bunga alstroemeriaAlstroemeria adalah bunga yang, kerana persamaan luaran, dipanggil lili Peru atau lily dari Inca. Ia adalah tumbuhan herba saka, yang dibezakan oleh berbunga terang dan warna daun yang luar biasa. Alstromery ditambah ke dalam karangan bunga dan paling sering ia ditanam di rumah hijau dalam kuantiti yang besar. Tumbuhan ini memerlukan syarat penjagaan dan penyelenggaraan khas, tetapi jika dikehendaki, ia boleh ditanam di rumah.

Penerangan dan jenis tumbuhan

Sebelum anda menanam bunga ini di rumah, sudah tentu anda kenali dengan penerangan dan foto alstroemeria, pilih pelbagai yang sesuai. Ini adalah tumbuhan tinggi yang boleh tumbuh hingga 80-150 cm atau lebih. Semua varieti berbeza dalam warna kelopak, tetapi mereka mempunyai bentuk ciri daun. Daun individu berputar di sekitar paksi mereka semasa pertumbuhan dan boleh diarahkan dengan plat bawah ke atas.

Antara jenis bunga alstroemeria yang paling popular ialah:

 1. Alstroemeria golden adalah bunga kuning terang, yang dalam keadaan semula jadi tumbuh di Peru. Variasi ini dianggap tinggi dan boleh mencapai 150 cm. Ciri utamanya ialah ia mampu menahan pembekuan sehingga -13 ° C.alstroemeria golden
 2. Alstromeria Brazil adalah bunga tinggi yang boleh tumbuh hingga 2 m. Kelopak bunga-bunga itu dicat gangsa atau merah.
 3. Alstroemeria nano adalah pelbagai Peru. Ini adalah tumbuhan kecil yang tumbuh hingga 10 cm. Bunga Alstroemeria spesies ini berwarna kuning dengan bintik gelap.alstroemeria nano
 4. Alstromeria berbunga darah adalah spesies yang tumbuh dalam keadaan semula jadi di Chile dan Peru. Ia dihargai kerana hakikat bahawa sehingga 15 warna cerah besar boleh muncul pada satu tumbuhan. Kesemuanya dicat dengan warna merah yang sengit.alstroemeria berbunga darah

Terdapat pelbagai jenis lain, yang kebanyakannya dibiak secara buatan oleh penternak. Sebagai contoh, pelbagai Kosmo dibezakan oleh warna salji putih kelopak. Virginia adalah spesies lain dengan bunga putih, tetapi tepi kelopaknya beralun.alstroemeria virginia Rasa Kecantikan (dengan bunga ungu atau ungu), Harmony (bunga gangsa dengan jalur hitam) dan Canaria (bunga dengan naungan kanari dan tompok hitam) dapat mekar dua kali dalam satu musim.kecantikan alstroemeria

Untuk menanam alstroemeria di taman, anda harus memilih hanya varieti yang bertolak ansur dengan fros.

Canary Alstroemeria

Ciri-ciri tumbuh di rumah

Alstromeria adalah tumbuhan eksotik, jadi ia perlu mewujudkan keadaan yang paling selesa. Ia boleh ditanam di taman, di rumah hijau atau dalam periuk di tingkap. Dengan penanaman dan penjagaan yang betul alstroemeria akan menggembirakan bunga besar dan menjadi perhiasan yang cerah di taman.

Kaedah penyebaran alstroemeria

semak belukar alstroemeriaKilang ini boleh membiak dalam dua cara utama: biji dan pembahagian rimpang. Kaedah pertama hanya sesuai untuk spesies, kerana hibrida boleh kehilangan sifat tanaman induk. Anda boleh mengumpul benih dari bunga-bunga yang sudah berkembang di laman web ini, tetapi anda perlu mempertimbangkan bahawa buah-buahan sangat rapuh. Pada sentuhan yang sedikit, kulit mereka pecah, dan benih berselerak di semua arah dari bunga. Sebelum mengumpul biji, kilang itu harus ditutup dengan kasa. Seterusnya, benih mesti melalui beberapa peringkat:

 • stratifikasi – benih dihantar ke peti sejuk selama 2-3 bulan;
 • Pada akhir musim sejuk dan awal musim bunga, benih dapat bercambah;
 • pada akhir stratifikasi mereka ditempatkan dalam bekas kecil ke dalam tanah hingga kedalaman 1 cm.

