Гузманија у унутрашњости На острвима Карипског мора, у земљама јужне и централне Америке, откривено је и хиљадама врста дивљих биљака захваљујући дугогодишњем раду ботаничара. Гузманија, чија је фотографија задивљујућа са соћношћу зеленила и сјајних султана над розетама, родом из тропског региона. У дивљини постоји око 130 врста тјелесних култура, које се разликују по величини, облику и боји кочија које окружују малу маленкостно цвеће.

Промена боје листја у центру розете или цветног стабла која се изнад зеленила даје сигуран знак приближавања цветања – кулминација и финале живота гузманије. После укидања цвијећа, и биљка сама по себи губи, али то не зауставља цвеце, подмијењене љепотом тропског посјетитеља. Неке врсте гузманије постале су популарне затворене биљке и успјешно се расте у култури лонаца.

Дивље сорте украшавају јужне простране са свим нијансама црвене, наранџасте и мање често жуте боје. А за вештачке деривате и хибриде, гама је много шира. Љубитељи унутрашњих цвијећа дивим се како розете развијају султане не само у црвеном, већ иу љубичастим, лила тоновима. Постоје биљке чак и са бијелим и биколорним брактовима.

Гузманиа лингулата (Гузманиа лингулата)

Гузманиа трскаУ кући можете често пронаћи језичку гизманију. Природни изглед је изражен епипит са малим, прилично слабим коренима и стемљом розетом. Поред биљака са зеленим издигнутим лишћем, у дивљини и културном засади постоје различити примерци.

Као и многи бромелиад, гузманија језиком активно користи излаз за воду и исхрану. Када у биљци од 2 године живи биљка, шири и краћи листови добијају сјајну боју, а са својим синусима формирају и отварају цвијеће које обично изгледају. Потпуно развијена брава ове врсте гузманије има црвену боју, а сами цвјетови су жути.

Украсне биљке се одржава до 15-18 недеља, а затим бледи у Гузман целој централном делу, и биљни живот се наставља кроз развој базалних розете подружница.

Данас постоје неколико сортних група које обједињују биљке;

  • са компактнијом, од природног облика;
  • са светлим необичним бојама;
  • са различитим трајањем цветања;
  • са листовима на којима се налазе зелене и беле пруге.

Related  Зашто Бењамин Фицус не расте? Тражите одговоре

Гузманиа ТемпоМеђу популарним сортама које нуде продуценти куге су гусманија Темпо и Гузманиа Рондо. Под овим именима су велике групе разноликости, које се добијају на бази гузманије трске.

Ако желите да допуните колекцију затворених биљака са минијатурним розетом са црвеном наранџастим султаном на врху, цвјетар треба обратити пажњу на гузманиа минор или Гузманиа лингулата вар. Минор. То је стабилна хибридна варијанта, која цвета од фебруара до средине лета и веома је погодна за узгајање на уским градским прозорима. Миниатурне биљке укључене у сорту сорте Рондо у специјалној радњи су понуђене под именом “Гузманиа минор Рондо”.

Гузманиа минорГузманиа вагинал вар. лингулата је већа од гузманијег малољетника, на слици на слици. Али главна карактеристика ове биљке није величина, већ лепа ружичаста нијанса бракова, високо изнад зеленила.

Гузманиа микАко, међутим, на пулту цвећаре постоје чак и редови тропских биљака, различити само у бојама султана, купац је имао изванредну прилику да изабере најбоље од копија Гузманиа Меекса. Под овим комерцијалним именом су на продају хибриди Гузманиа лингулата са жутим, бордо, црвеним или розе брактовима.

Као Гузман мик на фотографији, узгајају специјално за аматерско цвећарства, такве биљке савршено снашла на садржај у кући. Они су нежни и веома привлачи.

Гузманиа ОстараГузманиа Остара

Гузманија је плитљиви материјал у рукама искусних узгајивача. Захваљујући преласку језика гузманиа и врсте Гузманиа витмацкии, узгајивачи цвећа су могли да се диви густим црвеним фонтанама изнад розетета сјајних зелених листова. Ова спектакуларна биљка добила је своје име Гусманиа Остар. Декоративна култура траје шест месеци, али се култура може обновити постављањем малих утичница које се појављују у основи основног узорка.

