borovnica vrtMilijoni amaterskih vrtnarjev redno dopolnjujejo svoje zbirke z izvrstnimi grmi. Zato je vrt, borovnica, sajenje in skrb za katero je potrebno posebno znanje, vredno postati ekskluzivna razstava dacha. Če želite to narediti, morate uspešno izbrati sorto in pripraviti zemljo. V obdobju intenzivne rasti je pomembno, da gnojimo tla in tudi odrežemo veje. Pomembno vlogo igra postopek razmnoževanja kulture. Upoštevati je treba vse te tanke stvari.

Kje raste?

V naravnem okolju se vodno pitje (eno od imen borovnic) najpogosteje nahaja v močvirnih krajih in v tundri. Poleg nje, pogosto zajemajo rožmarin in borovnico. Značilna lastnost teh ozemelj je dovolj navlažena zemlja, čeprav jo poleti ogreje sonce. Najpogostejše regije, v katerih rastejo borovnice v Rusiji, so:

 • Sibirja;Siberia
 • Uralci;
 • Kavkaz;Kavkaz
 • Daljni vzhod;
 • Altai.

Ker je to severnega jagodičja po velikem povpraševanju, se njeni nasadi v naravi redijo. V zvezi s tem so prebivalci Arkhangelsk, Moskva, Vologda in Leningrad regije, kot tudi v Republiki Komi in Karelia rastejo durnihu na svojih dvoriščih. Za nekatere regije pa vse sorte niso primerne. Saditev borovnic v predmestju in skrb za to ima posebne značilnosti.

Na vsaki postelji je potrebno saditi dve ali več sort. Potem lahko dosežete najvišje donose.

Izbira sorte glede na regijo

Sorta BlugoldGlavni pogoj za blaginjo za rastlino je uspešno zimovanje. Poleg tega mora biti raznolikost vodne pijače odporna na bolezni, pa tudi možne suše. Pri izbiri je pomembno upoštevati zrelost jagod (zgodnje ali srednje). To bo omogočilo čebulo čim prej (julij, avgust). Zato so za Moskovsko regijo primerne naslednje vrste borovnic:

 • Vojvoda;
 • Blyukrop;
 • Patriot;Blueberry Patriot
 • Toro;
 • Blues.

Pomlad je pravi čas za sajenje sadik na dachi blizu Moskve. Dejstvo, da ledvice niso imele časa nabrekniti, sčasoma prispeva k prilagajanju sadik v novo okolje. V tej sezoni bo najbolj optimalna saditev in skrb za borovnico. Seveda se lahko iztovarjanje izvede jeseni. Vendar pa je treba to storiti v prvi polovici oktobra (en mesec pred začetkom zmrzali), tako da se naprava ne zamrzne.

Nedavno posajeni grm je treba zaščititi pred zmrzovanjem. Bolje je, da ga nežno zavijete s burlapom, ko se temperatura zmanjša. Dejansko za jesensko pristanek.

Priprava mesta

borovnica na vrtuČeprav jagod raste v tundri, je kraj za to, da izbere sončno in odprto. Pod drevesi ali v bližini visokih grmovja – ni najboljša možnost za gojenje borovnic. Posledica tega je, da so plodovi podtaljeni, okus postal bolj kisel, donos pa se bo zmanjšal trikrat.

Related  Kokkomikoza češenj je grožnja vašemu vrtu

Stran ne bi smeli izbrati z zelo globokim pojavom podzemne vode – približno pol metra. Torej bo dežela relativno mokra. Tla morajo biti kisla. Za to morate meriti pH. Norma je med 3,5 in 5,5. Nevtralno zemljo je treba zakisati, tako da se lahko razvije grm.

Kot oksidant uporabite koloidni žveplo (do 60 g), ortofosforno ali citronsko kislino. Včasih se uporablja amonijev sulfat. Podlaga se napolni 6 mesecev pred sajenjem in stiskanjem.

