Daun asparagus mula berubah menjadi kuningAntara tanaman hiasan dan daun yang ditanam di kilang tetingkap rumah, asparagus menduduki tempat yang istimewa. Ini tumbuh-tumbuhan tahan lasak dan berkembang pesat bukan sahaja menghiasi sayur-sayuran terbuka, tetapi juga tidak bersahaja yang luar biasa. Namun, pencinta tumbuhan dalaman perlu melihat bagaimana asparagus hijau baru-baru ini menjadi kuning, jika phyllocladia layu dan jatuh.

Apakah sebabnya kelakuan ini tumbuhan, dan apa yang peduli untuk asparagus tumbuhan yang berpenyakit akan memulihkan kecantikannya dahulu?

Penjagaan asparagus, mula menjadi kuning atau runtuh

Asparagus memerlukan bantuanPertama sekali, tidak kira betapa buruknya keadaan itu, anda tidak sepatutnya berpisah dengan haiwan kegemaran anda. Jika anda dengan segera mengetahui punca pelana dan membuat penyesuaian untuk menjaga, anda boleh memulihkan tumbuhan yang hampir tidak mempunyai harapan yang telah kehilangan semua sayur-sayuran.

Sebagai amalan menunjukkan, dalam kebanyakan masalah kesilapan penjagaan asparagus atau melupakan pemiliknya harus dipersalahkan. Malah kilang yang paling tahan lasak, biasa tinggal di udara kering apartmen, penyiraman tidak teratur atau berlebihan, periuk ketat dan ketidaknyamanan lain, awal atau memerlukan perhatian manusia. Asparagus bukanlah pengecualian, budaya pesakit tidak segera, tetapi bertindak balas terhadap ketidakselesaan, berhenti berkembang dan menguning.

Bagaimana jika asparagus kering? Hanya dengan mewujudkan keadaan yang selesa untuknya, seseorang boleh yakin kesihatan dan keindahan haiwan kesayangan yang tidak dapat dielakkan. Dan walaupun tumbuhan yang telah mula kering lagi akan berkembang maju. Oleh itu, adalah perlu untuk membetulkan keadaan dengan menganalisis keadaan pemeliharaan tanaman.

Sebab mengapa asparagus menjadi kuning, dan “daun” atau phyllocladia runtuh, mungkin beberapa.

Meneruskan penyiraman yang betul, kami akan menyimpan tanaman kegemaranSekiranya asparagus disembur disebabkan kekurangan kelembapan kronik, batang kering dipotong dan mula perlahan-lahan melembapkan tanah di periuk. Tanah kering kurang baik dengan air, jadi lebih baik untuk membuat beberapa pendekatan. Berulang kali substrat akan merendam lebih dalam sehingga kelembapan membekukan seluruh isi periuk, dan kelebihannya tidak keluar ke dalam kuali.

Setelah menerima kelembapan yang dikehendaki, kilang itu akan memberikan batang baru, dan di sini, yang paling penting, tidak melanggar jadual penyiraman.

Paling penting, jika antara menyiram tanah di bawah asparagus akan kering, tetapi tidak berubah menjadi batu. Sistem akar tumbuhan disusun sedemikian rupa sehingga cukup banyak nutrien air “dalam simpanan” terkumpul di dalam nodul, tetapi pengumpulan itu juga berakhir. Di samping itu, keletihan mereka membawa kepada penghentian pertumbuhan, yang bermaksud bahawa daun baru tidak boleh dijangka.

Melembap tanah yang berlebihan juga menjejaskan asparagus. Dalam persekitaran yang sentiasa lembap, serangga, bakteria dan kulat mudah berlipat ganda, yang mengancam pencerobohan perosak dan penyakit asparagus. Sistem akar kuatnya membusuk, dan hakikat bahawa asparagus bertukar kuning ternyata menjadi akibat dari penyakit itu.

Salah satu punca penyumbatan asparagus adalah pereputan akarOleh itu, apabila meninggalkan, ia adalah sangat penting untuk mengambil kira kelembapan tanah pada masa penyiraman, suhu udara di dalam bilik, kerana tumbuhan kurang “minuman” di musim sejuk dan musim sejuk. Sebagai peraturan, melepaskan pucuk baru, mekar dan spesimen buah-buahan mempunyai keperluan untuk kelembapan dan pemakanan.

