Harvest na cepljeni jablaniCepljenje jabolk poleti je dovolj preprosto. Samo pomembne točke moramo posvetiti pozornost. Prav tako je treba upoštevati pravila o pobiranju potaknjencev, kar bo povečalo možnosti za uspešno pridobivanje nove veje.

Ploščice potaknjencev za cepljenje

Rezila za plesCepljenje jabolk poleti je bilo uspešno, je treba pravilno izvesti postopek pridelave potaknjencev – sledi. Ti predmeti so majhni deli vej drugega jabolka ali drugega sadnega drevesa ali celih letnih poganjkov. V celoti morajo biti oblikovani. Rezanje je treba opraviti šele po tem, ko so drevesa trdna in se je začela počivati ​​- pozno jesen (po zavrženju listov) ali v zgodnji zimi.

Apple poletiTeoretično lahko s sečnjo spravljate vse do sredine januarja. V ekstremnih primerih lahko konec tega meseca prekinejo presadek. Kasneje ni nobenega smisla pri izdelavi praznih delov, ker se tako minirane cepljenke sploh ne ukoreninijo ali se zelo slabo ukoreninijo. To je razloženo precej preprosto – ko se začne segrevati sonce, se začnejo premikati posebne lamelne snovi.

Po tem ni dovolj količine padca v poganjki, ki ne dovoljuje, da se navad navije na stalež. To je razlog, zakaj je neprimerno žetev v naslednjih mesecih:

 • Januar;
 • Februar.

Apple poleti

Uspešno poletno cepljenjePrednostno se postopek tega tipa izvede spomladi. Toda če je potrebno, lahko poleti tudi cepljeni. Potrebno je le opazovati nekaj odtenkov tega procesa. Da bi razumeli, kako saditi jablane poleti, je lahko precej preprosta. Na voljo so naslednji načini:

 • v cepitvi;
 • v rezu;
 • most.

Inokulacija v cepitvi

Inokulacija v cepitvi, mast z vrtnim dimaInokulacija jabolk poleti v cepitvi je preprost postopek. Ampak najbolje je, da ga ne izvajate sami, ampak z asistentom. Ena oseba bo delila prasica za inokulacijo, druga pa bo vstavila potaknjence. Predhodno je treba narediti posebne razlitje, omogočili bodo poenostavitev postopka razdelitve podlage podloge na dva dela. Upoštevati je treba pravila:

 • če je drevo sorazmerno mlado – se razseka veje izvaja na razdalji 40 cm od debla;
 • če je drevo že več let, njene veje pa so dovolj debele, da je možno odrezati na razdalji enega metra od prtljažnika.

Toda v slednjem primeru debelina razrezane veje ne sme biti večja od 5 cm. Zaradi tega se lahko za enega presadka na eni skeletni veji odrezajo dva ali več vozlov. Bodite pozorni na določeno razdaljo med njimi. Če je drevo mlado, vendar je treba posaditi več potaknjencev, je zaželeno opravljati rezine na različnih vejah – kolikor je mogoče med seboj.

Pomembno je pripraviti poseben vrt var. Po cepljenju morajo mazati mesto za striženje.

Postopek cepljenja v cepitev je naslednji:

 • Za žago se namesti močan oster nož;
 • s pomočjo kladiva ali drugega podobnega orodja, udarite na končni del rezila noža;
 • podružnica bo razdeljena na dva dela – jih je treba razdeliti na straneh in vnaprej vstaviti pripravljene potaknjence;
 • nož se odstrani;
 • Kraj inokulacije je zamazan s pomočjo vrtnega dima.

Če je potrebno, lahko uporabite običajen električni trak – ga pritrdite s pomočjo cepljenih vej v želenem položaju. Močnejši bodo presadek in stalež skupaj, večja je verjetnost, da bo cepivo uspešno.