Poleg tega je pomembno izbrati zavarovana območja od vetra. Zavetje je bodisi ograja ali ograje iz okrasnih rastlin. Tla za sajenje grmičevja je treba ustrezno popustiti, ki nasičujejo s kisikom. Potem je pomembno, da pravilno sadimo sadike borovnice na vrtu, da zagotovimo njihovo intenzivno rast in razmnoževanje. Vrtnarji priporočajo, da upoštevajo naslednje:

 1. Razdalja med grmičevjem je 75 ali 130 cm.razdalja med grmičevjem najmanj 70 cm
 2. Oddaljenost ležišč od drugih 2-3 m. Brezplačno zemljišče je mogoče položiti z žagovino.
 3. Globina jame je 50 cm, izdelana mora biti v obliki kvadrata s stranico 60 cm.

razdalja med vrstami do 3 mZa gline je vedno potrebna drenaža. Grmovnice so posajene na grebenov iz pripravljenega substrata. Kopljete lahko koplje (širina – 1,2 m, globina – 0,80 m) in jih prekrijete s filmom: povsem ali samo stene. Če je material nameščen na dnu, se odrezki za odvod izvajajo na razdalji pol metra. Ta sistem zagotavlja zgornjo plast zemlje z vlago. Tudi, ko gojimo golob na dachi, je za to treba ustvariti naravne habitate. Zalivanje zjutraj in zvečer bo v svojo domovino prineslo življenje grmovja. Toda v tem primeru morate biti uravnoteženi, tako da vlaga ne stagnira.

Posoda s sadikami pred sajenjem 15-30 minut v vodi za mehčanje tal. To bo pripomoglo k ekstrakciji rastline brez poškodb korenskega sistema.

Specifičnost tal in pristanka

shema sajenja borovnicNative iz močvirne tundre ne marajo običajnih tal na vrtu ali na vrtu v bližini Moskve. Vendar pa se neuspešno rešuje na osiromašenem zemljišču in ne potrebuje organskega gnojila, humusa ali komposta. Medtem pa vrtnarji še vedno tvorijo podlago za borovnice z lastnimi rokami, ki se v sestavi razlikujejo od običajnega zelenjavnega vrta.

Related  Najpogostejše bolezni ribeza in načinov za njihovo zdravljenje

priprava borovnicNa dnu utrjene fosse je potrebno odlagati drenažo iz čipov ali vej bora. Nato pripravimo podlago, ki jo sestavljajo:

 • mešanica sphagnuma (mahovine, lesa in rastlinskih ostankov) in šote;
 • humus igel;
 • pesek;
 • žagovina;
 • gozdna zemljišča.

Polovica tega sadilnega materiala pade na mešanico šote. Vse ostale komponente se doda v enakih količinah in zmeša. Podlage se vlije v jarku in napolni z majhno količino vode. sajenje vrta borovniceGrm je zasajena v tleh, predhodno poravnava korenine. Koreninski vrat mora sedeti v tleh 6-10 cm.

Nakup sadik so tisti, ki so dosegli dve ali tri leta starosti.

Na koncu je tla okrog grmičevja nekoliko rammeda in prelije. Treba je postaviti mulčo iz iglavcev pri debelini okoli prtljažnika. mulčenjeVišina plasti je približno 10 cm. Vrstice so pokrite tudi s travo. To preprečuje pregrevanje in sušenje rastlin, saj mulčenje ne dopušča uparjanja vlage. Zaželeno je, da zdravimo stebla in krono s fungicidnimi sredstvi, kot profilakso proti škodljivcem (glivicam in bakterijam).

Tanekost oskrbe

obrezovanje borovnicPrvič, ko je treba sadike redno zalivati ​​in plevela, tako da se skorja ne oblikuje. Razlog za to je površinski koreninski sistem.

Pomembno mesto v oskrbi je vedno obrezovanje. Potrebna je za stabilno in veliko žetev. Začnite že pet let po sajenju in preživite vsako pomlad. Za odrezane veje, ki so potrebne:

 • zgostiti grm (so blizu bazalnega vratu);
 • dosegel starost 6 let;
 • pozimi so zamrznjene (najpogosteje so poganjki).