Related  Да ли знате које врсте и врсте ананаса постоје у природи?

Гузманија крваво-црвена (Гузманиа сангуинеа)

Гузманија крваво-црвенаГузмонија приказана на слици истиче се међу сродним биљкама у томе што промена у сјени током цветања погађа не само кратке бракове већ и скоро читаву розету. Постаје шкрлатна, љубичаста или богата ружичаста, а ово се односи и на зелене и разноврсне узорке црвене гузманије.

Бијело-жуто биљно цвеће може се видети у срцу розете. Буквално плутају, јер је централни лијев често скоро потпуно испуњен влагом. У овој необичној форми гузманија је од априла до августа, а затим умире.

Гузманије врсте трицолорТробојне врсте представљене на фотографији гузманије су светла украсна биљка. Култура је именована због контрастне комбинације црвених, бијелих и зелених цвијећа на густом сочном листићу. Жуте цвијеће се срже у језгру и практично нису видљиве.

Гузманија мозаик (Гузманиа мусаица)

Мозаик Гузманије се разликује од већ описаних врста са густим листовима, на којима су јасно видљиви трансверзални појас различитог интензитета.

Мосаиц гусманиаЦвјетни цвијет се појављује на високом самотном педу, који се подиже изнад розете пречника до 1 метра. Ова врста гузманије мање зависи од кишних падавина, добро укорењених у тлу и напаја се са земљишта.

Гузманија Цонифер (Гузманиа цонифера)

Гузманиа ЦониферПошто је само једном видела цветање, као што је на слици, гузмании конифер, заборави да је ова биљка немогућа. Захваљујући конусу црвено-наранџастог конуса на врху густо покривеног или нагнутог гомила, биљка се може видети из даљине чак иу тропима Перуа и Еквадора, где се ова спектакуларна врста јавља у природи. Облик цвијећа дала је биљци специфично име и утврдила своју непромијењену популарност међу произвођачима цвећа.

Ако намеравате да заврши своју колекцију Гусман четинарским, љубитељи затвореном простору усева треба да знају да је ово један од највећих сорти узгајају у кући.

Related  Општа правила за негу орхидеје

Светло цвијетање Гуиннесс оф ЦониферЦвијеће је наранџасто црвено, релативно велико за биљке овог рода. Дивљи узорци су велики епифити, наслагани на гранама и дебљине дрвећа. Ово понашање је повезано са потребом за добивање сунчеве светлости и исхране. У овом случају, ова врста гузманије није паразит. Све што му је потребно добија се од падавина, малих акумулација тла на гране и атмосферског ваздуха.

Гузманиа моноцулар (Гузманиа моностацхиа)

Гузманииа одноколосаиаЈедан од већине цветних врста тзв Гузман одноколосои због спољашњих карактеристика цвасти великих епифитских биљака. Цвет клупа, прекривен кратким браковима, је зелена на дну, али постаје црвена или наранџа до врха. Бело цвеће је јасно видљиво испод подлога у облику клина. Густа листа розета се формира из издвојених зелених листова, чија је боја у доњим редовима много бледе него у центру.

У процесу цветања и опрашивања гузманије, као што је на слици, под зеленим или шљокицама се формирају мале кукурузне воћне кутије.

На крају цвјетања у Гузманији се формирају воћне кутијеРазноврсност гузманије са једним бобом алба је изненађујуће елегантно постројење са зеленим монофонијим листовима и високим цвјетачима, од основе до врха промјене боје од зеленог до скоро бијелог. Мали цветови под кратким брактовима су такође бели.

Гузманиа Ницарагуенсис (Гузманиа Ницарагуенсис)

Ницарагуан ГузманиаМања врста гузманије је идеална за одржавање у условима просторије. Биљка поседује компактну розету направљену од глатких, светлих зелених листова и ретке цвијеће светле бијеле боје. Са задње стране основа листја има смеђу или љубичасту боју. Лимун-жути цвијећи седе на кратким пецељама и јасно су видљиви изнад брактура. Цветање је релативно кратко и појављује се у пролећним месецима.

Видео – све о гусманији