Антхуриум цвјетаваКада је антхуриум здрав, његова лишћа има равну површину, боју карактеристичну за сорту, без трагова жутости или сувих тачака. Листови се брзо ажурирају и настају без тешкоћа и штете. Ово се може постићи стварањем услова неопходних за раст антхуриума и обезбеђивањем компетентне редовне неге.

Могући узроци сушења и бојења на листовима антхуриум

Цвјећари, који знају о особености цвијећа, сматрају да је антхуриум веома непретенциозна и захвална кућница. Ипак, љубитељи ове културе понекад морају да се суоче са неким проблемима, најчешће везаним за:

  • са грешкама у организацији наводњавања;
  • уз кршење распореда додатних прелаза;
  • са прекомерним сушењем ваздуха;
  • са неправилним осветљењем биљке.

Мало ређе лишће антхуриума и сам пате од изненадних промена температуре и садржаја цвијета у хладној соби.

Антхуриум лишће брзо реагује на ниску температуруКао резултат дуготрајног кршења услова одржавања и неге, биљке су изложене ризику од оштећења гнијезда и гљивичних болести, претећи, ако не предузимају хитне мере, смрт култура лонца.

Антхуриумс могу бити нападнути штетним инсектима, што штети и коренском систему културе и његовом надземном делу.

Па зашто лишће постану жуте? И из ког разлога појављују се смеђе мрље на листовима?

Старење лишће

Антхуриум напушта старост са годинамаКао и друге биљке, листови антхуриум-а могу постати жути из прилично природног разлога, због старости. У таквим случајевима, неизбежни процеси, пре свега, утичу на лишће које се налази ближе земљи.

Жутљивост, која се шири са ивица листне плоче, постепено га потпуно покрива, лист губи еластичност и сочност, а затим постаје браон. Ако се не уклони, такав лист антхуриума се суши и пада сам. Ако се биљка чува у правилним условима, пада старих листова не узрокује оштећење антхуриума, јер се у исто време активно појављује и ново здраво листје на врху стабљика.

Будући да је процес природан и неизбежан, није вредно бринути. Међутим, цвјетари често имају питање: “Да ли треба да уклоним жуто или суво лишће антхуриума?”

Очигледно је да њихова функција листа више не врши његова главна функција, али биљка троши одређене силе на одржавање. Због тога је боље одрезати застареле лишће, што олакшава живот целој биљци и чини га привлачнијим.

Код неправилне неге, листови антхуриума сушиДа би се спречило да сечиво постане место инфекције, алат за сечење, било да је то маказама или ножем, корисно је за лечење алкохолом и посејати оштећено ткиво на антуриум срезаним угљем.

Ако лист остане сочан, не ручно рукујте, јер можете озбиљно повредити стуб.

Related  Снажан имунитет код коре мравље

Поред природних узрока, зашто су мрље у мрље или листови антхурија суви, цвјетари се морају суочити са посљедицама грешака које су направили приликом бриге за затворену биљку.

Мрље на листовима антхуриума због вишка или недостатка светлости

Од вишка светлости, листови антхуриума се спаљујуНа стање фабрике снажно утиче његова локација. Иако је у тропским крајевима, где је природа навикнута да насељује антхуриумс, нема недостатка сунчеве светлости, биљке су удобније да буду у пенумбри.

По изгледу тачака на листовима антхуриум-а, цвјетач може бити потребан да усмери сунчеву светлост, горићи листове. Не избегавајте погоршање изгледа зеленог љубимца, ако је антхуриум на прилично тамном месту и пати од недовољног освјетљења.

Ако је биљка престала да расте, мало и нерадо цвета, вероватно нема довољно светлости. Посебно снажно од тога трпе антхуриуми са густим тамно зеленим листовима. У условима кратког светлосног дана или, стално у сенци, сиреви у близини листова антхуриума су продужени, листови су мали и приметно бледе. Преуређивањем биљке на добро осветљену прозору, можете видети како стиче своју бившу лепоту, престаје развој жутости и тачака на листовима антхуриума.

Главна ствар, покушавајући да биљку обезбеди потребном осветљеношћу, немојте га претерати и спречити опекотине од сунца.

Када је посуда под директним сунчевим зрацима, цвећари су заинтересовани за шта да раде, јер листови антуриум жуте или добију бронзани “тан”.

Добар ефекат је затамњење стакла специјалним филмом који одражава дио сунчевог зрачења. Ако нема могућности за опремање таквог прозора, биљка се може пренети са стакла, или у сатима, највећа активност Сунца је да се око антхуриума постави било који импровизовани екран.

Уколико се не предузму хитне мере, вишак сунца се појављује не само на бојењу лишћа, већ и на здрављу. Ово су браон спотови који се појављују на врховима лишћа антуриума и губитак погођеног лишћа.

Прекомерна сувоћа ваздуха – узрок сувог лишћа антхурија

У унутрашњости је превише сув ваздухСлични симптоми могу се видети у антхуриуму, који се налази у просторији са сувим ваздухом. Најчешће се овај узрок осећа на почетку грејне сезоне, када се уобичајени услови за биљку мењају, а ваздушни корени и листови више не могу добити потребну количину влаге из ваздуха.

Зашто антхуриум има жуте листове у овом случају? Они немају довољно хране. Јетост се протеже од ивица листова листова до центра, а тканина на врховима и ивицама листова антхуриума суши. Млади листови који се развијају у сувом ваздуху често не могу правилно окретати, они су деформисани или оштећени.

