врба кораКокошја врба, лековита својства и контраиндикације које су увек познате, активно препоручује народна медицина. Бела врба, позната и као врба, односи се на број вишегодишњих стабала (породице Иова). Његова коре има карактеристичну сивку сенку, а круна се разликује у ширим хемисферичком облику.

Када се скупља врба?

кора врбе кореЧесто, у медицинске сврхе, то је коријена која се користи, мало је чешће лишће. За припрему коре, период раног пролећа је погодан. Из ње се припремају инфузије и декокције за терапеутске и превентивне ефекте на различите болести.

Кора љековитог својства врха и контраиндикација има пуно, па прије кориштења овог лијека вреди сигурно безбједности према тијелу. Сирови материјали за лечење одређених болести сакупљају се од дрвећа који су већ досегли 6 година.

Жетање кора од врбе има неке нијансе за које многи не знају. Немојте сакупљати лековите сировине са свих стабала које ћете наћи. Овај процес негативно утиче на раст врбе, па је пожељно направити празне умерене количине. Ово ће спасити становништво дрвећа на одређеном подручју, те стога ћете увек имати прилику да прикупите нову серију лекова.

Особине и састав врбе коре

кора врба за кување тинктура и декокцијаУ врху врха активно се изражавају лековита својства и контраиндикације, што је последица хемијског састава овог дрвета. Кора је засићена супстанцом која се зове гликозид, салицин. Јединствена је у својствима природне компоненте, коју је открио њемачки научник Буцхнер почетком 19. века.

Мало касније италијански професори успели су да изолују од супстанце “салик” – познате салицилне киселине. На основу тога је у званичној медицини појавио уобичајени лек за све – аспирин. Међутим, у овом тренутку салицилна киселина се добија вјештачким средствима, јер је екстракција из врбе врбе (врба бела) веома скуп процес.

Присуство ове супстанце у кори која објашњава благотворно дејство врбе. Дакле, приликом узимања салицина у облику тинктура или декокција у људском тијелу почиње производити салицилну киселину. Њен утицај је мање штетан од ефеката синтетичког аспирина. Како показују истраживања, дуготрајни пријем негативно утиче на дигестивни систем.

Корисна својства врбе коре

у врху врбе налази се салицинПриродни салицин се користи као:

 1. Анестезија.
 2. Хаемостатски.
 3. Диуретик.
 4. Антипиретик.
 5. Полиуретан.
 6. Анти-инфламаторни лек.

Због тога се корена врбе препоручује за следеће здравствене проблеме:

 • хладно;
 • болести бешике, црева;
 • главобоље;
 • болести стомака;
 • унутрашње крварење;
 • цлимацтериум.

Начини коришћења врбе (врбе)

време сакупљања за врху кореЗа припрему лековитог јуха препоручује се следећи рецепт:

 1. Једну жлицу кора од врбе треба напунити воденом кухном водом. За ову сврху је пожељно користити емајлирана јела.
 2. Даље воде и сировине треба кувати још сат времена, користећи метод “водене купке”.
 3. Јуха треба филтрирати и даље у врелој држави.
 4. Даље у њој потребно је сипати још увијек кувану воду (почетну запремину).
 5. Лек се узима неколико пута дневно, једну жлицу пола сата пре оброка.

Уз помоћ салицина активно се лечи запаљење зглобова. Захваљујући његовом антиинфламаторном ефекту, врба се користи за лечење реуматизма, остеоартритиса и гихта. Виллов се користи у народној медицини за болести као што су аритмија, дијареја, жутица, а такође и проблеми усне дупље.

Труднице су контраиндикованеКао и већина лекова, веома је обесхрабрено користити децукцију од врбе коре за жене које имају фетус, а такође и за дјецу млађу од 16 година. Контраиндикација за пријем може бити и индивидуална нетрпељивост овог правног лека. Пре употребе у медицинске сврхе, вреди консултовати лекара.

Видео о лековитим особинама врбе врбе