Shema rezanja bushovSeveda je spomladi pomembno gojiti grmičevje s fungicidi (proti glivam in boleznim) in insekticidi (proti žuželkam). V tem obdobju vrtnarji gnojijo tla z uporabo takih kislih mineralnih gnojil, kot so:

 • kalijev sulfat;kalijev sulfat
 • superfosfat;superfosfat
 • amonijeva sol sulfatne kisline.amonijeva sol

Ta sredstva je treba razredčiti z vodo. Pri 10 litrih tekočine je potrebno 50-100 g enega od gnojil. Vendar je bolje, da preberete navodila vsakega od njih.

Pred nakupom rastline, morate pregledati sadike. Podružnice in lubje morajo biti brez poškodb, korenine pa popolnoma zaprta (v vreči ali posodi).

Mnoge borovnice so zmrznjene, vendar strokovnjaki svetujejo, da bodo jeseni ustrezno skrbeli za pridelek, s čimer bodo zagotovili dostojno pripravo na zimo. Takoj, ko so prve zmrzali:

 • nagib strelja na tla;
 • veje pritrdite s sponkami ali žico;
 • zaviti z agrofiberom ali burlapom.

Related  Izberite najboljše sorte jabolk za regijo Moskvo

zaščita borovnic pred zmrzaliPolietilenskih materialov je prepovedano uporabljati za zavetišča. Ko se temperatura dvigne, se pod pokrovom ustvari vlažna mikroklima. Ustreli predati in sčasoma umreti.agrofiber za mlade sadike

Poleti borovnica potrebuje intenziven namakalni sistem. 7 dni na enem grmu je potrebno porabiti 20-30 litrov vode, odvisno od temperature zraka. namakanje kapljiceIzredno pomembno je, da se skozi julij in avgust spremlja vlažnost tal, ker v teh mesecih položimo rudimentarne poganjke za naslednje leto. Pomanjkanje vlage zmanjšuje donos.

Reprodukcija

zbiranje semen borovnic za razmnoževanjeNa tisoče vrtnarjev izvajajo rabo borovnic iz semen doma, vendar je to dolgotrajen proces. Na začetku je treba izbrati zrel sadje brez gnilobe in napak. Zaželeno je, da so bili čim večji. Potem delujejo v skladu s tem algoritmom:

 • posušimo in hranimo pri temperaturi 0 + 5 ° C;
 • posajene spomladi v odmrznjeni zemlji (toplo) do globine 1,5 cm;
 • pokrivajo mulč – listi, žagovina in šota;
 • redno zalivanje, in tudi sperite postelje.

Vrhunski preliv se začne z drugo leto. Ko grmovje doseže starost tri, jo je treba presaditi na stalno mesto.

ukoreninjenje potomcev iz borovnicPoleg reprodukcije borovnice se prevažajo s potaknjenci, vendar za to morate gledati posebej pripravljene videoposnetke. To je hitrejša in zanesljiva metoda. Pripravite veje (dolžine 8-15 cm) s poganjki takoj po tem, ko je grmičevje zavrže listje. Spomladi se razrežejo, preden se budni prebudijo. Rez mora biti enakomeren, prva ledvica od vrha je na razdalji 2 cm.

Pred sajenjem se potakne 30 dni v hladilnik (t = 0 + 5 ° C). To bo pospešilo razvojni proces. Pod kotom 90 ° so posajene v tleh, ki je poševno pokošena, takoj pod ledvico. Pomembno je, da ne potisnete roba s praškom za koreninjenje. Taka priprava je lahko izdelana tudi v rastlinjaku.

Redčenja je treba redno zalivati. Lahko zgradite krošnjo filma, prekritega s spunbondom, da ustvarite visoko vlažnost. Po 2 mesecih odstranite kočo in presadite potaknjence.

borovnica žetevS takšnim arsenalom znanja o sajenju in skrbi za borovnični vrt lahko dobite bogato žetvijo in prosim svojo družino s tako prečiščeno nego.

Tranzitnost pridelave borovnice v Sibiriji – video