Плантажа ананасаМеђу тропским вођама ананас заузима треће место у погледу растућег волумена. У земљама тропског појаса култивација ананаса постаје један од најважнијих пољопривредних производа. Тако буквално широм свијета можете наћи плантаже на којима расте ананас, у природи можете видети слатке плодове познате на полицама продавница мало је вјероватно да ће радити.

Чињеница је да сви ананасови намијењени за људску потрошњу припадају Ананас цомосус вар. цомосус, који се данас састоји од неколико десетина варијетета и култивисаних хибрида. У дивљини, биљке ананаса ове подврсте нису пронађене. Поред различитости комоса, врста Ананас Цомосус је представљена у још четири варијанте: Ананассоидес, Ерецтифолиус, Паргуазенсис и Брацтеатус. Сви представници ове врсте имају заједничке карактеристике и припадају породици бромелија у тропским пределима Јужне Америке.

Чак иу преоколумбашкој ери, локални људи су расли и користили ананас. И у случају да је не само јестиво воће, али и тешке лишће и стабљике ананаса биљака, од којих је добила снажну влакна за одећу, ужад, Матс и рибарских мрежа.

Како изгледа ова занимљива биљка, а шта добро познати тропски плод ананаса?

Ботанички опис биљке ананаса

Ананас има јако дуго лишћеКада видите у природи или плантажу биљке од ананаса, можда мислите да је сва влага коју корени извлаче и даје сочни плод. Вишегодишња биљка, чија је хабитуална станиште топла, али прилично сува равница, изгледа изузетно тврда и лепо. Висина ананаса, у зависности од сорте и услова узгоја, може достићи 0,6-1,5 метара. Стаб кратак, густо покривен тврдим, издуженим листовима.

Адулт розета биљке је формиран од 30 или више Меати, има конкавни облик шиљатији дужину леаф од 20 до 100 цм. Занимљиво, он згушњава са порастом матичних лишће је спирално. У неким сорти и подврста ананаса на ивици листа може се видети оштре закривљене бодље.

Постоје подврсте са равномерним листовима, као и разноврсне сорте. Али код свих представника рода, лист је прекривен густим воштаним премазом, што га чини готово сивим или сивим.

Како цвета ананаса?

Жетва ананасаНеколико људи који су навикли да једу тропско воће, представљају како цвета ананас. Ипак, занимљиво је не само како изгледа цвет, већ и како се припремају биљке ананаса за цветање на индустријским плантажама

Related  Разноврсне карактеристике и брига за дуготрајне астере

Обично је култура цвета спремна за 12-20 мјесеци након садње. С обзиром на то да се формација педуна у овој врсти може знатно продужити, неки трикови се користе да би се постигла пријатељска усев у плантажама на којима расте ананас. Биљке, или више пута фумигиране димом, или, што се јавља много чешће, лече ацетиленом. Таква мера стимулише биљке да формирају цветне пупољке, а након неколико месеци можете видети како се горњи део цјевчице продужава, а на њој се појављује цвијет.

Цвјетова ананаса се раствараДужина цвијећа ананаса је од 7 до 15 центиметара. У овом случају укључује од 100 до 200 малих, спирално распоређених цвјетова, густо седи на стабљику и окружен крпом.

Бојење королле може бити, у зависности од различитости, различите нијансе црвене, лила или љубичасте боје.

Од формирања семена које настаје када унакрсног опрашивања, према произвођачима тропског воћа у ананаса и њен квалитет има негативан утицај, цветање плантажа снажно штитити. У том смислу, цваст је прекривен капуљачама, и на Хавајима, где су културе опрашивач колибри слетање мора строго да заштити те ситне птице.

За добијање слатког воћа, социјално цвијеће ананас је покривено капицамаНа стабљици су цветови, а затим и појединачни плодови на биљкама ананаса распоређени према низу Фибоначијевих бројева, формирајући два међусобно повезана спирала.

Чим се формирају јајници и почиње њихов раст, појединачне бобице се спајају, тако да се као резултат на плочама појављује плод са једним једним језгром и густом костром.

Због чињенице да практично нема семена у култивисаним сортама, размножавање се врши искључиво на вегетативан начин. Након бербе старе ананас биљке уклоне и засађене на њихово место новим добијеним од бочних грана, обилно производе у пазуху листова и корена. Као резултат, одржава се сортно власништво биљака и њихова култивација је убрзана.

