odabrati lonac za orhideje izrađene od gline, obojene ili prozirne plastike? Epifitske biljke ne trebaju veliki volumen supstrata, tako da veliki lonac nije potreban. Glavna stvar je da:

 • Na dnu i donjem dijelu zidova nalazile su se rupe za drenažu;
 • Visina kontejnera bila je jednaka širini vrata;
 • volumen odgovara veličini korijenskog sustava.

Najčešće možete vidjeti orhideju u loncu, kao u fotografiji od plastike ili keramike. Tu su također i kratko prozračne košare za slobodni korijen.

Iz staklene posude je bolje odbiti. On može ozlijediti ne samo cvijet nego i osobu, osim toga ne dopušta korijenima disanje. Ovaj kapacitet je bolje koristiti kao spektakularna cvjetna posuda za orhideja zasađena u prozirnoj plastici.

Stavite u plastični prozirni posuda i staklene posude

Plastične posude za orhideje

Ovo je najčešća i poželjna opcija za lonac za orhideje. Plastični spremnici ne dopuštaju da korijenski sustav osuši, lako se održava i ne može služiti niti jednoj biljci.

Orhideje u ukrasnim cvjetnim posudamaOsim toga, takav dizajn za lonac orhideje nudi nekoliko rupa za drenažu viška vlage, a time i brinuti o odgode vlage u podlozi nije potrebno. Ako raspoložive rupe za drenažu nisu dovoljne, cvjećar može napraviti nove bez opasnosti od uništavanja posude.

Plastično lako podnosi prisutnost kako na svijetlo osvijetljenom prozoru tako iu hladu, pouzdano štiti korijenski sustav cvijeta zbog prekomjerne hlađenja ili pregrijavanja.

Ponekad kada presađivanje ljubitelji orhideja suočeni sa situacijom u kojoj su obrasli korijenje kroz drenažne otvore otišao van i izvadite utičnicu list bez oštećenja ili sobnih biljaka neće raditi. U tom slučaju, plastika je lako rezati škarama shopping, ne oštećuju korijenje, što je nemoguće kod korištenja Keramički ili stakleni lonac za orhideje.

Related  Reprodukcija ljubičica kod kuće s listom

U ovom loncu jasno se vidi razvoj korijenskog sustavaZa vrste čiji se korijeni zauzimaju u procesu fotosinteze, nude se transparentni lonci. Međutim, takvi spremnici prikladni su za upotrebu ne samo za sadnju phalaenopsisa i sličnih biljaka. Kroz plastiku je jasno vidljivo:

 • kako se korijenski sustav razvija;
 • koliko se vlaga troši;
 • kako se podloga suši.

Stoga se takvi spremnici mogu preporučiti uzgajivačima cvjetova bez puno iskustva u održavanju orhideja. Za orhideju sobe u loncu, kao na slici, lako je i zanimljivo gledati. Od pažljivog izgleda, ni najmanje oštećenje korijena ili znakovi preljeva neće izbjeći.

Glinene posude za orhideje

Značajna prednost lonaca za orhideje od staklene ili neelastične keramike je izvrsna propusnost za vlagu i zrak. Vlažna tekućina se ne nakuplja na jednom mjestu, ali učinkovito se širi kroz zemlju kome, korijenje se ne osuši dugo i ne pregrije se.

Posebne keramičke posude za orhidejeAli s puno prednosti ove vrste kontejnera ima svoje nedostatke:

 • rhizomes čvrsto sisati u poroznoj površini keramike, koja je puna traume cvijeta tijekom reprodukcije i transplantacije:
 • poroznost lonca s vremenom se smanjuje od prodiranja soli u materijal, što negativno utječe na glinu i stanje korijenja orhideja.

Kada koristite glinenu posudu, cvjećar bi trebao znati kako posaditi orhideja pravilno u lonac.

Osjetljiva orhideja u unutrašnjostiPrije sadnje, biljka lonci za orhideje u glini dezinficirani kako slijedi, zagrijavanje u pećnici, a zatim nekoliko sati namočenom u čistu navodnjavanje vodom. Ako je slučaj ranije korišten brod, korisno je uroniti u zakiseljenu vodu. To će vam pomoći riješiti kloridnih mrlja na keramici.

Video o odabiru posude za orhideje