Прекрасна биљка АглаонемаТропска флора је невероватно лепа и разнолика. А да открије своје тајне ботаничари ће имати много година. Аглаонема, која припада највећој породици Аријана у свету биљке, је аутохтони становник огромног региона на југоистоку Азије.

Рођена земља Аглаонеме и услови постојања биљке

Декоративно лишће аглаонеме привлачи пажњу цвећараРаспон овог рода, који обухвата неколико десетина врста, протеже се у континенталне земље и на острва Индијског и Тихог океана. Дом Аглаонеме може се сматрати тропским крајевима Кине и Индије, те Нове Гвинеје или Борнеа.

Разноликост врста Аглаонема је због различитих природних услова у удаљеним подручјима асортимана, као и на изолованој локацији ових подручја. Са почетком развоја југоисточне Азије, биљни свет у региону почео је озбиљно проучавати. Откривене су и описане многе добро познате декоративне затворене биљке, укључујући Аглаонему.

Дивље врсте Аглаонема живе у доњем слоју листопадне шуме у својој домовини, садрже сењене површине под крунама дрвећа, уз потоке и друга водна тијела. За развој англаонеме није потребна велика количина хранљивих материја.

Као и друге сорте Ароида, биљка се лако прилагођава хабитатима на каменитим гребенима са малим слојем хумуса, на тартарима и земљишту, испод које су корени тропских стабала преплетени.

Иако је култура распрострањена у својој домовини, долазила је у Европу из Малезије, изазивајући диверзантске одговоре вртларима и љубитељима тропске флоре.

Постројење које спречава сенка ће помоћи у стварању угодности у вашем домуИсторија припитомљавања и гајења културних Аглаонема почела у КСИКС веку, а за више од једног и по века, биљка се сматра једним од најзанимљивијих и необичних становника тропским крајевима. Ухваћен у прикупљању британских узорака ботанички врт цвећа Аглаонема поставио темеље узгој рада, што је довело до неколико стотина популаран међу баштовани су добијени у затвореном простору сорти и хибрида.

Цвет у затвореном Аглаонема: структура и карактеристике

На први поглед, Аглаонема је веома слична диффенбацхији, што није изненађујуће, јер су биљке блиски рођаци и имају много сличности.

Related  Упознати се са врстама Васхтоније за узгој куће

Боја листја, стабљика, пецилца зависи од врсте аглаунемеАглаонема – је зимзелено, зељаста биљка, у зависности од врсте, достиже висину од 60-150 цм младих примерака, често падају у кући цвећара, имају мало или нимало стем, и изгледа као компактно розете лист изнад земље .. Али, као што се цвет соба Аглаонема формира усправно или пузање стабљике густ, густо обложена листовима.

Већина сорти одраста код куће спремна је да се грана, али код одраслих узорака доњи делови стабљика су голи, а лишће се налази само на врху. У овом случају, глатки, готово не прекривени вагу, интернодови могу бити зелени, шарени, розе, беле или црвене. Бојење и стабљике, и пецети и листја биљке у потпуности зависе од култивисане сорте цвијеће Аглаонема. А овде се тропски род може сматрати рекордером у смислу броја јединствених нијанси и обрасца.

Главна вредност биљке је јединствена украсна лишћа. Облик густих плоча са израженим жицама може варирати од овалне до клинастог облика. Јувенил или лишће младих биља често има облик у облику срца, али како расте на аглаономима, појављују се лишаји одраслих који у потпуности одговарају врстама и разноврсности. Али разноликост нијанси на листовима цвијећа Аглаонеме може завидјети чак цвјетним цветним културама.

Међу собом аглонаем готово да нема биљки са глатко обојеним листовима, али у обиљу су примерци са оштрим, пругастим и упаданим лишћем.

Соба Аглаонеме се одликује посебном декоративношћу лишћаНа листовима таблица приказаним на слици цвета Аглаонема, можете видети све нијансе не само зелене за зелени свет, већ читав низ љубичасте, лила и црвене боје.