Inokulacija do reza

Presaditev stranskega rezaPoletna inokulacija jablan z zelenimi potaknjenci se lahko opravi ne le pri cepitvi, ampak tudi pri rezanju. In ga lahko izvajate na dva načina:

 • kotni;
 • stranski.

Cepljenje v kotu po kotni metodi se pogosto uporablja tudi poleti. Ta postopek se izvaja na naslednji način:

 • je treba izbrati podružnico, ki ne sme biti večja od 2 cm in še vedno tanko lubje;
 • na panju s tankim, ostrim nožem, naredite dve vzporedni kotni zarezi – nož se postavlja na razdalji 3 cm od roba pod kotom 30 (globina ne sme biti manjša od 6 mm);
 • Steblo je treba tesno vstaviti v rez in iztrebiti mesto inokulacije s posebnim vrtnim voskom.Inokulacija jabolka z ledvicami

V prihodnosti je mesto cepljenja pritrjeno s pomočjo izolacijskega traku in prekrito s folijo iz polietilena. To bo povečalo možnosti za obremenitev in zaščitilo tudi nezaščiteno območje pred okužbo s kakršnimi koli patogeni organizmi.

Cepitev v stranski rez ni bistveno drugačna od zgoraj opisane metode. Izvede se na naslednji način:

 • z ostrim nožem bi morali dati poševne odrezke na razdalji 20 cm od dna (eden mora biti daljši od drugega za 1 cm);
 • Predhodno pripravljen z golim robom stebla, vstavljenim v razrezano in izlito vrtno gazo.

Ob koncu cepljenja je potrebno tudi, da zavije svoje mesto s polietilenskim filmom in jo po potrebi popravite z električnim trakom.

Čas poletanja jabolk poleti ni omejen, vendar je priporočljivo, da ga izvedete, preden se začne cvetenje. Ker so snovi, ki spodbujajo hitrejšo uporabo, vsebovane v večjem številu.

Inokulacija z mostom

Inokulacija z mostomCepitev jabolk na divjadi, najpogosteje, se uresniči v primeru, da je potrebno popraviti poškodovano lubje. Pogosto se zgodi, da so zajci in druge živali živali pomladi, lastnik pa zazna resno škodo sadnemu drevesu.

Proces te vrste mora biti nujno realiziran v času največjega aktivnega gibanja sapnika. Pade samo za poletno obdobje. Inokulacija z mostom se izvaja na naslednji način:

 • robove rane na površini drevesnega debla je treba razširiti na videz zdravih tkiv;
 • tik pod in nad poškodovanim območjem, naredite ustrezne rezine za skorjo;
 • Rezice so izdelane v isti ravnini na koncih predhodno pripravljenih potaknjencev;
 • vsaka reza vstavite v enega od kosov lubja;
 • prion je obokan luknjani, nato pa ga vstavi druga stran v drugi rez;
 • Kraj inokulacije je napolnjen z vrtnim lakom, zavit z izolirnim trakom in polietilenskim filmom.

Proces obravnavanega tipa je zelo preprost za izvedbo, ne smemo pozabiti na pomembne odtenke (obdelava z vrtnimi hlapi, pravilno pripravo površin). Najbolje je, da se seznanite s predstavitvijo poletnega cepljenja jabolk z zelenimi potaknjenci pred njegovo izvedbo. Tako se je mogoče najprej izogniti najpogostejšim napakam vrtnarjev, ki izvajajo to operacijo, in nimajo dovolj izkušenj. Za to delo je potrebno izbrati najbolj ostro orodje. Obstajajo tudi posebne prilagoditve.Orodje za inokulacijo

Pomembno je vedeti, da je cepljenje za drevo velik stres, postane zelo ranljivo. Zato je treba vnaprej prepričati, da v bližini ni nobenih rastlin, okuženih z nobenimi boleznimi. V nasprotnem primeru lahko drevo preprosto umre.

Video o inokulaciji jablan v poletnih mesecih