Jangan biarkan air di dalam kuali, kerana hubungannya dengan akar adalah salah satu punca penyakit asparagus dan penumpahannya.

Udara kering di dalam bilik membahayakan kebanyakan tumbuhan dalaman, termasuk semua jenis asparagus. Walaupun tempoh kemarau tidak semestinya merosakkan tumbuhan sebagai peralatan pemanasan yang beroperasi di sebuah apartmen. Oleh itu, asparagus berdiri di tingkap atau di dekat bateri bertukar menjadi kuning walaupun dengan penjagaan dan air yang masih tinggal.

Udara kering juga boleh menyebabkan kematian tumbuhanAnda boleh menghentikan proses dengan memindahkan periuk dari aliran udara panas yang semakin meningkat, dan juga dengan semua cara yang diperbaiki dengan membasahkan udara di dalam bilik. Ia akan berguna bukan sahaja untuk bunga, tetapi juga untuk orang yang sistem pernafasan dan membran mukus juga kering dan berhenti menentang penyakit virus dan sejuk.

Untuk mencari tempat untuk asparagus, perlu diingat bahawa tumbuhan ini berbahaya bukan sahaja untuk udara panas, tetapi juga draf. Oleh itu, tertanya-tanya mengapa asparagus menjadi kuning, anda perlu menyemak sama ada ia bertiup dari transom itu.

Tempat yang optimum untuk asparagus di apartmen adalah penumbra atau ambang jendela yang cerah di mana bunga dilindungi dari cahaya langsung. Sekiranya keadaan yang dicipta sesuai dengan tumbuhan, cladodies adalah padat, subur. Di tempat teduh, pucuk dipanjangkan, dan phyllocidia dicairkan ke atasnya. Apabila lampu sangat kurang, contohnya periuk dibawa jauh dari tingkap, walaupun dengan asparagus penjagaan yang betul menjadi kuning dan kehilangan daun.

Di tempat yang separa gelap, asparagus akan berasa selesaTetapi matahari cerah bukan kawan baik tumbuhan. Ia meninggalkan luka pada hijau, menjadi sebab, kerana asparagus runtuh dalam masa beberapa hari. Keadaan ini diperbetulkan dengan menyusun semula periuk dan menyesuaikan jika perlu untuk menghidangkan haiwan peliharaan hijau anda.

Dalam kebanyakan kes, selepas menonton tumbuhan, anda boleh dengan mudah menentukan mengapa keadaan kesihatannya berubah, dan apa yang perlu dilakukan jika asparagus kering sebelum mata penanam bunga.

Makan dan buku asas baru untuk asparagus yang sakit

Tumbuhan berpenyakit memerlukan tanah segar dan cecair atas pakaianTetapi kadang-kadang penyebab penyakit itu tidak begitu jelas. Lagipun, walaupun penanam bunga yang berpengalaman tidak selalu berfikir bahawa asparagus memerlukan pembajaan, dan tentang pemindahan budaya tepat pada masanya benar-benar dilupakan – jadi tumbuhan ini tahan lasak dan bersahaja.

Sistem akar asparagus adalah volumetrik dan berkembang pesat, jadi pada musim bunga awal tanaman ditransplantasikan ke dalam tanah segar. Pada masa yang sama, adalah lebih baik untuk menjalankan prosedur untuk spesimen muda setiap tahun, dan dewasa asparagus dipindahkan ke bekas baru selepas 2-3 tahun. Jika ahli bunga itu lupa tentang pemindahan haiwan kesayangan itu, akar dan ubi datang ke permukaan, kilang mula mengalami kekurangan nutrien dan kelembapan yang teruk. Asparagus tidak akan berubah menjadi kuning dan runtuh tidak lama lagi, tetapi ia tidak akan menjejaskan penampilan dan keadaan bunga dengan cara yang terbaik.

Transplantasi juga berguna kerana ia membantu mengenal pasti penyakit dan perosak pada akar asparagus yang belum lagi diketahui oleh mereka atau telah menyebabkan batang menjadi kering.