Инфлоресценција Аглаонема се састоји од малог пужа, чврсто увијена у ћебеЧињеница да су почетници цвјећара погрешни за цвет Аглаонеме је његова цвијећа и покривач који покрива чвор, модификован у току еволуције листом. У поређењу са другим врстама арида, на пример, антхуриумс или спатхипхиллумс, узгајане услед великих украсних социјалних цвијећа, цветање Аглаонеме није од велике интервенције.

Related  Садња и брига за бајку ирис холандског лука

Облик покривеног цвета Аглаонема зависи од врсте и разноликости и може значајно да варира. Поред овалних и чак округлих бракта, видећете прилично уске конкавне покриваче зеленог, белог или жућкастог нијанса.

Цвјетњица аглаонеме у облику густог цилиндричног буба чине скраћена зенска зона и већа мушка зона, која се налази од доње трећине до врха. Поллинатори малог цвијећа Аглаонеме, уједињени у кобасици, баве се инсектима у природи. Да би их привукли, ту је и покривач који имитира лијевак, а на стаменама се појављује слатка вискозна течност.

Аглаонема бобицеБиљке, које се формирају након опрашивања цвјетне Аглауне, садрже овално, прилично велико семе. Сам фетус има сферни или издужени облик. Слика воћних креће се од жуте до јарко црвена и кожу под дебљине крије сочан целулозе. У природи се Аглаонема множи и вегетативно и уз помоћ семена. Зрели плодови Аглаонема привлаче пажњу малих животиња и птица које једу воће може да се прошири није оштећен у пробавном тракту чврстог зрна на велике удаљености.

Иако је појава бобица на Аглаонема – није неуобичајено у кући цвета најбоље пропагира вегетативно, јер већина соба биљака ове врсте у хибрида се не емитује на семена својих својстава.

Аглаонема: колико је биљка корисна или опасна?

У ткивима Аглаонема садржи калцијум оксалатОд 1885. године, када је Аглаонема доведена на обале Старог свијета, биљка непрестано привлачи пажњу свих љубитеља украсних и листопадних култура.

Међутим, убрзо након плантер у Роиал Ботаниц Гарденс, утврђено је да сви Аглаонема ткива садрже одређена корозивних једињења способна да пруже локалне Надражујуће или корозиван за слузокожу и осетљиву кожу.

Данас је добро познато да су токсични ефекти сок аглаонаме карактеристични за све чланове породице Ароидс који садрже калцијум оксалат.

Ова со оксална киселина у ткивима Аглаонема је опасна у присуству посебне осетљивости. Уз посебну пажњу треба водити бригу о биљци, ако је оштећена кожа руку, резова или абразије. У том случају, боље је користити рукавице. Није неопходно дозволити блискост културе сјајне просторије млађој деци која могу да пробају шарени лист “за зуб”.

Related  Тепих-мед на врту – дугорочни алисум

Ставите га на место које није доступно дециИако Аглаонема није отровна, за мачке и друге љубимце који показују интересовање за биљке, блиско упознавање са њим може довести до цревних проблема и иритације слузокоже. Ако одаберете право место за биљку, опасност Аглаонемеа је испуњена његовом огромном корист.

Шта је корисно за Аглаонему? Пре свега, као и друге усеве у унутрашњости, има благотворно дејство на квалитет ваздуха у просторији, засићујући га кисеоником и негативним јонима. Биљка је у стању да апсорбује материје штетне за људе који улазе у просторију из спољашњег окружења, а такође и као испарења од вештачких завршних материјала.

Употреба аглаонема се такође састоји од фитонидних својстава, захваљујући којима се смањује количина патогених бактерија и стрептокока у ваздуху.

Аглаонема има корисну енергијуСпецијалисти у биоенергетици говоре о корисној енергији биљака Аглаонема. Ако се посуда са овом сјајном собном културом налази близу радног стола или у канцеларији у којој се свакодневно одвија интензиван рад, биљка ће помоћи да се концентришу и прикупе мисли. Шарено лишће, чак и по изгледу, помаже у смањењу стреса, смирењу и фокусирању на испуњавање тешких задатака.

Аглаонема у вашој кући – видео