Листови различитих врста калатејаБројне фотографије врста цвета калатеја импресионирају имагинацију цвецара не бизарним социјалним цвијећем, већ листовима са јединственим бојама за сваку сорту. Домовина оваквих травнатих биљака је тропска зона јужноамеричког континента.

Велики, висина и 70-80 цм Калат цењена затворени фанс усева лишће довољно за просту овалног или елиптичног облика оргиналног узорак на листу страни плоче и густе назад Цолоур Сиде бургунди. Свака врста калатеја, као на слици, има свој јединствени украс. У неким варијантама, листови плоча до 20-40 цм дуга су изразито валовити.

Постоје декоративне и листопадне затворене биљке и оне које одушевљавају цвеце уз сјајне цвеце разлицитих боја. Сакупљање у вашој кући колекције светле мешавине калатеја, можете окренути прозор собе у сличност праве тропске шуме.

Калатеја Варсхевицха (Цалатхеа варсцевицзии)

Калатеја ВарчевићОва врста припада и цветајућим врстама калатеја. Калачеу Варчевић може да се препозна густим тамнозеленим листовима са лаганим ударима, који се разликују од централне веинлетке. Ако је горња страна плоче тамјана, онда је задња површина, као и многи други просторни слојеви, љубичасто-бордо.

Калатеја Варсхевицха, именована у част ботаничара, по први пут описује врстуЦветића Варсхевичеве калатее појављује се из листова синуса, има виљушку спирално увијене беле или ружичасте траке, из које се појављују мали, инсект-љубавни коронети. После укидања цветног калатеја, на фотографији, на његовом петиолом формирају младе розете које користе цвјетари за репродукцију необичног кућишта.

Цалатхеа цроцата

Цветни калатеи шафранЈедна од најкрасивијих врста катале, одрасла код куће. Не само да ова врста има изненађујуће лепо таласасто лишће дубоке љубичасто-зелене боје. Светлост ове врсте је велика бројчана социјализма, неуобичајена за калатеи наранџасто жуте боје. Захваљујући боју, близу боје шафрана, Кроката калатхеа је добила своје друго име.

Цроцат Цвет Калатеа у унутрашњостиМноги узгајивачи знају овај елегантни изглед као шафран калат. У поређењу са блиско сродних врста ове биљке је веома компактан и не заузима много простора, чак и на затвореном прозору. Али природа биљке није превише флексибилан, да се постигне цветање и стабилан тамна раст лишће је могуће само ако су сви услови за бригу о госту из удаљених тропских крајева.

На слици овог цвећа добро је видљива, како се цветови поморанџе поморанџе појављују на позадини скоро црне листине. Декоративна и листопадна култура савршено одговара на врхунску обраду, не толерише директно сунчево светло и не трпи трансплантацију, што јој пружа могућност повећања зелене масе.

Калатеа украшена украсима (Цалатхеа орната)

Калатеа украшенКалатеа украшена украшеним из више сродних врста издужених-овоидних листова са израженом централном веинлетом и контрастним узорцима белих трака. На располагању цветићарима данас има доста сората везаних за ову прелепу врсту калатеја. Али најчешће у колекцијама можете пронаћи сундеријанску каладу са густим широким овалним листовима тамнозеленог осцар.

Декоративан биљци дају танке ружичасте или бијеле пруге, упарене долазећи од централне вене до ивица плоче. Доња страна листића је браон или бордо боје.

Сандериан'с Цалатеа СхеетКод куће, Сантареанова калатхе не расте изнад 50 цм, али у природи круна може знатно порасти и достигати чак два метра у висини.

Калатеиа пругаста (Цалатхеа зебрина)

Иако се сви типови калатеја не разликују у складу с темпераментом и узрокују да цвјетар константно обраћа пажњу на себе, ова врста карактера је потпуно маскирна.

