зашто не цветати ирисес на сајтуРазлози због којих ирисес не цветају могу бити неколико. Ове биљке расте добро на отвореном простору и годишње молим власника са великим вишебојним цветовима. Ако се то не догоди, али се биљка осећа у реду, а нема знакова било какве болести, вредно је анализирати да ли су ириси правилно постављени и да ли имају довољно пажње.

Ако зелена маса расте добро, али се не појављују цвијеће, вриједи је поновно постављање грмља на угодније мјесто

Недовољно осветљење

Ирисес цветају на сунчаном местуПрви могући разлог зашто ирисес не цветају је недостатак сунчеве светлости на њиховим креветима. Ако су биљке иницијално посејане у хладу, они ће се прилагодити овим условима, њихова зелена маса ће брзо расти. Међутим, слабо ће цветати. Може се десити да су ириси цвјетили прије него што су стали, а то би могло бити из сљедећих разлога:

  • ирисес се брзо проширили и преселили у тамну област;
  • цвијеће су посадиле под грмље или дрвеће, чији листови су им блокирали сунчеву свјетлост.

Ако ириси заиста не цветају због недовољног осветљења, грмље треба пресадити из сјене на сунце. Они добро толеришу овај поступак. Штавише, потребно их је трансплантирати сваких неколико година, да су се здрави и добро развијали.

Када се узгајају различите сорте вреди унапред знати да ли ће се осећати угодно на истом кревету

Ирисес су сувише густи

затварање ириса - разлог за њихово не цветањеЗелена маса ирисес брзо расте не само на горе, већ иу ширини. Овај нијанси треба узети у обзир приликом садње биљака на отвореном простору, али проблем се може створити и неколико година након њиховог првог слетања. Чак и ако су на почетку биле довољно мјеста за грмље, за неколико година расте тако да немају могућност да ослободе цвијеће. Једино решење је и пресађивање цвијећа у суседна подручја.

Шипови ириси би требали бити на почетку постављени на пристојној удаљености, иначе неће цветати због стезања

Неке сорте ириса не могу да се крећу на једној цветној корпи, чак и ако постоји довољно простора између њих. Чињеница је да су сорте ове биљке више различите врсте тла. Дакле, сибирске ирисе ће расти и цвети на тлу уз ниски пХ, а брадати ће се осећати лоше.

Related  Ми користимо за себе лековита својства коњског кестена

Цвеће нису правилно посејане

исправно садење ирисес ће осигурати њихово богато цветањеИз честих разлога због чега ирисес не цветају – то је њихово дубоко засадјење у тлу. Нормално, задњи део корена мора остати на површини, тако да се може добро загријати под сунцем. Ако смањите корен превише дубоко у тлу, биљка ће расти, развијати и расти зелену масу. Међутим, период цветања таквих грмова ће бити одложен на неодређено вријеме.

Сиберијске ирисе су најсретније у њиховој бриги, добро подносе мразе и расте на различитим врстама тла

Карактеристике сорте

Сиберијске ирисе су непристојне на бригуВреме цветања зависи од биљне сорте. Ако у башти расту различите врсте ириса, можда ће бити да ће цветати у различито вријеме. У зависности од тога када цветају ирисес, разликују се неколико њихових сорти:

  • врло рано;
  • рано;
  • просек;
  • касни;
  • веома касно.

Ако једна од сорти није временом расцветала, а остатак биљака осећа се нормално и цвети према распореду, то може бити случај са карактеристикама његове сорте. Поред цветног периода, могу захтијевати различиту бригу, преферирати посебне врсте тла или ђубрива.

Последице зимовања

потребно је изабрати праве врсте ирисесВрсте ириса треба изабрати не само по изгледу, већ иу складу са њиховим климатским преференцама. Дакле, сибирске ирисе савршено толеришу мразе. Преостале сорте треба заштитити за зиму, иначе ће се замрзнути и неће цветати. Овај процес је веома важан – ако прерано покријете биљке, они могу раскинути и такође неће произвести цвијеће.

Разлози због којих ирисес не цветају, неки листови расте и осећају се нормално, могу се појавити различити недостаци у условима одржавања и неге. За ове боје, важно је да имају довољно сунчеве светлости и простора. Поред тога, грмље је потребно трансплантирати сваких 3-4 године и одвојити једну велику биљку у неколико ћерки. Међутим, разлог може бити не само у збрињавању – неке сорте цветају крајем лета, а неки представници могу цветати чак два пута годишње.

Права брига за ирисес за бујну цветање – видео