Večbarvni krompirV naravi je krompir trajnica rastline družine Solanaceae, ki izvira iz Južne Amerike. Zaradi gomoljev se je krompir gojil že več kot dve in pol tisoč let. Sodobni rejci in biologi neutrudno delajo na novih sortah.

Divji prekurzorji vseh kulturnih vrst krompirja

Divji krompirKrompir se kot kmetijski pridelek goji kot letna rastlina z dvema tesno povezanima vrstama krompirja, razdeljenim po vsem svetu:

 • Krompirjev ali čilski krompir, izvirno iz Peruja in Bolivije, je sedaj razširjen v 130 regijah sveta z zmernim podnebjem. Širjenje te vrste krompirja se je začelo v 16. stoletju, do 19. stoletja pa je kultura postala masa in postala peta v bonitetni oceni kmetijskih rastlin.
 • Andski krompir, ki je bil prvotno zrasel na južnoameriški celini, je bil zaradi polimorfizma ključen pri ustvarjanju številnih sodobnih sort in hibridov.

Gomolji, zaradi katerih se gojijo tudi krompir, se začnejo oblikovati s pojavom na grmovju prvih brstov. Z biološkega vidika je gomolj hipertrofni koren, ki postane nekakšno hranilo za hranila.

Razvrstitev krompirja po namembnem kraju

Harvest krompirja različnih sortDanes je odvisno od vsebine krompirjevih gomoljev sladkorjev, vitaminov, beljakovin in škrobnih razredov razdeljenih v štiri skupine.

 • Namizni krompir je zelenjava, ki zavzema eno od prvih mest v prehrani številnih ljudstev. Gomolji teh sort so veliki ali srednji. So okrogle, s tanko kožo in ne preveč poglobljenimi očmi. Pri izdelavi sorte mize je posebna pozornost namenjena vsebnosti gomoljev vitamina C in škroba, ki ne smejo biti večji od 12-18%.
 • Tehnićni krompir so surovine za proizvodnjo alkohola in śkroba, zato je povecana vsebnost te sestavine v takih sortah vecja od 16%. Tehnični krompir beljakovin pa je slab.
 • Krmni krompir proizvaja velike, škrobne, beljakovine bogate gomolje. Ker je pomen krompirja kot krmne rastline pred kratkim zrasel, je visok donos sort zelo pomemben.
 • Univerzalne sorte lahko združujejo lastnosti vseh teh skupin.

V preteklih letih se je prisotnost v primestnih območjih in v nasadih kmetje krompirja, so vsi uporabljajo, zunanja barva gomoljev lahko skoraj bela in rjava, rumena, roza ali skoraj vijolično. Toda na razrezu do nedavnega je krompir ostal bel ali rahlo rumen.

Kje vijolični in rdeči krompir ima nenavadno barvo?

Rdeči krompirToda danes rejci ponujajo rastlanje precej nenavadnih vrst krompirja z barvitim mesom. Neobičajni barvni krompir je potreben biokemijski sestavek ali bolj antocianini in karotenoidi. Če gomolji s tradicionalno belo kaše provitamina A ne vsebuje več kot 100 mg na 100 gramov krompirja, je v rumenih sort jedrnega materiala podvoji. In svetlejša barva gomolja, večja je koncentracija provitamin A. oranznordeca krompir in njegova vsebina doseže 500-2000 mg.

Gomolji barvnega krompirjaKoncentracija antocianov, ki zagotavljajo vijolično, lila ali vijolično barvo mesa in kože, čez živobarvni gomoljev v dveh desetkrat višja kot v svetlih mizo sorte. Za 100 gramov vijoličnega ali modrega krompirja se lahko pojavi 9 do 40 mg antocianinov. In koncentracija tega naravnega barvila in karotena je vedno večja na koži. Toda v mesu, lahko te snovi neenakomerno porazdeljena, kar je omogočilo rejci pridobiti rastline s pestro, tako zunaj kot znotraj gomolja.

Vijolični krompirPoleg tega v rdečem, modrem ali vijoličnem krompirju dvakrat toliko kot v tradicionalnih sortah s svetlo barvo celuloze, več bioflavonoidov. Toda škrob v barvnih gomoljih je veliko manj, zato jih lahko uporabimo za prehrano in terapevtsko prehrano, včasih tudi v surovi obliki. Aktivna izbira vseh novih barvnih sort in naraščajoča priljubljenost med kmeti omogočajo, da rečemo, da niso bili preučeni in uporabljeni vsi uporabni vidiki krompirja. Izvaja biologi in zdravniki Koreja in študij ZDA so pokazale, da je uvedba prehrane gomoljev vijolično in rdečo barvo, pomaga telesu upreti aterosklerozo in raka.

Snovi v sestavi rdečega in vijoličnega krompirja ugodno vplivajo na stanje organov vida in krvnih žil, preprečujejo prezgodnje staranje in prispevajo k boju proti boleznim srca.

Rdeči in modri krompir pri rejcih CIS

Originalna barva krompirjevih gomoljevRazmere sort, ki dajejo gomolje z barvno celulozo, ne izvajajo le zahodni rejci, ampak tudi znanstveniki iz Belorusije in Rusije. Zaposleni na Inštitutu za rastlinsko industrijo Ruske federacije so prejeli visoko donosne hibride vijoličnega in rdečega krompirja, ki so uspešno zonski v srednjem pasu države.

