Dišava koruznega peteršiljaZgodovina spoznavanja osebe s to kulturo se začne v sredozemskih državah in sega v dobo gradnje piramid in starodavne Hellas. Največje priznanje peteršilja je zaslužilo pozneje, Rimljani, ki so predstavili začinjeno travo ostalih Evropejcev. Latinsko ime peteršilja, Petroselinum crispum, se lahko najverjetneje prevede kot navaden, raste na kamnitih kamnov. To kaže na podobnost kultur, vendar ne pomeni, da bi lahko v starodavnem Rimu videli sodoben peteršilj, ki je znan po vrtnarjih po vsem svetu.

Sorta peteršilja na pultuDivje rastline, ki se še vedno nahajajo po vsej Evropi, v evropskem delu Rusije in na severnem Kavkazu, imajo ravne liste z robovi. Takšno vrsto še vedno imenujemo italijanski peteršilj, neapolitanin pa se doda glavnemu imenu vrste. Najmlajši peteršilj, koren, ima predpono tuberosum in Evropejci raje kličejo takšne sorte Hamburg.

Curly peteršilja z značilno obliko listov tvorijo ležišča gosto zeleno višino podnožja od 15 cm do 40 cm, se imenuje Petroselinium crispum var. Crispum.

V Rusiji se je ta sorta pojavila relativno nedavno, toda v Evropi je kurjen peteršnji, ki je palmo med navedenimi sorodnimi vrstami.

Kako izgleda peršun na fotografiji

Odraščanje navadnega peteršiljaZanimivo je, da vzrok za hrustljavo zelišč širjenje, na primer, v Veliki Britaniji je postala ne Razmetljiv listje in odličen okus. Tudi v srednjem veku so bile zasajene na postelji rastlinah z gladkimi listi, na prvem mestu, so se bali zaradi svoje podobnosti z nevarno plevela Aethusa Cynapium psa ali peteršilj v izobilju rosshey povsod.

Običajni in navaden peteršiljČe želite razumeti, kako izgleda videz curly peteršilja, morate pogledati samo fotografijo, ki prikazuje obeh listnatih vrst v bližini. Take rastline ni mogoče zamenjati s kulturnimi ali divjimi sorodniki. V običajni zelenjavni vrt peteršilj spodnjih listov, ki tvorijo rozeto, so trikotne oblike, tope nazobčanimi konce in gladka pločevina ploščo temno zelena.

Zelen od kodrasta peteršilja je bolj zaobljen in izrezan. Zobje, ki je jasno vidno tudi pri mladih rastlinah, je zaokroženo, listna plošča pa postane izrazita valovita oblika, saj raste. Preostali znaki povezanih obrazcev so skoraj enaki. Res je, da se spori med kuharji in vrtnarji o vrlinah in šibkostih ukrivljenega in italijanskega peteršilja niso umirili že nekaj stoletij.

Tisti, ki raje sortirajo z valovito obliko listov, govorijo o večji okrasnosti rastline in njegovi nepretrganosti:

  • Črni peteršilj krasno raste na odprtem ter v rastlinjakih.
  • Zaradi valovitega pločevinaste plošče kultura manj izgubi vlago v vročih, suhih dneh.

Zato, ko rastejo peteršilj doma, izkušeni vrtnarji svetujejo, da izberejo natančno kodrele sorte:

  • V peteršiljskem sadovnjaku z gladko listje lahko prosim svetlo aromo, ki je značilna tako za listje kot za njene korenine.
  • Po toplotni obdelavi ostane vonj peteršilja, kar ni značilno za kodrasto sorto.

Odlična dekoracija posodeSkorja listje, z zadostno zalivanjem, ki ima mehko in sočno konsistenco, se uporablja sveže. Sesekljano listje je dobro kot začimba za številne jedi, se uporablja za izdelavo sokov, pire in omak, pa tudi posuši.

Kako zasajiti in rasti peteršiljka na ušesnem polju?

Odprite obliž peteršiljaPred sajenjem peteršilja, jeseni pripravijo prostor za prihodnje postelje. Za letino spektakularno zelenje naslednjo sezono je bil prijazen in bogat, je bolje, da bi prekinil nasada peteršilja na mestu, kjer je prej goji zelje, kumare ali druge vrste buč, krompirja, jajčevcev in paradižnika. Če svinja kodrasti peteršilj v povezanih krajevnih rastlin, ki jih ne more pomagati, da se zmanjša pridelek, saj lahko zemlja agenti nevarnih bolezni, za kulturo in ličinke škodljivcev.

