Teh china camelliaCamellia malar hijau yang berdiri lama adalah semak belukar Cina yang merupakan salah satu tumbuhan yang paling biasa di India, China dan negara-negara lain di rantau ini. Ini tidak menghairankan, kerana di bawah nama spesies tersembunyi semua belukar teh yang terkenal.

Sebagai budaya ruang hiasan, tumbuhan ini belum lagi mendapat pengedaran yang luas untuk dua sebab:

  • persaingan budaya yang indah terdiri daripada spesis camellia berbunga yang indah;
  • Tan, walaupun dengan pertumbuhan perlahan memerlukan pemotongan wajib dan membentuk mahkota.

Namun camellia Cina adalah spesies yang sangat menarik, yang patut ditanam oleh seorang floriculturist pesakit.

Camellia teh China tajam-eliptik dengan kelebihan bergerigi dan warna hijau gelap dari daun yang keras. Walaupun plat daun hanya berubah, ia mempunyai naungan lebih ringan, lebih halus dan lembut. Rata-rata, panjang daun mencapai 7, dan lebar 4 cm.

Pembungaan camellia Cina lebih sederhana daripada “saudara” Jepunnya. Bunga mudah sehingga 4 cm diameternya muncul dari sinus, sering berpasangan. Di sini anda tidak dapat melihat coronas beberapa warna yang cerah atau berubah-ubah. Corolla putih atau berkrim merah jambu, dengan pusat cembung kuning.

Selepas berbunga, kapsul kecil dibentuk dengan biji besarSelepas penyebaran di tempat bunga, kapsul tricuspid bulat-terbentuk terbentuk, di dalamnya benih cukup besar, di rumah, masak dengan permulaan musim sejuk.

Merawat bunga camellia di rumah

Camellia tumbuh dengan baik di tempat yang hangatCamellia teh di China boleh dipertimbangkan sebagai budaya dalaman yang bersahaja, namun tumbuhan mempunyai keutamaan sendiri, yang penting untuk dipertimbangkan. Pertama sekali, keperluan mandatori termasuk tumbuh di tanah longgar, kaya, tetapi semestinya tanah ringan dengan tindak balas asid. Sebagai substrat sedemikian, anda boleh mengambil campuran siap untuk azaleas, di mana ia berguna untuk menambah sedikit sphagnum dan pasir. Pilihan kedua adalah tanah dari hutan konifer dengan kepingan kulit kayu dan jarum pain.

Related  Minyak kastor yang elegan – peraturan untuk penanaman dan penjagaan pada katil bunga

Budak muda yang ditanam memerlukan kehangatan dan pencahayaan yang baik. Tumbuh-tumbuhan terdedah kepada tingkap cahaya, di mana terdapat kemungkinan teduhan hijau dari sinar tengahari langsung, yang sangat penting pada musim panas.

Dalam tempoh yang panas tahun ini, menjaga bunga camellia di rumah dikurangkan kepada penyiraman biasa, pakaian dan pemangkasan atas, yang dilakukan dengan kemas pada akhir bulan Ogos.

Kilang itu menyesuaikan diri dengan suhu musim panas tanpa masalah, oleh itu camellia Cina sering dipindahkan ke balkoni, beranda negara atau ke taman. Tetapi dengan bermulanya musim luruh, periuk itu harus dipindahkan ke panas.

Suhu optimum untuk tempoh dorman relatif adalah 15 ° C. Penyejukan selanjutnya mengancam penindasan dan kematian tumbuhan.

Pucuk benih Camellia CinaPada hari-hari panas dan ketika tumbuhan berada di dalam sebuah bilik yang dipanaskan, camellia Cina berguna untuk menyiram dengan air panas yang direbus. Penyiraman dilakukan sehingga semasa tumbuh-tumbuhan aktif, tanah di bawah belukar sentiasa lembab. Walau bagaimanapun, lebihan itu mesti dibiarkan secara kerap. Kebudayaan dengan sempurna mengalir dengan air berasid. Mulsa baik dengan kulit kayu dan jarum kukus kukus dicincang.

Pengeluaran semula camellia oleh keratanBeberapa tahun selepas penanaman, tumbuh-tumbuhan memerlukan pemindahan tahunan. Kemudian pertumbuhannya melambatkan, dan camellia boleh ditransplantasikan ke dalam bekas besar dalam 2-4 tahun, dengan mengambil kira keadaan tumbuhan.

Untuk membiak tumbuhan, mudah untuk menggunakan keratan apikal yang diperolehi semasa pemangkasan bulan Ogos. Perakaran dilakukan dalam substrat cahaya atau air di bawah perlindungan filem. Tetapi selain kaedah ini, adalah mungkin untuk membina camellia daripada biji benih.

Penanaman camellia teh Cina dari biji benih

Benih untuk musim sejuk atau musim bunga menyemaiBiji-bijian untuk musim sejuk atau musim bunga menyemai boleh didapati dari semak dewasa atau dibeli dari kedai.

  • Sebelum menyemai tanah, inokulum diuji untuk percambahan, merendam air dan menghilangkan paru-paru, muncul benih.
  • Kemudian, benih yang dimaksudkan untuk menanam camellia teh di rumah tenggelam dalam air panas, di mana mereka berdiri selama beberapa jam. Prosedur ini boleh menggantikan perendaman selama 48 jam di dalam air pada suhu bilik.
  • Biji yang disiapkan untuk 3-5 cm ditekan menjadi campuran lembap bumi konifer, pasir dan gambut.
  • Kontena dengan tanaman ditutup dengan filem atau kaca dan dibiarkan pada suhu 22-25 ° C.

Related  Bagaimana dengan betul mengambil minyak tembikai untuk mendapat manfaat?

Belukar bunga kamelia mudaTanah sebelum kemunculannya, selepas 1-2 bulan, mesti mengekalkan kelembapan, sementara rumah hijau perlu berventilasi, secara ringkas membuka filem.

Pucuk selam harus sekurang-kurangnya sebanyak beberapa daun nyata. Sudah pada usia camellia Cina ini, pasu individu disediakan, dan ketika menanam, penting untuk tidak melepaskan leher akar.

Pada tahun pertama, pertumbuhan belukar tidak melebihi 30 cm, dan kemudian menjadi lebih kecil. Pada tahun kedua kehidupan, bunga camellia, dan koleksi daun untuk menghasilkan teh wangi di rumah boleh bermula dalam 5-7 tahun. Dengan penjagaan yang baik, camellia di rumah menjadi hati panjang dan jiran dengan manusia selama lebih dari sedozen tahun.

Kehebatan penjagaan camellia – video