zmajsko drevoNekoč na otoku Tenerife je slavni popotnik opazil nenavadno rastlino čudne oblike. Bila je zmajsko drevo z velikim prtljažnikom, znotraj katerega je bila votla. Lokalno prebivalstvo je sveto obravnavalo kot rastlino, zato ga je častilo. Znotraj drevesa je bil nameščen predmet, ki je podoben oltarju, kar je močno zaznamovalo potnike. Čez nekaj časa so prepoznali skrivnostno legendo o svetem drevesu. Kot se je izkazalo, ni bila sama.

Legenda o lepem drevesu

drevo z neverjetno legendoKo ljudje slišijo besedo “legenda”, takoj razumejo, da je del zgodbe fikcija. Enako se je zgodilo z imenom drevesa zmaja. Ena od teh legend govori o krvoločnem zmaju, ki je pogosto napadel ogromne slone. Iz njih je popil vso kri, ne da bi dala samo eno priložnost za odrešitev. Ko je poražen slon padel na njegovega morilca in ga zdrobil s svojim telesom. Posledica tega je bila krv na tleh. Sčasoma je to območje zraslo neverjetno drevesa, ki se imenujejo zmaj.

nenavadna oblikaDruga zgodba o drevesu je povezana z romantičnimi odnosi. Na južnoameriški celini se rastlina imenuje “drevo sreče” in ni slučajno. V enem naselju Aztec je živel pogumen, a revni mladenič. Ljubil je hčere glavnega duhovnika plemena, ki je imel zanj tudi nežne občutke. Potem je prosil duhovnika za roke svoje drage hčere. Ampak to ni prosilo bogatega plemiča. Zgrabil je palico, ki je bila pripravljena na požrtvovalni ogenj, jo potopila v tla in naročila, da se voda za en teden. Če so na njem listi, se je pripravljen poročiti z njimi.

Mladenec je spoznal, da je izgubil dekle za vedno. Kljub temu sem se odločil izpolniti prošnjo duhovnika, v upanju na čudež. Ko se je rok končal, so se na palico pojavile mlade nalepke. Zgodba se je končala s poroko, rastlina pa je bila imenovana “Drevo sreče”. Nekateri ljudje še vedno verjamejo v čudežno moč skrivnostne rastline.

Drevo zmaja se pogosto imenuje dracaena, kar pomeni “zmajska ženska”. Rastlina se pogosto uporablja kot sobna kultura, pridelana doma.

Biološke značilnosti rastline

razvejani prtljažnikPodroben opis drevesa zmaja pomaga ljubiteljem narave predstaviti rastlino v vsej svoji slavi. Pravilno se ga lahko šteje za precej velikan, saj doseže visok 20 metrov. Glavna značilnost drevesa je razvejan deblo, ki je pogosto do 4 m premera. Njegova široka krona sestoji iz množice debelih poganjkov, gosto prepletenih med seboj. Na vsakem od njih rastejo sivo-zeleni listi xiphoid oblike. Ustvarjajo svojo dolžino – približno 60 cm. Površina listne plošče je okrašena z vzorci žic, ki spominjajo na živo bitje iz legende.

Related  Zelje in škodljivci z njimi

sadje drevesa zmajaKot vsa rastlina je zmaja drevesa enkrat letno krone z rožami. Zbirajo se v majhnih šopkih, v katerih je lahko od 4 do 8 brsti. Čas cvetenja traja približno dva meseca – od julija do septembra. Po uspešni oprašitvi se na mestu popkov razvijejo oranžna sadja.

Zanimivo je, da se drevo sreče razvija zelo počasi. Določitev njegove starosti je skoraj nemogoča, ker v notranjosti trupa ni letnih prstanov. Kljub temu biologi ugotavljajo, da lahko življenjska doba rastline doseže do 9 tisoč let.

Prvič, na mladih poganjkih drevesa nastane le listje. Šele po 35 letih se prtljažnik začne razvejati in oblikuje poganjke z gostimi snopi listov. S strani so podobni odprtemu dežniku.

