Na naši strani gojimo belušeKulture fižola, ki se začnejo z fižolom, grahom, soji, ki se končajo z arašidi, se že dolgo uveljavljajo kot bogati vir vlaken, prebavljive beljakovine, zapleteni ogljikovi hidrati. Za telo prinašajo veliko korist: obogatijo jo s kislinami, vitaminom in elementi v sledovih, ščitijo pred okužbami, povečajo odpornost na bolezni. V tako veliki družini izstopa rastlina, ki združuje največje število uporabnih lastnosti, ni enostavno rasti – to je zeleni špargljev fižol. Rastlina ljubi toploto in vlago, prenaša neugoden vpliv okolja precej stabilno in je sposobna rasti praktično v vseh pogojih.

Določitev pristajališča in priprava tal

Za gojenje fižola izberite lahke posteljeČe je cilj zbrati bogato žetev in posadili na vrtu ali navijanje bush stročji fižol, raste in skrb za bo zahteval nekaj znanja agronomije in spretnosti.

Zeleni šparglji fižolUspešna izbira mesta za gojenje, njegova ustrezna priprava, bo v veliki meri olajšala nadaljnjo oskrbo rastline in dosegla visoke donose. Ustrezno je dobro ogreto s soncem z možnostjo namakanja in nizke kislosti tal, ki so se rastejo:

 • korenovke: pesa, krompir, korenje, redkev;
 • čebulo ali česen;
 • paradižnik, zelena, različne zelenice, jagode.

Žganje belušev se lahko letno goji na isti lokaciji. Ta kultura ne upošteva osnovnega načela kolobarjenja, v skladu s katerim se ne priporoča, da se obrata vrne na prejšnje mesto pristanka v manj kot 3-4 letih. Izjema je položaj z rednim porazom fižola z antracnozo.

Podpora za fižol beluševZraven tega je treba zavrniti sajenje visokih rastlin: koruza, sirek, gorčica, da ne bi ustvarili sence.

Hrana in mehanska sestava tal sta primarnega pomena za polno rast kulture. Priprava mesta je zaželeno, da začnemo jeseni z kopanjem in nanosom organskih gnojil (5-6 kg na 1), ki jih bo po pomladi mogoče preseči čim bolj. Dodajanje mineralnih gnojil – 20 g na 1 kalijev klorid in superfosfate – bodo oblikovale dodatne kemične spojine, potrebne za rast rastlin. Spomladi je tla pokrita z lesnim pepelom in humusom, še enkrat koplje.

Izbira in priprava semen za sajenje

Semena različnih vrst beluševNaravni pogoji in čas zorenja podlage neposredno vplivajo na izbiro sort belušev, ki so lahko:

 • zgodnje zorenje – trgatev v 40-50 dneh;
 • srednje zorenje – čas zorenja 70-80 dni;
 • pozno zorenje – sadje se razbije po 120-130 dneh.

Pozna-zorenje sorte niso primerne za gojenje v naših razmerah, in njihov pristanek je treba opustiti. Trdo delo rejci so bili umaknjeni nezahtevne sorte, ki izkazujejo dobro produktivnost med grmovnih vrst (Laura, karamela, Sachs 615, olje King), in med zavitimi fižol (Purple Queen, Golden Nectar, zmagovalec Fatima)

Pred sajenjem je treba semena dekontaminirati in vzdrževati v njih, zato se v močni raztopini kalijevega permanganata namočijo 20 do 30 minut. Mangan se lahko nadomesti z vodko, alo, cirkon. Bolj hitre in enakomernejše poganjki zagotavljajo kaljen pasulj. Mnogi začetniki vrtnarji ne vedo, kako kaliti fižol pravilno in preprosto potopiti semena v posodo z vodo. To vodi k kisanju in kvarjenju semenskega materiala. Da se to ne bi zgodilo, je treba zrna večkrat raztovoriti med dvema plastema neprestane vlažne bombažne tkanine ali zloženo gazo.

Sejanje semen v tleh

Zasaditev semen fižola v odprtem tlehŠpargelj je zasajen v topli, ohlajeni in dobro navlaženi zemlji do globine 3-5 cm. Tehnologija sajenja je precej preprosta:

 • Za oster kot helikopterja je žleb globoke 4-5 cm;
 • brazgotina je zalivena (raztopina kompleksnih gnojil);
 • ko se vlaga povsem absorbira, razporedite semena na dnu brazgotine, opazujte med njimi interval 10-12 cm (če je razdalja manjša, bodo kasneje morali tanjšati poganjke);
 • Brazda je nežno napolnjena s tlemi po vsej dolžini;
 • Razdalja med brazgotinami (razmikom vrstic) mora biti 25-40 cm.

Za vrste kurjenega fižola morate namestiti močno podporo na višini 1,5 metra. Čas kalitve semen lahko traja od enega do dveh tednov. Mladi poganjki so zelo občutljivi na mraz in niso dobro prenašani, zato bo morda treba pokriti območje s folijo iz polietilena.

Pridelovanje in nabiranje fižola

Plodovi belušev zorijoV času rastne dobe pasulj šparglja zahtevajo redno zalivanje, čiščenje plevela in gnojenje z raztopinami organskih gnojil (1-2 krat na mesec). Boljšo rast stebel je olajšana z razbremenitvijo tal v koreninskem območju do globine 3-4 cm.

Pletenje plevela in zalivanje na najmanjšo možno raven bo omogočilo mulčenje tal s slamo ali zdrobljeno lubje dreves. Takšna oskrba bo preprečila deformacijo in zmanjšanje velikosti čepov. Čas cvetenja rastlin je odvisen od stopnje zorenja sorte in vremenskih razmer. Najpogosteje se cvetovi pojavi po 40-45 dneh po kalitvi sadik, po treh tednih pa se pritrdijo stroki. Po 7-10 dneh prvi zorenje dozori.

Izobilje plodov je mogoče povečati, če odrežete predolge stebla – od 2,5 m.

Zrna so selektivna: zlomljeni so le občutljivi čepi v stanju mlečne zrelosti, ki so zelo koristne za zdravje. Uživajte v okusu sveže pridelanih belušev do jesenskih zmrzali. Del pridelka je treba pustiti za polno zorenje, tako da je možno zbrati semenski material. Žetev semena lahko zadrži kalivost več kot 5 let. Fižol intenzivno nasiči tla z dušikom, zaradi česar je primerna za sajenje poljščin.

Značilnosti rastočega fižola – video