Toda prvi barvni krompir v Rusiji je bil pridobljen v regiji Tomsk. Od leta 2007 so nastali oranžne, rožnate vijolične in modre sorte krompirja. Sibirski znanstveniki so zonirali in gojili številne zanimive vrste krompirja z visoko vsebnostjo karotenov in antocianinov.

Barvni krompir z rožnatim mesomZahvaljujoč semenskemu materialu, pridobljenemu iz centra perujskega krompirja, Vavilov, kot tudi iz raziskovalnih centrov v Nemčiji in Združenih državah Amerike, beloruski raziskovalci, ki se ukvarjajo v obetavnih razvoja, je bilo mogoče ustvariti več kot sedemdeset hibridi v svetlosti niso slabše na svetu analogi.

Pogojno uporabne vrste krompirja

Povpraševanje po živobarvni vrst krompirja, proizvedenega večinoma križanja in skrbna izbira, je bil stalno narašča v svetu, ki ga radovednost in vrtnarji gorivo, in izrazil blagodejne gomoljev. Študije biologov niso omejene na takšno izbiro.

Modificirana sorta z rdeče-rjavo kožoEna od največjih družb, vključenih v rastlinski genetiki, ki temelji na skupnih krompir ZDA z rdeče-rjavo kožo ustvarili gensko spremenjene sorte rjasta Burbank New Leaf.

 • Zunaj se tak krompir težko razlikuje od običajnega rumenega ali belega.
 • Ima rumenkasto rožnato meso in usnjasto gosto lupino.
 • Ko gojijo, sorta kaže visok izkoristek in odpornost proti boleznim ter poraženje z barabarico Colorado.
 • Uporablja številne največje verige za hitro prehrano na svetu.
 • Ta sorta, ki prevladuje pri saditvi v Združenih državah in Avstraliji, se uporablja kot hrana in krmni krompir.

Gomolji postanejo zeleni pod vplivom sončne svetlobeToda kot rezultat raziskave ruskih zdravnikov leta 2009, kmetijske rastline z spremenjeno genetiko, vključno s podobnimi vrstami krompirja, niso primerne za ljudi. Eksperimentalne živali, ki jedo takšne gomolje, so odkrile patološke spremembe v notranjih organih, tako da genetsko spremenjeni krompir ni dovoljen za distribucijo in gojenje v Rusiji.

Ne glede na to, kako velika je priljubljenost barvnih gomoljev, obstaja ena vrsta krompirja nenavadnega barvanja, ki samo poškoduje osebo. To je zelen krompir, znan po vrtnarju, ki je postal takšen po daljšem bivanju na svetu.

Pod vplivom razsvetljave v gomoljih se začne kopičiti naravni alkaloid – solanin. Torej rastlina ščiti gomolje pred vplivi okolja in bolezni, vendar za solanin sploh ni koristno.

Užitni sladki krompir, sladek krompir

Sladki sladki krompirČe pravi krompir – je zelenjava, povezane češnja, paprika in paradižnik, nato yam, daje veliko škrobnih gomoljev, ožja družina bo raste divje Bindweed in Morning Glory vrt.

Današnji rast v mnogih azijskih državah, v Afriki in Združenih državah Amerike, sladki krompirjev jam je zelo cenjen zaradi svojih prehranskih in uporabnih lastnosti. To je priljubljena prehrambena kultura na svetu, katere rojstno mesto je gorskih regij Kolumbije in Peruja. Kot navadni krompir, sladek krompir, odvisno od sorte, lahko daje gomolje ne zelo različnih barv.

Ena od barv sladkega krompirjaZnane sorte, tako bogate s karotenom, da so njihovi pomarančni gomolji bolj uporabni kot korenje. Uspešno gojen sladki krompir, ki vsebuje veliko število antocianinov, ki kaže lastnosti, podobne tradicionalnemu vijoličnemu krompirju. Toda glede na vsebnost kalcija, ogljikovih hidratov in železa je krompir slabši od sladkega krompirja, kar je še enkrat in pol krat več kalorij.

 • V tropih in subtropih se sladki krompirjevi jams gojijo kot trajni pridelek, v tem primeru gomolji dosegajo celo 10 kilogramov teže.
 • V razmerah zmernega podnebja v letni kulturi je možno razviti prve sorte, katerih gomolji tehtajo okoli 3 kg. V Rusiji obstajajo uspešne izkušnje pri gojenju sladkega krompirja z vegetacijskim obdobjem do 110 dni.

Žetev sladkega krompirjaV svetu so številne sorte, ki izhajajo prinaša sladki krompir, se ne razlikujejo le glede zorenja, barve celuloze in olupimo gomoljev, ampak tudi okus. Če imajo nekatere jedi iz sladkega krompirja sladek okus, druge ni mogoče ločiti od tradicionalnega krompirja. Obstajajo sorte s kremastim in oranžnim niansam v okusu.

 

 

 

 

Krompirjeve sorte – video