Related  Оригинални кактуси: популарне врсте и њихове фотографије са именима

Очигледно је да модерна култивациона технологија није позната у пре-Колумбијској ери, нити касније, када су се први Европљани појавили у јужноамеричком региону. Какво је порекло ананаса? Када, од кога и где је први пут откривен ананас?

Историја открића и порекла ананаса

Ананас у долини реке ПаранеПрема данашњим ставовима научника, место рођења ананаса може се сматрати округу који се протеже од југа Бразила до Парагваја.

Биљке најближе савременој врсти Ананас цомосус на почетку прошлог века пронађене су у долини ријеке Паране.

Очигледно је да у овим регионима локални племена, који су научили да једе сочан потиче, ананас ширење у највећем делу Јужне Америке до Кариба и Централне Америке. Познато је да су биљке ананаса гајене од племена Азтец и Маја. Отварање тропског воћа ананаса Европљана је одржан у 1493., када је Колумбо видели интересантне биљке на острву Гвадалупе. Са лаком руком помораца, ананас је назван “Пина де Индес”.

Ако су Шпанци пронашли ананас на Хавајима, португалски није нашао ни мање погођене биљке у Бразилу. А тек након неколико деценија у индијанским и афричким колонијама појавио се први садња ананаса. Брзо растуће тропско воће задржало је име произашло из домаћих Јужноамериканаца, јер “нанас” на језику Индијаца Тупи значи “величанствено воће”. Префиксни комос, односно гребен, појавио се 1555. године.

Узгој ананаса: тропско воће у Европи

Ананас поље у индијској колонијиКао егзотично тропско воће, ананас је убрзо постао популаран у Европи. Али њихова испорука из иностраних колонија на државе Европе није била само скупа, већ и изузетно дуга. Током поморске пловидбе већина плода била је безнадежно покварена. Дакле, 1658. године је прво европско воће узгајано, а 1723. године на енглеском је Цхелсеа изграђен огроман стакленик, намењен искључиво овој тропској култури.

Ананас је постао толико популаран и модеран да се њихове слике појављују на портретима краљевске породице, а владари су желели да у својој имовини развију сопствене чудне “ударе”. На пример, портрет са ананасом краља Хенрија ИИ је познат, 1733. године на столу Луја КСВ појавио је ананас из своје стакленике у Версају. А Катарина ИИ, до своје смрти, добила је плодове са својих птербуршких фарми.

Related  Брига о кућишту за понос јасмина

Али, упркос чињеници да ананас није порастао у природи, али већ у Европи, нису постали јефтинији и приступачнији. Да бисте добили драгоцјено воће морате чекати најмање две године, а одржавање пластеника и култивација каприцијске културе је скупо. Према томе, ананас се сматра симболом луксуза, а на вечерњим забавама често се не једу, већ се користе као декорације и доказ о богатству. Исти плод се користио за украшавање стола много пута, све док није труло.

Стакленика са куполом у облику ананасаСтилизиране слике ананаса, тропског воћа за богате, све више се користе за украшавање ентеријера и одеће. У другој половини 18. века, у области четвртог грофа од Дунморе, Јохн Мурраи, бави се гајењу ананаса за енглеске аристократије, појавио стакленик, од којих атракција је био огроман купола у облику фенси камен ананас висине 14 метара.

Дама са торбом у облику ананасаАли ни изградња стакленика ни развој индустрије не би могла да узгаја тропско воће у Европи масовном. Радити ово где год се ананас развија у природи показало се да је бржи и профитабилнији.

На прелому 20. века, велике хале индустријских врста ове врсте појавиле су се на Хавајима, затим су плантаже разбијене у многим земљама Јужне Америке, Африке и азијског региона. Предузетни произвођачи успоставили су не само испоруку плодова на парним бродовима већ и савладали производњу конзервираног воћа. Од луксузне робе, ананас постао је приступачан и јефтин производ.

Током векова од отварања плода века, не само да се његова вриједност променила, већ и изглед. Уколико ананас у природи формира прскање тежине од 200 до 700 грама, онда су сорте задовољне потрошачима са ананасом до 2-3 кг тежине. У исто време, месо у плодовима постало је неупоредиво слатко.

Како расте ананас у Тајланду – видео