Kako, rastoči peteršilj, pripravite postelje za to kulturo?

  • V zimskem času se kopira mesto, hkrati pa uvaja humus, pereprevshy kompost ali gnoj.
  • In spomladi, ko se sneg zniža, je treba tla opustiti, ki združuje ta proces z dodajanjem mineralnih dodatkov.

Tesno nabiranje semen kozjega peteršilja pred sajenjem spomladi speremo v tople vode in pustimo 18 ur nabrekniti. Ker ima kultura dobro odpornost proti zmrzovanju, je lahko v drugi polovici aprila posejana semena na odprtem tleh. Posejate lahko isti ušesni peteršilj do avgusta. In v zimskem času suhim semenam zmlete v tla do novembra, s pričakovanjem, da bodo poganjki in sočna zelenja zgodaj spomladi.

Grozdi s globino 0,6-1,2 cm so izdelani na razdalji 7-10 cm drug od drugega, semena se spustijo na enaki razdalji do tal. Na odprtem tleh v eni luknji lahko posejate 2-3 semena, da kasneje tanjšate saditev in izberete najmočnejše kalčke. Po sajenju peteršilja, so postelje nežno napajane, da ne prerejo tal in mulčijo. Če je vzmet dolgotrajna in nevarnost zmrzovanja ni konec, je bolje, da prekrijete postelje s filmom.

Suha semena se bodo dvignila šele po 2-3 tednih, zeleni pa bodo zadovoljni z kalčkom teden dni prej.

Ustrek peteršilja viharen že drugo letoListne sorte peteršilja se lahko poleti do konca julija. Za oblikovanje zelene mase vihanega peteršilja dvakrat v poletnem obdobju hranimo gnojilo, ki vsebuje dušik. Na primer, soliter na meter milosti mora biti od 50 do 60 gramov. Ne smemo pozabiti na zalivanje iztovarjanja. Da bi preprečili izgorevanje listja, je večerno boljše zalivanje postelj.

Prve zelenice je mogoče že v juliju zmanjšati in jih zbrati do najhladnejših. Na fotografiji si lahko ogledate, kakšen izgled je peteršilj naslednje leto. V tej sezoni krepak peteršilj bo prosim za debelo listno kapo aprila ali v začetku maja.

V domačem vrtu raste peteršilj

Zeleni peteršiljk viharen je pripravljen za uporaboUporaba svežih zelišč jesti, ne samo v topli sezoni, in vse leto si lahko, če kodrasti peteršilj rastlin v stanovanju, na okensko polico, balkon ali ložo. V tem primeru se setev izvaja v februarju, tako da se rastoči kalčki okrepijo, ko se podaljša svetlobni dan.

Odrasli peteršilj v lončkihSemena so predhodno namakana in posejana v tleh, sestavljena iz dveh delov zemljišča vrta in vzeta na enem delu peska, šote in humusa. Nadaljnja obdelava peteršilja doma skoraj sovpada s kmetijskimi tehniki na prostem. Posebno pozornost je treba nameniti namakanju, saj v omejeni količini tal hitreje izgublja vlaga.

Pojavi se kvačkani peteršiljPoenostavite prejemanje kodranih zelenjav, če ste uporabili za prisiljevanje letnih korenin peteršilja. Kako na ta način zasiješ peteršilj? Jeseni Letno kopljemo korenine in presajeni v globoke lončke s plastjo 2 cm z drenažo in ohlapne mešanice hranil v zemlji. Pred sajenjem peteršilja se korenine lahko zdravijo z rastnim stimulansom, ki aktivira njihovo rast in prinese zeleno bliže.

Za gojenje na okenski polici izberite celo velike korenine z zdravimi apikalnimi brsti, ki ob napolnjeni površini ostanejo nad nivojem tal.

Črni peteršilj v loncuVčasih je priporočljivo, da korenine peteršilja sadijo skoraj tesno. To bo dobilo veliko listja, vendar hitro izčrpa in korenike ter tla. Zato v tem primeru ne morete storiti brez rednega hranjenja. Odraščanje doma, navaden peteršilj, če je čas napolnjen in včasih oplojen, po mesecu in pol daje tesen listni pokrovček, pripravljen za rezanje in prehranjevanje.

Skrivnosti rastočega peteršilja – video

https://www.youtube.com/watch?v=6qpaW_6XanQ