blommor callasBlommor calla – en populär dekorativ växt i trädgårdar, växthus och keramik. Callas tillhör släktet Zantedeschia, fleråriga örter av familjen aroider. Blommans populära namn är calla. Det här exakta ordet återspeglar kulturens utseende. En stor, bred kronbladsklädsel har ofta en vit färg och ser ut som en fågelvinge. Den infödda blomman kommer från ekvatorial och södra Afrika. Där växer han i träskiga ställen.

Allmän beskrivning av callas

perennial calla växtCalla eller zandedeskiya är en flerårig örtväxt upp till 2,5 meter hög. Bladen är breda, radikala, mörkgröna. I vissa sorter är bladen täckta med vita fläckar. Blomställning är en cob gul färg på en lång peduncle. Blommans täckplatta är stor, trattformad, vit, rosa eller gul.

Callas odlas i växthus, vanliga inomhusbruk. Många sorter är lämpliga för skärning, eftersom de kan stå i en bukett i upp till en månad.

Callas tillhör giftiga växter på grund av det höga innehållet av kalciumoxalat.

Hela växten är giftig. När saften av calla kommer på slemhinnorna, uppstår smärta och irritation, kan det finnas ödem och en efterföljande allvarlig allergisk reaktion. På blomjuiceens hud, utseendet av kontaktdermatit. Omsorg för honom borde vara mycket noggrant och inte tillåta att saften kommer på huden.

Du kan sprida callas med frön, men oftast gör de det vegetativt – genom att dividera roten.

För regelbunden blomning behöver callas en vilotid. Det varar från två till sex månader.

Under denna period slänger färgade arter löv och slutar helt växa, medan vita callas inte förlorar dekorativitet, men slutar utvecklas. Under viloperioden lagras färgade sorter på en sval plats i form av en sovande knöl, vita är begränsade vid vattning.

Related  Naturlig botemedel mot hälsa – ginseng i tabletter

I rumblommor är följande typer av callas vanliga:

 • Calla Elliot;calla eliot
 • ring Remani;Calla Remani
 • Calla av Picasso;Calla Picasso
 • calla etiopiska.calla Etiopien

Foton av blommor callas förvånar med olika former och färger. Bland dem finns snövitprover, gul, röd, violett och nästan svart. Särskilt vackra är tvåfärgssorter, när blomman vid basen och kanterna har olika nyanser.

Calla Elliotts “Zantedeschia elliottiana”

Calla Elliot kännetecknas av stora löv med vita fläckar och blommor i två nyanser. Växten är tuberös, det är bättre att sprida det vegetativt. Sorten gillar god vård – massor av ljus, värme, frekvent vattning.

De mest kända sorterna av callas är:

 1. “Vermeer” – är mycket dekorativ. Bladen är snidade, vågiga vid kanterna, täckta med vita fläckar. Vid blommans stam är en calla burgundy ton, närmar sig kantarna smidigt till vitt.calla Vermeer
 2. “Yellow Corner” – den gröna stammen byter gradvis färg till gulaktig. Blommans täckplatta är mjukt gul, soligt. Sorten ser bra ut med ljusa löv i fläckar.calla gult hörn
 3. “Svartögd skönhet” – en bred ljusgul kronblad har ett tätt lila centrum och en majgul stamen. Bladen är mörka, täckta med stora vita fläckar av oregelbunden form.Calla Svartögd skönhet

Calla rehmannii

Kalla Remani avser en kortsynad art. Växter når en höjd av högst en halv meter. Har smala gröna löv som skjuler för vintern. Förökad av knölar, populär inom inomhusblomsterodling.

Berömda sorter:

 1. “Kvällar” – det här namnet fick ett slags callas med mörkt lila, nästan svarta blommor.calla kväll
 2. “Indisk sommar” – en ovanlig och sällsynt sort av röd calla med en granatäpple.calla indiska sommaren
 3. “Chameleon” – helt rättfärdigar sitt namn – blommorna lyser med alla nyanser av persika och guldtoner. De mörkgröna bladen är täckta med vita fläckar.Calla Chameleon
 4. “Picasso” – en mängd calla med en höjd av 35-45 cm. Stora klaretblommor med en ljusgräns utvecklas i juli-september och blommar i upp till sex månader.
 5. Schwarzwald – sorten har stora blommor i form av ett ljus av burgunder-lila färgton.calla Schwarzwald
 6. “Anneke” – vackra trattformade blommor av rosa-violett nyans.Callah Anneke

Related  Stupefying med dess arom heliotrope: plantering, odling och vård

Calla av Etiopien (Zantedeschia aethiopica)

Calla av Etiopien är den största variationen av zandedeski för odling i rumsförhållanden. Denna art har stora hjärtformade blad och trattformade blomställningar. Under viloperioden förblir lövblomman ljusgrön, vilket ökar artens dekorativitet.

De mest kända sorterna av etiopiska callas är:

 1. “Green Goddess” – en variation med vitgröna blommor och en kort stammar citronfärg.Calla Green gudinna
 2. “Childsiana” – sorten är rikligt blommar av snövit blommor med en orange mitten.Calla Childsian
 3. “Amethyst” – en mängd violett calla har en betydande höjd och en delikat arom.Calla Amethyst
 4. “Pearl” är ett stort sortiment med ljusgröna löv, stora, vita, doftande blommor, på utsidan av en grön nyans. Lämplig för buketter.
 5. “Albomakulata” – en stor vit blomma har en ljusform och en lätt vaniljsmak.calla Ambomukalata
 6. “Captain Chelsea” är en vacker tvåtonig sort. En bädd av burgunderfärg med en gyllene frans. Bladen är mörkgröna med silverfärgade prickar.
 7. “Lilla pärla” – calla har vita blommor av den ursprungliga arten. Kronbladet, otvisted till slutet av blomman, vrider som en tratt, i mitten – en ljusgul stamen. På kanten av kronbladet är en grön tillväxt av kloen.

Hur man planterar en calla

plantera calla i pottenKöpt en knöl bör först hållas i en utspädd till rosa färgkaliumpermanganat, och sedan sätta i ett par timmar i en lösningstimulator “Kornevin” eller någon annan. Anläggningen behöver en ganska stor mängd mark – för en knöl ca 2,5 liter. Dränering hälls på botten av potten, då en näringsrik primer. Knöln är slät från botten och har små bulgar på toppen. Placera knollen behöver en smidig del ner i den fuktiga jorden.

Plantering ska vara grunt, knölen är bara täckt med ett lager av jord inte mer än 1-2 cm. Annars är risken för sönderfallande rötter hög.

Omedelbart efter plantering, är inte vattnet vattnet, potten lämnas på en varm plats utan utkast. I framtiden behöver calla blommor regelbundet vattning. Dessutom måste växten matas med ett komplext gödselmedel för blommor.

Related  Vilken vård kräver bägaren?

Video-urval av sorter och typer av callas