Крона калатеи пругастаКалатеа пругаста или Зебрина је врло осјетљива на сувоћу ваздуха, захтијева храњиво врло лабаво тло и пажњу на заливање. У природи цвет ове врсте калатеја, као што је на слици, расте брзо и формира моћни зимзелени полу-грм до висине метра. Уз добро бригу, у кућу постаје једнако велика калатеа.

Посебан понос пругастог калатеја је велики лист. Лаган, сјајни лист с дужином од 50 центиметара украшен је декоративним потезима тамнозелене боје, а доња страна листа је густо бургунда.

Калатеа Лансифолиа (Цалатхеа ланцифолиа)

Лишће калатеи лансифолиаВрсте калатеа представљене на слици упућују на неколико, али веома цењених произвођача цвијећа које цвјетају сорте биљака. Код куће, у тропима Бразила, калатеа лансифолиа живи у условима скоро константних температура, високе влажности и обиља хране. Исту атмосферу ће морати да одржава љубавник затворених биљака, да се диви цветовима калатеја који су приказани на слици.

Калатеа лансифолиа је велика кућна биљка, чија висина може да достигне 80 цм. Цвијеће се налази на кратким бочицама које се налазе у основи излаза листова. Боја цороллас беле, или благо ружичаста. Листови су издужени, танки, светло зелени у боји са тамним тачкама дуж средње вене. Задње стране листова плоче форм Калат лансифолииа су црвенкасто-љубичаста боја.Цвијеће калатеи лансифолиа

Цалатхеа макоиана

Близу претходних врста биљака је какатеа Мацаиа, оригинално из Бразила. Листина ове сорте је такође прекривена контрастним тачкама, али сами листови су заобљенији, а на њиховој задњој страни се узорак понавља потпуно, само у зеленој, али у смеђе-црвеним тоновима.Калатеа Макоиа

Цалатхеа рубифарба (Цалатхеа руфибарба)

Изглед цвета Рубатефатхер-овог калатејаОштро издвојени листови ове врсте калатеја, као што је на слици, у поређењу са другим врстама ове биљке могу изгледати обични. Листина има глатку зелену боју, која се у неким варијететима протеже на задњу страну. Па ипак, калатеа је врло привлачна због валовитог облика густих листова плоча, седећи на дугим смеђе-љубичастим сечевима.

Код куће, биљка захтева добро исхрану и постављање у расвјету. Поштујући услове одржавања, цвјећар може добити малу жуту, као на фотографији, цвету калатеј.

Цалатхеа бацхемиана

Листови ове врсте калатеја су прилично уски и дуги, до 35 цм. Они држе танке издужене цијеви и формирају густу розету изнад површине земље. Карактеристична особина ове врсте је сребрноста боја горњег дела листне плоче, на којој је јасно видљив тамнозелени орнамент у виду елегантне границе.

Калатеа БацхемЦвијеће калатеи Бацхем нису тако украсне, као у калатеи шафранима, али оне врло оживљавају опћу слику и интересују се за љубитеље тропских усева.

Цалатеа росепитца (Цалатхеа росеопицта)

Калатеа росиопицта – долази из Бразила, гдје биљке досегну висину од 80 цм и одушевљавају изглед разнолике листине, што је једнако тешко наћи чак иу другим врстама калатеја.

Калатеа росетопикта сорти МедаллионНајчешће у колекцијама љубитеља затворених биљака среће калатеиа Медаллион. Ова сорта се може препознати округлим овалним кожним листовима са шареним украсима. Централна вена је ружичаста, око њега се виде масне четкице, а близу ивице листне плоче налази се фигура од кремасте или беле боје. Леђа овог цвета калатеи, налази се на палачинке, цримсон, врло светла.

Цалатхеа лоесенери

Калатеиа из ЛосенериПрвобитно из екваториалних регија Еквадора, Колумбије и Перуа, налази се Каланеиа оф Лосенери. Ова биљка не емитује оригиналне боје лишћа, али да заузме достојно место у колекцијама баштована због светле копљаст лишће и осетљиве цвећа стелатним Калат.

Видео о Зебриновим калатеима