Benih bercambah pada suhu 18 ° C. Daripada jumlah ini, benih akan diperolehi, yang kemudiannya boleh dipindahkan ke tanah terbuka. Apabila tumbuh bunga alstroemeria dari benih, mereka hanya dapat berkembang selama tahun ketiga setelah menanam.

Kaedah kedua ialah pembiakan alstroemeria dengan membahagikan rimpang. Ia juga sesuai untuk kacukan, kerana tumbuh-tumbuhan baru mengekalkan semua sifat ibu. Rimpang mesti dibahagikan pada musim gugur, pada akhir tempoh berbunga. Kilang itu digali dengan teliti, cuba untuk tidak merosakkan akar, dan kemudian membahagikannya kepada 2-3 bahagian. Setiap daripada mereka mesti mempunyai sistem akar terbentuk sepenuhnya. Bahagian-bahagian yang dirawat dengan disinfektan, dan semak diletakkan semula ke dalam tanah.

Penanaman luar

alstroemeria di tanah terbukaMenanam alstroemeria di tanah terbuka dan menjaga ia memerlukan masa dan perhatian. Kilang itu perlu mewujudkan keadaan yang paling selesa di mana ia boleh tumbuh dan berkembang biak:

 • kekerapan pengairan – 1 kali seminggu, dalam keadaan kemarau, anda boleh air 2 kali dalam 7 hari;
 • selepas setiap menyiram tanah melonggarkan;
 • baja – kompos semasa penanaman, kemudian ganti organik atau mineral atas tiga kali sebulan;
 • sebelum permulaan musim sejuk, bahagian hijau tumbuhan dipotong, dan rhizome ditutupi dengan daun, gambut atau bahan penutup.

Jika tiada koleksi benih lanjut dirancangkan, tunas hendaklah dipotong pada akhir berbunga. Jadi di tempat mereka lebih cepat bunga baru dibentuk.

Berkembang di rumah hijau

tumbuh alstroemeria di rumah hijauDi alstroemeria rumah hijau mudah untuk berkembang pada skala perindustrian. Di sini anda boleh membuat iklim yang paling selesa walaupun tanpa syarat cuaca yang sesuai. Tanah mesti terdiri daripada pasir, daun, gambut dan humus. Ia mesti disiram terus-menerus, tetapi tidak membenarkan kelembapan menjadi stagnan. Pernikahan atas dilakukan dua kali sebulan, untuk penggunaan baja nitrogen-kalium ini.alstroemeria Pada musim sejuk, alstroemeria di rumah hijau juga mekar, tetapi ia memerlukan pencahayaan tambahan. Rejim suhu kira-kira 15 darjah pada siang hari, dan 13 pada waktu malam. Semasa pembungaan sengit, ia meningkat kepada 18-20 darjah.

alstroemeria dalam periukAlstroemeria boleh tumbuh dan rumah di dalam periuk. Di tengah bekas, perlu membuat lubang untuk mengelakkan genangan kelembapan. Makan dan menyuburkan tumbuhan tidak diperlukan. Untuk menyiramnya cukup masa dalam 3 hari, dan periuk diletakkan di tempat paling terang.

Alstroemeria adalah sebilangan besar jenis yang berbeza dalam saiz, warna dan bentuk. Ia adalah bunga yang eksotik, tetapi ia mungkin untuk berkembang dalam keadaan iklim sederhana. Selalunya ia ditanam di rumah hijau, yang membolehkan anda menyesuaikan keadaan pencahayaan dan suhu. Di tanah terbuka, mendapatkan bunga cerah yang besar boleh menjadi sukar kerana perubahan suhu dan kelembapan tanah. Di rumah di dalam panci alstroemeria akan berasa selesa, tetapi sinar untuk memilih pelbagai yang rendah.

Berkembang alstroemeria dalam periuk – video