Drakonski lesni sokKo drevo stari okoli 100 let, proizvaja smolnat sok. Pod vplivom kisika dobi rdečkasto barvo. Pri ljudeh se katran imenuje “zmajska kri”. Znana po številnih uporabnih lastnostih in se pogosto uporablja za različne namene. Tukaj je nekaj:

 1. Naravna vlakna iz pločevine se uporabljajo za izdelavo vrvi in ​​debele tkanine.
 2. Les ima visoko toplotno kapaciteto. Ožgane skoraj brez ognja, medtem ko oddaja veliko toplote.
 3. Sok rastline se uporablja za izdelavo laka, ki se uporablja za pokrivanje kovinskih površin ali mizarstva.
 4. Na osnovi sokov drevesa zmaja je barva las izdelana iz zlate barve.
 5. Avtohtoni prebivalci kraja, kjer eksotično drevo raste, uporablja svoj sok za barvanje osebnih žganih pijač.
 6. Alkoholne tinkture se uporabljajo za celjenje ran in modrice.

house dragon drevoIz tega je jasno, da rastlina prinaša veliko koristi za človeka. Toda nekdo lahko nasprotuje: “Ne gojimo takšnih dreves in jih lahko občudujete le na fotografiji ali televizijskih filmih o naravi.” Dejstvo je, mnogi vrtnarji že dolgo rastejo zmajev na domu, srčkan kliče jo dracaena. Ta bližnji sorodnik je prav tako dober, kot tudi njeni veličastni predniki. Poleg tega obstaja veliko vrst notranjih eksotičnih cvetov.

Related  Kaj se imenuje krušno drevo

Pod senco miniaturne palme

dracaenaV zadnjem času je postalo modno, da raste eksotične rastline doma. Na primer, je lahko:

 • Kitajska vrtnica;
 • različni fikusi;
 • palme;
 • diffenbachia;
 • dracen.

Vsaka od možnosti v lastno srčkan, tako da ima svoje oboževalce. Toda zmajev drevo, vzgojeno v loncu, presega vsa pričakovanja. Do sedaj so znane številne vrste tega čudovitega roža. Poglejmo jih nekaj.

Derek ali dišeče

dišeča dracaenaDracaena te vrste raste do višine 1,5 m. Ima drugačno obliko listov, in sicer:

 • ovoid;
 • koplje v obliki;
 • ovoid;
 • v obliki dolgega pasu.

črtaste listeGlavna značilnost rastline so vzdolžne proge na listnih ploščah bele ali rumenkaste barve. Cvet odlično ustreza v bivalnih prostorih, pisarnah, bolnišnicah in izobraževalnih ustanovah.

Fragrans

dracene frangrasRastlina pripada počasi rastočim vrstam zmajskega drevesa. Zanj je značilna multi-stemirana baza, iz katere izhajajo tanke vejice. Leaf plošče so gosto, temno zelene barve. Podobna varianta v naravi raste do 15 m.

Nekateri predstavniki Dracaene Fragrans imajo listne barve. To dejstvo je treba upoštevati pri oblikovanju notranje opreme.

Sander

dracena brusilnikMesnate poganjke cvetov izgledajo kot bambus. Listne plošče rastejo iz vozlov v majhnih šopkih. Njihovi ostri konci kažejo navzgor. Barva – sivo-zelena. Nekatere različice Sandera odlikujejo listi s temno zelenimi robovi.poganjki podobni bambusu

Edged

reka DracaenaTa dracaena ima trden prtljažnik, ki se povečuje, ko listi padajo. Od nje izhajajo veje (2 ali 3) in oblikujejo lepo krono podolgovatega listja. Če skrbite za drevo zmaja, lahko rastejo do višine 2 m.

Skrbno skrbite za rastlino

skrb za drevo zmajaKo eksotična rastlina pride v hišo svojim navijačem, je pomembno, da se spomnite osnovnih pravil skrbi za to. Ker Dracaena ne všeč veliko svetlobe, je bolje, da jo postavite v globino sobe nasproti okna. Temperatura v hiši mora biti najmanj 20 stopinj.

Related  Vrste krompirja: slavni, uporabni in ne zelo

redno zalivanjePoleti se cvet napolni vsak dan in listi se obrišijo z vlažno krpo. Z nastopom hladnega vremena se zmanjša količina zalivanja, vendar ne pozabite dati dovolj svetlobe. Krmne rastline z mineralnimi ali organskimi gnojili. Poleti jih vnesejo 1 ura v 14 dneh.

Najboljša možnost za organske snovi je mullein, lesni pepel ali piščančji iztrebki.

zmaj-drevo v lončkihZ tako skrbno nego, dragonovo drevo prinaša veselje svojim navijačem že dolgo časa. Pod svojo senco se je preprosto predstavljati na puščavskem otoku, kjer vladajo harmonija in večni mir.

Dragon drevo doma – video