sliv po obrezovanjuObrezovanje sliv je nepogrešljiv del skrbi za pridelek sadja. Če se zanemarjanje obrezuje, spontana rast krošnje negativno vpliva le na videz drevesa, temveč tudi na poslabšanje kakovosti in količine pridelka.

Obrezovanje sliv v prvih letih po sajenju

Redna tvorba krošnje se začne skoraj takoj po sajenju. Nato se na ta dela doda sanitarna obloga in pomlajevanje odraslih sadnih rastlin.

Na krono drevesa je bila najbolj kompaktna, močna, lahko prepustna zračnim, svetlobnim in insektnim opraševalcem, od prvega leta po sajenju se izvaja obrezovanje obrezkov. Za doseganje zastavljenih ciljev pomaga:

  • odstranitev poganjkov, usmerjenih globoko v krono in vodenje do prekomerne gostote;
  • popravek položaja poganjkov, ki odstopajo od debla z zelo ozkim kotom;
  • odstranitev šibkih vej;
  • polaganje močnih, enakomerno lociranih skeletnih vej z dobrim izgledom za rast in pridelavo.

Obrezovanje mladih dreves je opravljeno zelo previdno s pogledom v prihodnost. Kako v tem času izrezati sliv, bo shema zahtevala:shema obrezovanja sliv v prvih letih po sajenju

Ko drevo vstopi v čas plodov, se oblikovanje krone ne konča, vendar se ustavi 2-3 leta. V tem obdobju rastlina uspeva pridobiti novo rast, na kateri bodo položene prve žetve.

Ta vrt zahteva vzdrževalno obrezovanje, pomoč in rast, hkrati pa zagotavlja dostojno število sadja.

Obrezovanje slive sadnega drevja

Mlajši dreves je močnejši letni prirastek. S starostjo in začetkom plodov pada stopnja rasti krone. Od 30-40 cm se dobiček zmanjša na 15 cm, kar kaže na potrebo po pomlajevanju. Takšno obrezovanje slive se naredi za ohranjanje rasti in donosa. Če vrtnar ne posveti tega postopka:

  • tudi pravilno oblikovana krona je sčasoma zgostila;
  • nastajanje jajčnika prehaja na zelo periferijo;
  • neustrezna prehrana in vlaga, plodovi so majhni;
  • Kakovost posevka in njena količina se slabša.

Lansirana drevesa vsako leto proizvajajo manj plodov, postanejo dostopna do škodljivcev in bolezni sadnih rastlin.

obrezovanje mladega in sadnega drevesaPrva stvar, ki se opravi z pomlajevalno obrezovanje je tanjšanje krošnje in odstranitev poškodovanih vej. Če je treba storiti veliko dela, je bolje, da jih vodite korak za korakom.

  1. Najprej odrežite odmrznjene, suhe ali močno poškodovane veje, koreninske poganjke in poganjke znotraj krošnje.
  2. Naslednje leto se krono redčijo, medtem ko so mladi poganjki, ki so bili oblikovani v tem času, zaprti in po potrebi skrajšani.

Ko je obrezovanje slive končano, je treba kose s premerom več kot 1-2 cm obdelati s peno, drevo pa je treba hraniti in zalivati.

obnova krošnje starega drevesaPosodobljena šljiva daje močno povečanje, del katerega postane nova skeletna veja. Preostale poganjke je treba razrezati na obroč. Visoke sorte sliv lahko rastejo na 8-10 metrov. Zato se skupaj s pomlajevalno obrezovanjem popravi njihova višina.

Related  Najpogostejše bolezni breskve

Sliv Obrezovanje spomladi

pomladno obrezovanje za prilagoditev pridelkaPomlad prinaša veliko radosti in težav. Slive pred drugimi sadnimi drevami oživijo in začno rastejo, zato je pomembno, da jih pravočasno prekrižemo. Oblikovanje krone mladih rastlin naj bi potekalo 20 do 30 dni pred cvetenjem bud, to je, dokler drevo ni odmaknjeno. To bo spodbudilo hitro rast poganjkov in ne bo oslabilo zelenega hišnega ljubljenčka.

Za obrezovanje odraslih slivnih dreves ni omejitev. Dela se lahko izvajajo od zgodnje pomladi do pozne jeseni, če to dopuščajo vremenski pogoji. V glavnem gre za sanitarno žaganje suhih in bolnih delov drevesa.

Če je treba pomladiti, tako kot pri mladih sadikih, je bolje, da se sliv pomladi spomladi 20 dni pred nabrekanjem ledvic.

Sliv Obrezovanje poleti

poletno obrezovanjePoletje je najbolj aktivna in težka sezona leta za sadna drevesa. V tem času tvori jajčnik in aktivno hrani, da daje obilno sladko žetev.

Ali je mogoče zdaj obrezati sliv? Ali tako poseganje vrtnarja povzroči škodo? Seveda, od aprila do septembra, ne bi smeli biti vključeni v oblikovanje krošnje ali pomladitev sadovnjaka. Ampak v topli sezoni za žičnico, vrtne škarje in pruner je stvar.

Obrezovanje sliv v poletnih mesecih je namenjeno ohranjanju pravilnega prirastka in preusmerjanju hranil iz nepotrebnega prelivanja v veje in sadje.

Za to, skozi poletje, je treba izrezati zelene vrhove in celotno rožnato streljanje tako, da na steblu ni šibke konice in tik pod tlemi.

pri pravilnem obrezovanjuObrezovanje sliv v jeseni je dovoljeno v regijah, kjer je jesen dolga, sadna drevesa pa imajo dovolj časa za aklimatizacijo in ne trpijo zaradi hudih zmrzali. Najpogosteje se ta agrotehnična praksa izvaja južno od srednjega pasu. Vendar pa lahko jesenske mesece in žetve, ki jih povzročajo bolezni, prizadenejo in jih je treba izvesti. Zlasti listje ne preprečujejo ocenjevanja stanja, tako da je spomladi drevo popolnoma pripravljeno za cvetenje in sadje.

Related  Zaščita pri pripravi hrošča iz Coloradoja Prestige

Oblikovanje krone slive – video