Related  Предности и штетности листова грожђа за наше тело

Смеђене мрље на листовима - кршење светлости и температурних условаБез додатног влажења ваздуха не може се постићи и постићи потребну влажност од око 70-85% антхуриум конзерви, кориштењем домаћинског овлаживача, као и импровизованих средстава. Биљка реагује добро ако је палета испуњена финим клаидитом и напуњена водом. Посуда се ставља на пунилицу тако да корени немају контакт са влагом.

Не заборавите да промена температуре и режима светлости нужно доводи до чињенице да се тло брже или спорије суши, а режим влаге се мења у постројењу.

Зато ћемо морати да променимо распоред заливања. Неправилно влажење тла под затвореном биљком најчешће провоцира формирање браон тачака, сувих патцхеса и жућкастих по листовима антхуриума.

Антхуриум мрље оставља суво – узрокује заливање

Резултат неправилног заливањаЗа антхуриум, и недовољно заливање и прекомерна влага су штетни. Посебно осетљив на вишку воде су дебели корени биљке, који се лако губе. Мокро, дуготрајно сушење тла је атрактивно окружење за гнусне бактерије, калупе и паразите на биљкама гљива.

Први који крше заливање и настали проблеми су листови. Ако је тхе Антхуриум на листовима смеђих мрља, ово може проузроковати влага на плочама. На сунцу, такве капљице делују као сочиво и буквално спаљују живо ткиво.

Боље лишће мора бити уклоњеноЈош горе, ако је биљка дуго искусила у влажном окружењу. У овом случају, ткивна некроза се не развија по местима на листовима антуриума, већ почевши од ивица, протеже се до целокупног листа платине. Земљиште у лонцу таквог антуриума треба покушати да се осуши, а са повећаном густином, која изазива акумулацију влаге, мења целокупно земљиште.

Током трансплантације, коријен систем биљке мора бити прегледан и сви корени изложени труљењу се уклањају.

За биљку која живи у хладној соби угрожава се режим наводњавања и гљивичне болести.

Сухе мрље на листовима антхуриума резултат су активности гљива

Биљци треба помоћКао и ротација корена, ширење штетних гљива неизбјежно доводи до чињенице да се листови антхурија суше мрље. У почетној фази болести на листовима, можете приметити мале жуте мрље округлог или неправилног облика, које се постепено шире, постају браон у средини и почињу да се осуше. Ткиво уместо мрља је некротично и може се обојити, а око њега се примећују концентрични тамни кругови.

Смеђе мрље на листовима антхуриума нису једини симптом болести. Главна оштећења гљива и гнусних микроорганизама примењују се на коријенски систем.

Related  Како исправно биљити и неговати гладиоле у ​​лонцима

Због тога, када се појављују слична места, Антхуриум мора бити пажљиво уклоњен из посуде и испитати корен. Ако су корени биљке променили бијелу или лагану крему у смеђу или црну нијансу, њихова ткива су постала мекана и тврда – ово је сјајан знак гњечења корена. Таквој биљци треба:

  • уклонити остатке супстрата;
  • да сече оштре и суве листове антхурија;
  • Исеците све оштећене коријене у здраво бело ткиво;
  • за обраду резина са преломљеним угљем;
  • и цијели биљни фунгицид.

После тога се антхуриум трансплантира у ново тло, унапред, као и посуду која је дезинфикована.

Да би се спречило оштећење лишћа, антхуриум се сипа топлом водомНови подлога мора бити слободан тако да сва вишка воде лако оставља тло и не штети коренима. Након влажења земљишта, течност мора бити уклоњена са палете и док се не дође до следећег заливања док се површина тла под биљком не осуши.

Важно је запамтити да за наводњавање антхуриума узима се само топла вода собне температуре.

Недостатак и вишак антхуриум хране

Здрава лишћа антхуриумАко је биљка успорила раст, а његови млади листови су мањи од претходно обелодањених, вероватно је да антхуриум пати од нутритивних недостатака. Недостатак основних елемената, на пример, азот, фосфор или калијум, узрокује да се листови антуриума постају браон. Сличан ефекат се може очекивати ако супстрат недостаје калцијум или магнезијум.

За ђубрење ружа, течни спремна значи да за опоравак оштећених биљака користе недељно, користећи концентрацију од 25 процената од тога препоручује произвођач. Када љубимац добије снагу, оплодити га сваке две недеље.

Понекад не само недостатак, већ и вишак ђубрива доводи до развоја жутих и браон тачака на листовима антхуриума. Када је овердосаге топ дрессинг најбоље да трансплантира биљку у новом тлу, пре-испуштање коријенског система.

Штеточине на листовима антхуриум

Штит, све врсте гриња, уши и лисице су они инсекти који најчешће наносе штету унутрашњим антхуриумима.

Листови антхуриума били су насељени штеточинамаИ питајући зашто листови постану жути, цвјетари треба пажљиво прегледати стабљику биљке, обраћајући пажњу на подручје у близини земље, на лице листова, њихове листове и синусе.

На првих знакова инсеката Антуриум третираних инсектицидима или спреман комплексног сапуницом, која се додаје по литри воде 1 грам никотином сулфата. Јер су инсеката контролним агенсима су токсични, један дан након третмана биљке су опрана чистом водом, спречава земљу од прекомерне влаге.

Како се бринути за антуриум – видео