Pengeluaran semula diffenbachiaBolehkah anak-anak memberi keturunan dalam keadaan yang luar biasa? Dieffenbachia, yang pembiakan alam semula jadi telah dikerjakan selama berabad-abad, di penangkaran memberikan anak-anak dengan mudah. Anda boleh mendapatkan belukar baru bunga yang berkembang pesat pada musim panas. Pembiakan benih dan vegetatif digunakan.

Bagaimana untuk menyebarkan diffenbachia di rumah

Pengeluaran semula diffenbachia oleh biji di rumah hampir tidak digunakanDalam pembiakan praktikal, kaedah benih digunakan jarang untuk beberapa sebab. Bunga di diffenbachia muncul dalam keadaan berhampiran dengan tropika, yang di dalam apartmen tidak dapat dicapai. Spike warna mengandungi perbungaan lelaki dan wanita pada sisi bertentangan. Penyelumputan dengan tangan tidak selalu berkesan. Oleh itu, kaedah benih digunakan oleh pakar, mewujudkan jenis baru. Bagaimanakah diffenbachia membiak di taman amatur di atas jendela?

Cara pembiakan vegetatif tropik

Dieffenbachia adalah tumbuhan beracun. Jus susunya boleh menyebabkan edema larut lesu, asphyxiation. Hasil keracunan dapat menjadi buta. Terutamanya tumbuhan berbahaya untuk kanak-kanak dan haiwan. Apabila bekerja dengannya, melindungi kawasan terbuka badan, pakai goggle dan sarung tangan getah.

Pembiakan vegetatif diffenbachia di rumahIa dianggap vegetatif untuk mendapatkan tumbuh-tumbuhan baru dengan menanam pelbagai bahagian belukar daratan. Dalam kes ini, syarat khas dicipta untuk percambahan akar. Ia adalah perlu bahawa bahagian yang terletak di tanah lembap atau air tidak reput, tetapi memberikan asas kehidupan, akar kecil. Untuk penggunaan semula:

  • keratan tangkai;
  • puncak;
  • lapisan udara.

Jika perakaran dijalankan ke dalam tanah, maka gambut dan pasir diperlukan dalam perkadaran yang sama. Dalam kes ini, tanah mestilah disterilkan. Komposisi dibuang ke dalam mangkuk besar, dibasahkan dengan air sulingan. Dalam proses percambahan, suhu substrat harus 25-27 darjah, yang boleh dilakukan dengan termostat bawah. Tutup rumah kaca dengan balang atau beg, tetapi pastikan ventilasi dan memantau kelembapan.

Related  Perkara yang paling penting mengenai penanaman dan penjagaan di tanah terbuka adalah untuk freesia yang lembut

Rooting cabang diffenbachiaPengeluaran semula diffenbachia oleh keratan termasuk beberapa operasi persediaan.

Perakaran terbaik akan menjadi bahan penanaman musim bunga. Jika keratan diambil tanpa daun panjang 20-15 cm, bahagian telah dirawat dengan arang dan ditumbuk Kornevinom, diletakkan secara mendatar, tanah separuh ditaburkan. Kemudian daun baru akan muncul sekitar bulan tangkai melalui 10 keperluan untuk ditanam seluruh Dieffenbachia tangkai, pembiakan tidak memotong ia untuk berpecah. Loji untuk rooting tangkai panjang boleh cenderung, dengan kemurungan tidak lebih daripada 2 cm dari satu hujung.

Untuk perakaran cepat di dalam air tambah arang diaktifkanKeratan dengan daun boleh bercambah di dalam air atau di sekolah. Tetapi pada masa yang sama, anda perlu mengelap dan melembapkan daun, mengalihkan rumah hijau untuk menghalang penampilan acuan. Daun akar yang jelas harus tumbuh hingga 2-3 cm panjang. Di dalam air mesti semestinya diaktifkan karbon. Kuman tumbuh air selama dua bulan.

Atasan akar lebih baik di dalam air. Bangku batang bawah akar lebih baik di tanah. Bahagian tengah pukulan sama-sama membentuk akar di dalam air dan substrat.

slip udara boleh diperolehi jika batang Dieffenbachia satu pemotongan di beberapa tempat, dan dimasukkan ke dalam spacers jurang. Buka tempat untuk merawat Kornevin, bungkusnya dalam kusyen lumut basah. Di bahagian terbuka, terletak 5 mm di sepanjang cawangan, tunas yang terbangun akan memberi akar. Selepas ini, cawangan dipotong dan ditanam dalam substrat yang disediakan.

Bagaimana untuk membiak diffenbachia selepas penyebaran keratan

Tumbuhan muda DiffenbachiaMunculnya dasar-dasar sistem akar tidak dapat memberikan nutrisi ke bahagian tanah tumbuhan. Mereka perlu dipindahkan ke dalam tanah nutrien dan berakar umbi. Untuk periuk penanaman dipilih besar, lapisan saliran diletakkan tinggi untuk air yang berlebihan dengan ditapis dengan mudah. Tanah yang terbaik akan menjadi campuran asid untuk tumbuh-tumbuhan berdaun yang tumbuh. Semasa pendaraban Dieffenbachia di loji tender rumah Young disiram hanya air masak panas, menambah perangsang perakaran. Satu tanda bahawa akar telah mula berfungsi akan membina hijau di bahagian atas pucuk.

Related  Varieti ficus dengan foto dan nama

Tumbuhan baru dari akar diffenbachiaSemua kaedah pembiakan ini membolehkan untuk mengekalkan tanda-tanda tumbuhan rahim. Selepas memotong bahan tanaman, Bush tunggul lama kekal, yang menjulang tinggi di atas tanah adalah 10 cm. Jika ia disiram dengan kerap, tidak membenarkan pengeringan lengkap koma bumi, pada ruang untuk berkembang anak tiri, yang membawa kepada sarang baru. Benar, anda perlu bersabar. Proses ini mengambil masa beberapa bulan.

Diffenbachia berkembang pesatPenyebaran diffenbachahu sangat menarik. Ia tumbuh pesat, daun-daunnya hiasan dan berkembang satu demi satu. Untuk kejelasan yang lebih besar, kaedah utama pembiakan diffenbahia pada video.

Pemangkasan dan Rooting Diffenbachia – video