bonsai painBudaya Jepun dinyatakan dalam peningkatan dan perubahan dunia di sekelilingnya. Pine bonsai adalah hasil penciptaan manusia, yang dinyatakan dalam seni pokok kecil yang tumbuh. Amalan bonsai mula-mula muncul di China lebih daripada seribu tahun yang lalu. Kemudian kaedah ini datang ke Jepun, di mana ia berkembang dan diedarkan secara meluas di seluruh dunia. Pohon yang elegan, yang ditanam dengan kaedah bonsai, adalah salinan yang tepat dari pokok-pokok ini, tumbuh subur. Pinus bersahaja dan malar hijau sesuai untuk menghasilkan bonsai. Di taman-taman kebun Rusia gaya bonsai datang seawal abad ke-20. Tukang kebun gembira membentuk bonsai dari pain, memberikan bentuk asli dan unik.

Apa yang perlu anda ketahui mengenai bonsai pine

asli bonsai painBagi Jepun, bonsai yang semakin berkembang adalah falsafah keseluruhan yang menyatukan sisi rohani dan fizikal prosesnya. Orang biasa perlu diperlakukan dengan kasih sayang dan kesabaran untuk mencapai kejayaan. Anda perlu mempunyai pengetahuan tentang cara membuat bonsai dari pain. Untuk mengembangkan bonsai anda sendiri memerlukan banyak masa dan tenaga kerja. Akibatnya, sebuah kilang yang luar biasa akan memberi banyak kegembiraan dan kecantikan bertahun-tahun.

Bonsai tradisional harus memenuhi ciri-ciri berikut:

 1. Batang. Ia mesti kuat dan kuat, dengan asas yang ketara dan menonjol ke permukaan akar.
 2. Cawangan. Cawangan adalah sedikit, garis mereka harus harmoni dan jelas kelihatan. Batang dan cabang dari bonsai memberikan pokok itu imej pelik yang sangat unik.
 3. Borang. Bonsai pine Jepun mesti sesuai dengan salah satu daripada 15 klasifikasi. Untuk membantu pelukis, gambar rajah, gambar atau fantasi dan hasratnya sendiri.
 4. Pine dalam miniatur harus seperti pokok yang tumbuh dalam keadaan semula jadi.

Tugas utama dalam membuat bonsai – untuk mencapai pertumbuhan tumbuhan yang perlahan. Ini dicapai dengan beberapa cara: pemangkasan kerap akar pokok dan pucuk, pertumbuhan pengawalan buatan, penggunaan jenis khas tanah, kaedah penjagaan khas dan penyiraman pokok.

Cara menanam bonsai pinus di luar rumah

bonsai pain di kawasan pinggir bandarDalam reka bentuk landskap bonsai pain menduduki tempat yang mulia. Kelebihan yang jelas adalah bentuk asal, tidak menonjolkan kepada keadaan yang semakin meningkat, penentangan terhadap suhu rendah, tahap penyesuaian yang tinggi. Mematuhi keadaan tertentu adalah mungkin untuk menanam pokok keajaiban ini dengan betul:

 1. Pemilihan anak benih. Untuk bonsai mana-mana pain, tumbuh dan musim sejuk di tanah di kawasan terbuka, sesuai. Warna taman Jepun yang istimewa boleh menambah pinus kecil. Cara paling mudah untuk bekerja pada pembinaan semula gunung pain bonsai kerana ketinggian renek dan saiz cawangan kecil.
 2. Teknologi penanaman. Kondisi hidup bonsai taman harus sedekat mungkin dengan keadaan hidup pokok di dalam bekas. Untuk ini, anak benih sendiri dipendekkan supaya ia memperoleh saiz kerdil yang diperlukan, dan bahagian tengah rizom dipotong. Untuk mengehadkan akar pokok dalam pertumbuhan, suatu papak konkrit atau batu yang luas diletakkan di dasar lubang pendaratan. Untuk pertumbuhan bonsai pain menggunakan tanah tanpa lemak dari kedai atau tanah semulajadi yang tidak subur. Pada tahun-tahun berikutnya, akar suku dan sisi dipotong, di sekeliling batang dengan sekop.pinus kecil
 3. Pembentukan mahkota. Pemangkasan dan prischipka – ini adalah peristiwa utama dalam proses tumbuh bonsai pokok. Mereka membenarkan tukang kebun untuk mencapai bentuk dan bentuk yang dikehendaki. Pemangkasan dilakukan sekali setahun pada akhir musim sejuk. Ini menghilangkan semua cawangan besar yang tidak sesuai dengan bentuk bonsai yang diingini. Pinching boleh dilakukan beberapa kali pada musim panas. Matlamatnya – untuk mencapai kemunculan tunas muda dan nipis baru.pembentukan bonsai pain

Bonsai sebenar adalah pokok tua yang visual. Kesan penuaan dicapai oleh cawangan buatan dan pendaratan menggunakan beban dan dawai. Untuk kesan pokok pain yang tumbuh lama dahulu, kulitnya dipotong khas di beberapa tempat dengan titik pisau.

