brokoli na prostemPodobno kot cvetača, je brokoli zelo cenjen za svoje nizke vsebnosti kalorij, koristnih lastnosti in čudovit okus. Kot glavni vrtnin je s številnimi sodobnimi vrtnarji kot so brokoli, gojenje in vzdrževanje na prostem v ozadju, ki predstavlja nobenih posebnih težav izbran, daje dober pridelek, tudi v regijah s kratko in hladno poleti.

Obstajajo dve glavni metodi sajenja brokolijevega zelja:

  • neobdelan (iz semen);
  • sadike.

Vsaka metoda ima svoje prednosti in je primerna za rast brokolija v primestnem predelu in zelenjavnem vrtu.

Gojijo od sadik

sadike brokolija, pripravljene za sajenjeRastočega brokolija zelja na odprtem od sadik je najbolj priročen in običajen način, ki vam omogoča, da predvidite količino žetve in prihranite čim več rastlin.

Priprava semena za gojenje sadik se začne zgodaj spomladi. Za pridobivanje dobrih in kvalitetnih sadik se semena sortirajo, pri čemer izberejo samo velike in nepoškodovane vzorce. So posejane v škatlah, ki so napolnjene z nevtralnim ali rahlo alkalnim substratom.

Tla za setev semena morajo biti razpršena in prepustna za vodo, tako da se na dnu škatle nahaja drenažni material.

Semena se položijo v tla na razdalji 2-3 cm drug od drugega v plitke žlebove. Pred prvim temperatura klice v prostoru, kjer se goji sadike ne sme biti pod + 20 ° C, po nastanku sadik je možno znižati do +10 ° C

sadike brokolija

Sadnice brokoli se hitro razvijajo, zato jih je treba v dveh tednih potapljati. Najbolje je, da se izberete v lončkih za majhne šote, ki se s toploto skupaj z mladimi rastlinami lahko posadijo v tla.

saditev sadikObičajno so sadik brokoli posajeni na postelji ne prej kot en mesec po setvi semen, ko se zelje pojavi 5-6 listov. Sajenje brokolija v tleh v predmestjih, pa tudi v drugih regijah z mrzlim podnebjem, se proizvaja ne prej kot maja in le v dobro ogrevanem soncu.

Tehnologija gojenja brokolija iz semen

Primer za brokoliČe se ne motite s škatlami in sadikami, lahko na postelji rastejo brokoli iz semen. Semena se praviloma posajata v tleh do globine 2-3 cm konec aprila. Da se prve poganjke brokolija pojavijo čim hitreje, pri sajenju semen mora biti tla vlažna.

brokoli, ki rastejo na prostemPridelovanje brokoli v odprtem terenu v Urala, pa tudi v drugih regijah s hladno in kratko poletje, je treba opraviti le s pomočjo hladno odpornih in zgodnjih sort zelja. Uporaba kasnejših sort v teh regijah bo neprimerna, saj zelje nima časa za zorenje. Rastlinska semena brokolija na odprtih tleh v hladnih predelih ne morejo biti prej kot maja.

Značilnosti skrbi za brokoli

Gojitev in skrb za brokoli na prostem se praktično ne razlikuje od gojenja drugih sort zelja in bo lahko vsak poletni prebivalec. Brokoli zelje je ena od nezahtevnih rastlin. Vendar, da bi rastlina zadovoljna s svojo obilno žetvijo, je treba tla na vrtu s brokolijem redno popustiti, in zelje – gnojiti in vodo.

Zalivanje

zalivanje brokolijaBrokoli je treba zalivati ​​najmanj enkrat na teden. Za zelje je postal sočen in velik, morate vodo ne le korenine rastline, ampak tudi obilno škropljenje svojih listov.

Dodatno gnojenje

gosta glava brokolijaDa bi brokoli zelje zadovoljen z velikodušno žetvijo, ga je treba hraniti trikrat na sezono. Prvič – 2 tedna po saditvi sadik na vrtu. V tem primeru se kot gnojilo uporabljajo organska gnojila (npr. Piščančji gnoj ali mullein).

Naslednji vrh prelivi se opravi s pomočjo solinca nekaj tednov po prvem. Tretje gnojenje s fosforjevimi kalijevimi gnojili se izvaja med pojavom prvih socvetij.

Škodljivci in bolezni

zahteva predelavo brokolijaGojitev in skrb za brokoli na prostem je včasih zapletena zaradi škodljivcev in bolezni, ki so lahko izpostavljene tej vrsti zelja. Glavni škodljivci brokolija so lahko:

  • slug;
  • metulj-zelje metulja;
  • zelje;
  • uši.

Sadike, listi in socvetje lahko okužijo bolezni, kot so kobilica, črna noga, gniloba, mozaik, peronosporoza.

Posebne kemikalije se uporabljajo za nadzor škodljivcev. V primeru bolezni brokolija se odstranijo oboleli vzorec iz vrta in zdrave socvetje obravnavajo s posebnimi rešitvami.

Žetev

cvetovi brokolijaCut glave brokolija mora biti zelena, ne da bi čaka na videz rumenih cvetov. Če je v odprtem prostoru nastal brokoli, postane neprimerno za prehranjevanje. Bolje je, da ne odrežete teh glav in jih pustite na postelji, da prejmete seme.

Ne raztrgajte brokolija iz tal, po rezanju glave. Brokoli iz stranskih sinusov zelo hitro rastejo poganjke, iz katerih lahko dobite drugo pridelek.

žetev brokolijaPredstavljeno fotografija brokolija rastoče na prostem kažejo, da lahko vsako poletje obiskovalec z redno zalivanje in spoštovanje osnovnih pravil varstva dobili letine radodaren in visoke kakovosti, kot koristno in okusno zelje.

Video o saditvi brokolija v odprtem prostoru