Adianum tumbuhan yang unikWakil-wakil dari genus Adiantum, yang mendiami banyak kawasan di dunia, adalah pakis herba lama. Sebagai tumbuhan dalaman, beberapa spesies digunakan dengan dedaunan hijau terang yang terang, yang dianggap sebagai kebajikan utama dan ciri khas genus. Adiantum, yang ditanam dalam keadaan bilik, tidak dapat dinafikan dan dengan penjagaan tetap selama bertahun-tahun tidak kehilangan daya tahan.

Adianum Venerin rambut (A. capillus-veneris)

Adianum Venerin rambut (A. capillus-veneris)Antara berpuluh-puluh jenis pakis, yang paling terkenal dan dikasihi oleh para penjual bunga adalah adianum Venin rambut. Spesies yang ditemui secara semulajadi di Mediterranean, di Crimea dan Caucasus, serta di benua Amerika dan di negara-negara Afrika Utara dan Asia Kecil, mudah disesuaikan di rumah. Di selatan Eropah boleh bertahan pada musim sejuk dan di kawasan terbuka.

Ketinggian tumbuhan sedikit melebihi setengah meter. Daun pinnate, asimetris, panjang boleh membesar hingga 20-25 sentimeter. Segmen individu, yang obovate, tidak melebihi 2-3 cm panjang. Bahagian atas segmen dipotong dan sering mempunyai bentuk penggemar. Plat daun cahaya berbeza dengan petioles gelap, hampir hitam, berkat tumbuhan itu mendapat namanya.

Adiantum di lereng curamSecara semulajadi, rambut Venenar lebih suka hidup di tepi sungai, sungai gunung dan lain-lain badan air. Pada masa yang sama pada pengumpulan kecil tanah di antara batu-batu rizom yang berkuasa dengan panjang kurang dari satu meter membantu menyokong tanaman itu. Banyak akar bantu halus yang berpaut pada tiang berbatu, sehingga anda dapat melihat adianum spesies ini, seperti dalam foto, di lereng curam.

Maturasi spora terletak di sepanjang tepi segmen daun, berjalan dari akhir musim bunga dan hingga musim luruh. Di rumah, seekor pakis yang tumbuh secara perlahan sering dibiakkan secara vegetatif.

Related  Ciri-ciri berguna jeruk

Adiantum bersaiz besar (A. Macrophyllum)

Adiantum bersaiz besar (A. Macrophyllum)Adianum bersaiz besar yang digambarkan dalam gambar adalah pakis tua dengan ketinggian 30 hingga 50 cm. Secara alam semula jadi, spesies ini terdapat dalam tali pinggang tropika Amerika Tengah dan Selatan. Pakai dengan roset indah daun bentuk ciri-ciri besar boleh didapati di sepanjang jalan, di bawah jambatan dan berhampiran longkang.

Struktur plat lembaran yang unik dari adianumUntuk mencari adianum yang dibentangkan adalah mungkin pada segmen daun yang tajam, pada potongan di mana zon-zat pematangan spora terletak. Di samping itu, dedaunan muda adianum mempunyai warna merah jambu yang luar biasa, dan hanya daun dewasa menjadi hijau muda.

Adiantum berhenti seperti (A. pedatum)

Adiantum berhenti seperti (A. pedatum)Salah satu jenis pakis dengan rintangan beku yang tinggi, yang membolehkan anda tumbuh idiot di taman di selatan dan pusat Rusia. Daun spesies adianum ini rata, hijau terang, dengan batang tipis gelap. Ketinggian pakis dewasa mencapai 0,6 meter, dengan sumur semak memegang bentuk kubah hemispherikal yang menarik. Segmen daun dipotong di sepanjang tepi, di mana zon kesesakan spora terletak.

Plat lembaran dumbfootDalam keadaan semulajadi dan dalam budaya periuk, pakis dari spesies ini tumbuh secara perlahan, tetapi kami suka penanam bunga untuk hiasan yang tinggi dan tidak bersahaja. Keadaan utama untuk penanaman jenis adianum ini adalah tanah longgar, kehadiran bayang-bayang dan pengairan yang kompeten.

Salah satu jenis yang menarik dari pakis ini adalah adianum aleuticum subspesies seperti halangan.

Adiantum seperti subspesies aleuticum seperti halanganMenurut penerangan dan foto adianum, spesies ini dibezakan dengan bentuk anggun dan pertumbuhan kira-kira 30 sentimeter. Lebar tumbuhan dewasa agak lebih besar. Di tanah, pakis dipegang oleh rimpang permukaan tebal. Vayi adalah pewarna hijau yang terletak di atas batang hitam coklat. Daunnya dua kali terpesona, simetri. Bahagian individu daun mempunyai satu tepi yang dibedah dengan gigi bulat atau tumpul.