Pembentukan bonsai daripada pain biasa

idea bonsai painPine biasa boleh menjadi asas yang sangat baik untuk penanaman diri bonsai. Dari pokok penumbuk daun yang berbeza, terdapat dua peringkat pertumbuhan setiap tahun, yang perlu diambil kira apabila membuat pain sebagai bonsai. Gelombang pertumbuhan pertama berlaku pada musim bunga lewat dan dinyatakan dalam pemanjangan cawangan. Gelombang kedua berlaku pada akhir bulan Ogos dan dicirikan oleh penebalan cawangan. Selama beberapa tahun, anda boleh menanam bonsai dari pain dengan tangan anda sendiri dalam periuk:

 1. Tahun pertama. Untuk bonsai mana-mana benih pain – dengan jarum pendek atau panjang, dibawa dari hutan, dibesarkan sendiri atau dibeli di nurseri – sesuai. Masa terbaik tahun untuk pemindahan adalah musim luruh, apabila terdapat perkembangan intensif sistem akar pokok itu. Untuk musim menuai berikutnya, anak pokok pinus ditranspluk ke dalam periuk 12-15 cm tinggi. Pada tahun pertama, tidak ada pemangkasan dilakukan, permukaan tanah dicelup dengan habuk papan, tempat itu harus dinyalakan dengan baik dan tanpa draf.
 2. Tahun kedua. Pada pendekatan akhir Mac, benih pinus dipotong dengan gunting tajam pada sudut 45 ° hingga 7-12 cm untuk mengaktifkan pertumbuhan pucuk sisi dan penebalan batang. Pada masa yang sama, bingkai wayar digunakan, yang akan memberi batang dan cawangan bentuk yang diperlukan. Pot diletakkan dalam kedudukan yang cerah pada ketinggian 30-40 cm dari lantai. Menjelang akhir tahun kedua, pinus kecil dan padat harus berubah.
 3. Tahun ketiga. Pada bulan April, penuaian pine bonsai ditransplantasikan ke dalam periuk yang lebih besar. Untuk ini, primer khas disediakan dalam bahagian 2: 2: 1 dari pasir, perlit dan humus, anda boleh mengambil tanah untuk bonsai dari kedai. Pemotongan tahun ini dikurangkan kepada minimum. Penyiraman yang mencukupi dan berpakaian atas adalah prasyarat untuk kelangsungan hidup tumbuhan yang baik dan pengukuhan lagi tanaman. Sebelum musim sejuk, hujungnya hancur sepenuhnya di peringkat cawangan yang terdekat dengan batangnya.
 4. Tahun keempat. Pasu dengan pokok pain perlu terletak berdekatan dengan cahaya, dan mulsa akan membantu tanah dengan cepat melepasi kelembapan ke akar. Dari puncak bersunat akan membuka cawangan baru, yang pada tahun ini mesti memberi kebebasan penuh untuk pertumbuhan. Mengesan garisan cawangan secara semula jadi memberitahu bentuk mahkota yang diingini. Pada akhir musim panas, semua pokok bonsai akan kelihatan berbeza, mereka akan membentuk siluet individu dan saiz.mangkuk khas untuk pinus bonsai
 5. Tahun-tahun lanjut kerja adalah untuk membetulkan garis dan bentuk pokok. Pada masa ini, anda boleh berasa seperti seorang artis yang benar, yang imaginasinya tidak mempunyai had. Harus diingat bahawa selama bertahun-tahun akan datang untuk mencapai ideal bonsai pain dengan lukisan siap, lakaran peribadi, gambar atau langsung dari kepala tukang kebun.

Pinus bonsai dari pain perlu mempunyai struktur akar permukaan yang kuat dan maju (nebari). Pertumbuhan akar dicapai oleh beberapa musim pertumbuhan, sebagai akibatnya, pokok itu harus tegas dan yakin dengan tegas.

Jika anda menanam pokok-pokok muda dari pasu di tanah terbuka, maka anda boleh mendapatkan bonsai taman yang dibuat dari pain biasa. Ini dilakukan pada tahun ke-lima tumbuhan hayat. Kelebihan tumbuh di taman adalah pembentukan pesat kuasa batang dan ketinggian pokok yang mencukupi. Sebelum pemindahan, mahkota dan batang bonsai mesti dihiasi sepenuhnya, iaitu, perkadaran pada masa ini sudah sepenuhnya sepadan dengan yang dikehendaki.

Related  Mengurus croton, pertimbangkan tabiat dan keutamaannya

hiasan bonsai painPembentukan bonsai dari pain adalah keseimbangan antara penciptaan alam dan manusia. Agar tidak mengganggu keharmonian, di taman anda boleh menanam beberapa bonsai dari pelbagai jenis pokok, mengelilingi mereka dengan gaya dan suasana yang sama dengan objek dan tumbuhan. Transformasi pokok biasa menjadi analog kerdil yang indah adalah aktiviti menarik dan menarik. Pinus bonsai akan menjadi hiasan taman yang sebenar dengan garis-garis dan garisan individunya sendiri.

Video mengenai penanaman bonsai pine