бор бонсаиЈапанска култура изражава се у побољшању и промени света око себе. Бонсаи бор је резултат људског стваралаштва, израженог у уметности растућих миниатурних стабала. Пракса бонсаи се први пут појавила у Кини пре више од хиљаду година. Затим је овај метод дошао у Јапан, гдје је био широко развијен и дистрибуиран широм свијета. Елегантна стабла, узгајана методом бонсаи-а, тачне су копије ових стабала, која су одрасла у природи. Неприменљив и зимзелени бор је идеалан за стварање бонсаи. У руским баштама дрвеће у стилу бонсаиа дошло је већ 20. века. Гарденери су срећни да формирају бонсаи из бора, дајући му оригиналне и јединствене форме.

Оно што требате знати о боровом бонсаиу

изворни бонсаи борЗа јапанске, растуће бонсаи је цела филозофија која уједињује духовну и физичку страну процеса. Нормални човек мора бити третиран са љубављу и стрпљењем како би постигао успех. Морате имати нека знања о томе како направити бонсаи из бора. За раст бонсаиа захтева много времена и рада. Као резултат тога, невероватна биљка ће пружити много година радости и лепоте.

Традиционални бонсаи треба да испуњава следеће карактеристике:

 1. Пртљажник. Мора бити моћан и јак, са израженом базом и испупчен на површину корена.
 2. Филијале. Огранци су мали, њихове линије би требале бити хармоничне и јасно видљиве. Стабло и гране бонсаи-а дају дрвету јединствену бизарну слику.
 3. Образац. Јапански бор бонсаи мора одговарати једној од 15 класификација. Да помогне почетницима или искусним цртежима барока, дијаграмима, фотографијама или сопственим фантазијама и жељама.
 4. Бор у минијатури требало би да буде као дрво које расте у природним условима.

Главни задатак у стварању бонсаи-а – постићи спор раст биљке. Ово се постиже на неколико начина: често обрезивање корења и пијеска дрвета, вештачки ограничавање раста, коришћење посебних врста тла, посебне методе неге и заливање дрвећа.

Како расти борову боју на отвореном

бор бонсаи у предграђуУ пејзажном дизајну бонсаи бор заузима частно место. Његове очигледне предности су изворни облик, непристојност према растућим условима, отпорност на ниске температуре, висок ниво прилагођавања. Посматрајући одређене услове могуће је створити ово чудо стабло у тлу:

 1. Избор садница. Погодно је за бонсаи било који бор, растећи и зимовање у тлу у отвореном простору. Посебна јапанска боја боје може додати минијатурни бор. Најлакши начин за рад на реконструкцији бонсаи борове планине због висине грмља и мале величине грана.
 2. Технологија садње. Услови живота врта бонсаи треба да буду што ближе животним условима дрвета у контејнеру. Због тога се скупљање сјеменке скраћује тако да стиче неопходну величину патуљака, а средишњи део корена се скраћује. Да би се корени дрвећа у расту ограничили, постављена је бетонска плоча или широки камен на дну јаме. За раст бораја од борова користи се пусто земљиште из складишта или неплодно светло природно земљиште. У наредним годинама, четврти и бочни корени су одсечени, око пртљага са лопатом.минијатурни бор
 3. Обликовање круне. Обрезивање и присцхипка – ово је велики догађај у процесу раста дрвећа бонсаи. Омогућавају вртларству да постигне жељени облик и облик. Обрезивање се врши једном годишње на крају зиме. Ово уклања све велике гране које се не уклапају у жељени облик бонсаи-а. Улепшавање се може извршити неколико пута током лета. Његов циљ – постићи појаву нових младих и танки погибија.формирање боровог бораја

Прави бонсаи је визуелно стабло. Ефекти старења се постижу вештачким савијањем и слетањем грана помоћу оптерећења и жице. За утисак о растућем боју давно, кора је специјално пресечена на неколико места са тачком ножа.

Формирање бонсаиа из борове обичне

идеје бонсаи борБор је обичан може бити одлична основа за само-култивацију бонсаи. Од листопадних дрвећа четинари се разликују у две фазе раста годишње, што би требало узети у обзир приликом стварања бора као бонсаија. Први талас раста долази крајем пролећа и изражава се у истезању грана. Други талас се дешава крајем августа и карактерише га згушњавање грана. Већ неколико година можете расти бонсаи са борове с властитим рукама у лонцу:

 1. Прва година. Да бисте користили неки од бонсаи борових садница – кратке или дуге игле увезена из шума које се гаје сами или купљене од расадника. Најбоље време за пресађивање – ове јесени, када постоји интензиван развој кореновог система дрвета. За наредну сезону раста садница борова се пресади у саксије у висини од 12-15 цм. У се не врши у првој години обрезивање, површина земљишта мулчирање са пиљевином, место треба да буде добро осветљен и без промаје.
 2. Друга година. При крај крајем марта саднице бора сече оштрим маказама под углом од 45 ° до 7-12 цм како би се активирао раст бочних пуцања и згушњавање пртљажника. У исто време примењује се жичани оквир, који ће дати пртљажник и гране неопходан облик. Посуде се налазе у сунчаној позицији на висини од 30-40 цм од пода. До краја друге године, изаћи ће мала и густа борова.
 3. Трећу годину. У априлу се сакупљање бонсајских борова трансплантира у веће посуде. За ово се припрема посебни премаз у размери 2: 2: 1 од песка, перлита и хумуса, можете узети тло за бонсаи из радње. Обрезивање ове године сведено је на минимум. Довољно заливање и дозирање врхунских облога су предуслови за добар опстанак биљке и даље јачање биљака. Пре зимовања, врх је потпуно одсечен на нивоу грана најближег пртљажника.
 4. Четврта година. Лонци са боровим дрвећем треба да буду смештени у близини светлости, а мулчење ће помоћи земљишту да брзо пренесе влагу у коријене. Из обрезане тачке ће ићи нове гране, које у овој години морају дати потпуну слободу раста. Праћење линија гране природно говори о жељеном облику круне. На крају летње сезоне, сва бонсаи стабла изгледају другачије, формирајуће индивидуалну силуету и величину.специјална посуда за бонсаи бор
 5. Даља година рада биће исправљање линија и облика стабала. У овом тренутку, можете се осјећати као прави уметник, чија машта нема ограничења. Треба напоменути да ће већ дуги низ година ићи у идеале боровог бонажа са готовим цртежима, личним скицама, фотографијама или директно из главе баште.

Борејски бор из боровнице треба да има јаку и развијену површинску структуру (небари). Раст корена постиже се за неколико годишњих доба раста, као резултат, дрво треба чврсто и сигурно држати земљу.

Ако посадите младе дрвеће из лонаца на отвореном, можете добити врт бонсаи направљен од обичног бора. Ово се ради на пети шести години биљног живота. Предности раста у башти су брза изградња моћи пртљажника и довољна висина дрвета. Пре трансплантације, круна и пртљажник бонсаиа морају бити потпуно украшени, тј. Његове пропорције у овом тренутку већ у потпуности одговарају жељеном.

Related  Елегантни вишебојни анемони – садња и компетентна њега

декорација боровог бонаФормирање бонсаиа из борове је равнотежа између стварања природе и човека. Да не би пореметили хармонију, у башти можете посадити неколико бонсаиа из различитих врста дрвећа, окружујући их сличним у стилу и расположењу са објектима и биљкама. Претварање обичног дрвета у диван аналог патуљаста је фасцинантна и интересантна активност. Бонсаи бор ће постати прави вртни орнамент са својим индивидуалним линијама и линијама.

Видео о садњи бораја