Related  Manfaat dan kemudaratan pic untuk kesihatan

Adianum Venustum (A. venustum)

Adianum Venustum (A. venustum)Di Nepal dan negeri Kashmir India, anda boleh melihat jenis adianum yang lain dengan obovate, segmen daun yang agak panjang, petioles berwarna gelap, ungu-coklat dan ketinggian kira-kira 40 cm.

Pandangan adianum, seperti dalam foto, sangat hiasan dan boleh digunakan untuk menghiasi pedalaman, dan untuk mewujudkan suasana yang unik di taman. Kilang ini juga boleh digunakan untuk berkebun menegak. Rintangan fros yang tinggi membolehkan tumbuh bulu di selatan Rusia di padang terbuka.

Berbentuk buah pinggang Adiantum (A. reniforme)

Berbentuk buah pinggang Adiantum (A. reniforme)Para penanam bunga, yang baru saja mulai berkenalan dengan spesies adianum, melihat adnanum berbentuk buah pinggang, sering tidak percaya bahawa tumbuhan dengan daun berbentuk tapisan kuda pada petioles panjang adalah pakis. Sesungguhnya, sederhana, tetapi penuh dengan tumbuhan rahmat tidak seperti rambut Venerin adianum yang terkenal atau spesies lain, yang foto dan keterangannya diberikan di atas.

Berlaku dalam bentuk liar di Kepulauan Canary, berbentuk buah pinggang adiantum, bergantung kepada spesies, mencapai ketinggian 5-30 cm. Terdapat dua subspesies dari tumbuhan ini.

Adiantum reniformeMenurut foto dan keterangan, adiformum reniforme adalah pakis yang lebih besar dengan daun sehingga tujuh sentimeter dengan diameter dan petioles 20 sentimeter tinggi. Subspesies pusillum dua kali lebih kecil.

Habitat tumbuhan ini sama. Ferns berlaku di penumbra di tebing berbatu basah di bawah pokok atau di lereng curam di sepanjang laut.

Adianum Ruddy (A. raddianum)

Adianum Ruddy (A. raddianum)Di alam liar, adianum spesies ini dapat dilihat di Amerika Selatan. Daun yang tumbuh dari adenium Radianti menonjol dengan segmen berbentuk baji yang dihiasi dengan kelebihan bulat. Saham lembaran tidak lebih daripada satu sentimeter panjangnya. Daunnya sangat besar, sehingga 45 cm panjangnya. Kotak merah nipis, meleleh, coklat atau hampir hitam, seperti dalam spesies adianum lain.

Related  Penjagaan dan pertumbuhan camellia dalaman

Adiantum Ruddy dengan bentuk yang tidak berulang dan pewarna dedaunanHari ini, di dalam pelupusan pecinta paku dalaman terdapat beberapa jenis adianum Ruddy dengan bentuk yang tidak berulang dan pewarna dedaunan.

Adianum Raddi Fragrans (A. raddianum Fragrantissimum)

Adianum Raddi Fragrans (A. raddianum Fragrantissimum)Ruddy pakis yang berkembang pesat dan sangat menarik membentuk mahkota hingga ketinggian setengah meter. Fragrans Adianum dibezakan oleh bentuk segmen daun dan kepadatan yang lebih kecil pada petioles hitam-kelabu atau coklat.

Juara Chile (A. Chilense)

Adianum Chile dinamakan sempena negara asalnya. Secara semula jadi, tumbuhan itu mencapai saiz 30-40 cm.

Di rumah, imej adianum yang digambarkan dalam foto boleh didapati pada ketinggian 2000 meter. Fern merasakan sama rata di lembah, dan di lereng gunung-ganang yang ditutup dengan hutan yang berdaun lebar.

Juara Chile (A. Chilense)Adianum Chile sempurna mentolerir keadaan iklim hutan basah, di mana rehat antara musim hujan tidak lebih dari satu bulan. Berbagai paku ini tumbuh juga di kawasan yang agak kering, di mana kemarau boleh bertahan hingga lima bulan.

Adianum Ethiopia (A. aethiopicum)

Walaupun namanya, anda dapat melihat sifat gambar bodoh dalam foto bukan sahaja di pantai Afrika, tetapi di Australia dan New Zealand.

Adianum Ethiopia (A. aethiopicum)Risalah hitam di bahagian bawah. Di bahagian atas daun, mereka menukar warna menjadi ungu-coklat. Segmen adalah lebar, berbentuk baji dengan pinggir tunggal, hampir bulat. Warna hijau adalah cahaya. Ketinggian keseluruhan pakis mencapai 50 sentimeter.

Seperti adiantum pakis yang berbeza – video