organsko gnojiloAbsolutno vse kulture kmetijske proizvodnje, ki zahteva na hranila v tleh, to je njena plodnost, saj z vsako novo zemljo pridelka je izčrpan in zahteva gnojenje.

Za obnovitev lastnosti plodnih tal se uporabljajo organska in mineralna gnojila.

Organska skupina je glavna v obdobju predsodkov, to so organske snovi, ki prispevajo k boljši kalivosti in razvoju rastlin.

Toda mineralna skupina je pomožni prehranski element, ki je potreben v tistih primerih, ko organski izčrpa svoj potencial.

Ekološko izboljšuje naravne in podnebne značilnosti tal, omogoča, da se ohladi in nasiči z vsemi potrebnimi snovmi in ogljikovim dioksidom, zaradi česar se mikrobiološki procesi v strukturi tal pospešijo.

Vrste organskih gnojil

Gnoj kot organsko gnojilo

Najbolj preprosta in cenovno dostopna vrsta organskega gnojila je gnoj. Ta element povečuje količino uporabnega in krhkega humusa v sestavi tal.

Shranjeni gnoj, da bi dobili visoko kakovostno gnojilo posebne sponke, plasti gnoja, ki so zajete s šoto in slame.

Če na kmetiji v gospodinjstvu obstaja več vrst živali, so mešani iztrebki, ki jih izločajo, najboljše sredstvo za gnojenje okovja in kmetijskih zemljišč.

Šota in slama ne omogočajo prihodnost gnojila izhlapi velike količine dušika, ki je velik vpliv na prihodnjo produktivnost vseh pridelkov in zelenjave.

Učinkovitost gnoja je med 3 in 5 leti.

Humus

Enako učinkovite organsko gnojilo je humus, ki je pridobljen iz razgrajenega gnoj in rastlin listje, tako imenovani kompost. Najpogosteje se uporablja pri gojenju rastlinskih pridelkov, zlasti v obdobju odpornosti na rast in močne sadike.

organska snov

Tekoča organska gnojila

Za to vrsto gnojila so urin živalskega izvora in lug, ki nastane v procesu razpada gnoja. So zelo bogati z dušikom in kalijem.

organsko tekoče gnojiloUporabljajo se v praksi v razredčeni obliki v razmerju 1/10, kjer prevladuje voda. Posebno koristna so tekoča gnojila za rastlinske in sadne rastline. V bistvu tekoča gnojila se uporabljajo v času presaditve, jajčnikov, cvetenja in plodov.

Ne priporočamo uporabe organskih snovi v tekoči obliki v vročem suhem vremenu. Gnojenimi koreninami ali listji z brizganjem s pršilcem. Gnojilo se izvaja zvečer.

Šota

Ta proizvod je struktura ostankov močvirskih rastlin, ki niso razgrajeni v pogojih močne vlage zaradi nezadostnega prodiranja zraka v tla. Vsebnost dušika v šoto je več kot dvakrat večja kot pri gnoju.

Related  Skrivnostni najljubši vrtnarji so drevo zmaja

šota

Iztrebki ptic

ptičji iztrebkiTo organsko gnojilo se uporablja predvsem za rastlinske pridelke in krompir. Leglo je bogato z dušikom, fosforjem in kalijem. Sveže leglo ptic se pomeša s šoto ali slamico, nato pa se posuši in zmelje v praškasto maso. Uporablja se pri pripravi različnih kompostnih gnojil.

Zelena masa stročnic

Kulture družine stročnic so odlične zaloge dušika, zato se pogosto uporabljajo kot organska gnojila z metodo oranja zelene mase, ki je posledica razgradnje tla, obogatenega z dušikom. Ta način oploditve na suhozidno podzolicnih tleh je še posebej razširjen.

gnojilo fižola

Organsko-mineralno gnojilo

granuliranPogosto doma, poletni prebivalci ne uporabljajo preveč koncentrirane organske snovi, na primer pepela, ne vsebuje potrebnih količin hranil v sestavi in ​​jih je treba zmešati z drugimi organskimi sestavinami ali minerali.

Kombinacija mineralnih in organskih elementov ustvarja tako imenovana organomineralna gnojila, na drug način pa jih imenujemo humana gnojila.

V primerih nepravilne skrbi za tla, to omogoča, da pravilno uravnava ravnovesje vsebine vseh potrebnih hranil v neudobnih in nenasičenih gnojilih v tleh.

Organomineralna gnojila se proizvajajo le po temeljiti kemični analizi zemlje, ki jo je treba obdelati.

Kako uporabljati organska gnojila?

Organska gnojila v tekočem stanju se uvedejo pod koreninski sistem pridelkov in zelenjave, v skladnosti praškaste in krhke mase pa se porazdeli po površini zemlje, ki je kasneje oranjena ali kopana. Za to se uporablja bajonetna lopato doma, vendar za namene kmetovanja se za ta namen uporablja organski trosilnik gnojil.

trosilnik

Danes ni težko kupiti elementov gnojil v vrtnarskih supermarketih. Na pakiranjih, ki so kupljene, so vedno označene norme za vnos organskih gnojil. Ti se morajo držati, saj lahko vrsto proizvodnje gnojil je tako v enem kosu in kompleksna, zasnovan posebej za uporabo določene vrste kulture.

Related  Kraljica melonov – melon Chardjou ali Guliabi

Priprava organskega gnojila – video