Jadi kelihatan seperti asparagus rapiMakan dilakukan pada musim bunga dan musim panas, dan di sini adalah perlu mengambil kira bahawa asparagus seperti campuran organik dan nitrogen yang mengandungi, tetapi keterlaluan unsur ini boleh memainkan jenaka yang buruk. Perangsang pertumbuhan untuk tumbuh-tumbuhan hijau di bawah naungan menyebabkan pucuk regangan, dan kadang-kadang dari asparagus baja berlebihan menjadi kuning. Oleh itu, ia berguna untuk haiwan kesayangan untuk memilih baja dengan kandungan harmoni semua komponen makanan dan mikro.

Apa yang perlu dilakukan dengan pengeringan asparagus?

Pemindahan dan pembuangan akar berpenyakit tepat pada masanya akan membantu menyelamatkan kilangApabila asparagus yellowness tidak kuat, ia mungkin cukup untuk memulihkan penyiraman, mengeluarkan tumbuhan dari tempat teduh atau, secara alternatif, gerakkannya dari matahari, membasahi udara atau memakannya. Tetapi dengan serius memerlukan penjagaan asparagus tumbuhan diperlukan khusus, kompleks. Dengan asparagus pengeringan memotong semua batang yang tidak bermaya, dan kemudian menumpahkan bumi, tumbuhan ini berguna untuk keluar dari periuk dan tertakluk kepada pemeriksaan menyeluruh.

Sekiranya akarnya dipengaruhi oleh reput, kering dan tidak lagi hidup, kawasan tersebut harus dikeluarkan, meninggalkan hanya nodul ringan, masih dapat memberikan pucuk baru. Jika perlu, sistem akar boleh dibahagikan dengan teliti dan diperoleh sekaligus beberapa anak benih muda, yang dalam masa yang singkat akan tumbuh dan menjadi hiasan rumah. Ditanam dalam substrat berkhasiat, longgar, asparagus disiram, dan tanah dicampakkan dari atas. Daya maju akar semasa memerhatikan peraturan penjagaan asparagus tidak lama lagi akan menampakkan diri dan menimbulkan pertumbuhan.

Penyakit dan perosak asparagus

Penyelesaian scabbards pada batang asparagus akan merosakkan tanamanSelalunya, penyebab penyakit asparagus adalah perosak yang merosakkan tumbuhan. Walaupun jumlah serangga yang dapat menampung batang tumbuhan yang padat dan phyllocladia kecilnya tidak begitu besar, dengan luka besar asparagus berubah kuning dan mungkin kehilangan kesan hiasannya.

Perisai pada batang asparagus kelihatan seperti plak cembung kecil warna coklat atau kecoklatan. Memakan tumbuhan jus, mereka hancur asparagus, yang membawa kepada phyllocladia yellowness. Untuk mengatasi penyewa yang tidak diundang, anda boleh secara manual mengeluarkan skabbards atau perlahan-lahan mengendalikan akumulasi dengan larutan actinic, dalam satu liter air mencairkan kira-kira 1-2 ml bahan. Pada masa akan datang, menjaga asparagus, ia berguna untuk menyemburkan batang dengan air berdiri.

Penyembuhan yang sama adalah berkesan terhadap hama labah-labah, yang jarang berlaku, tetapi ia mempengaruhi asparagus, yang panjang di dalam bilik kering. Perosak ini boleh lulus dari tumbuh-tumbuhan lain, tetapi lebih sering dijumpai pada ramuan batang atau di zon akar. Asparagus lemah menjadi kuning, dan jika kekurangan penjagaan, ia mungkin menjadi kering. Langkah pencegahan yang baik akan menjadi irigasi biasa mahkota dengan air suam dan mandi untuk phylloclades. Benar, tanah dengan prosedur ini lebih baik untuk disembunyikan.

Setelah merawat tumbuhan yang dijangkiti dengan phytophythm, anda boleh menyimpan asparagusTetapi kelembapan tanah yang berlebihan di udara kering menimbulkan perkembangan thrips dan nyamuk kulat. Dalam kes ini, tidak seperti sebelum ini, adalah penting untuk mengatur penjagaan asparagus dan menjalankan rawatan dengan phytophythm atau insektisida lain. Ukuran yang sama diperlukan jika asparagus disiram, dibawa ke taman untuk masa musim panas. Pada tumbuhan ini, anda boleh mencari aphids, juga pendarahan batang muda.

Penjagaan dan pembiakan asparagus – video