Krompirjeve postelje v SibirijiSibirija je regija z ostrim kontinentalnim podnebjem. Na primer, nepredvideni časi presenečenj pogosto predstavljajo prebivalce vzhodnega dela. Tukaj so praviloma hude in dolgotrajne zime, kratka poletja in velika verjetnost vračanja pozebe v pozni pomladi. V zahodnih regijah je podnebje rahlo mehko, vendar tukaj tudi prebivalci niso sladki. V teh razmerah raste dobra žetev, ki je dovolj problematična. Vrtnarji morajo spoznati različne trike in iskati načine iz sedanjega stanja, tako da je bil zasaditev krompirja v Sibiriji uspešen.

Odvisno od ozemlja se spreminja tudi čas kmetijskih pridelkov. V tem članku bomo govorili o tem, kako rastejo krompir v sibirskem podnebju.

Datumi sajenja krompirja

Čas sajenja krompirja v Sibiriji se pokaže na vrsti pozneje kot na primer v osrednjem pasu Rusije. Prej se vse delo začne v zahodnih regijah. Krompir se lahko namesti v začetku maja. Prebivalci vzhodnih regij začnejo pristajati le dva tedna pozneje, to je sredi maja.

Sejanje krompirja v Sibiriji se izvaja le, ko temperatura prsti doseže 7-8 stopinj Celzija. Če to počnete prej, je verjetno, da se korenine ne bodo dobro razvile.

Izberite vrsto krompirja

Vrsta LugovskeZa sajenje v Sibiriji, ponavadi uporablja semenski krompir. Glavna stvar je, da izberemo pravo sorto – ne moremo vsakogar rasti v težkih razmerah. V tem poglavju bomo govorili o najbolj priljubljenih sortah. Torej, tukaj je glavni seznam:

 • Timo “je nizozemska zgodnja sorta zorenja. Kakovost okusa je precej visoka. Dobro shranjeno.
 • “Lugovskoy” – sorta prinesla ukrajinski rejci. Korenine so velike in tehtajo 100-165 g. Odporne so na številne bolezni, npr. Pozno blato, črno steblo, paradižnik.
 • Vrsto Adrett“Adretta” je najbolj razširjena sorta med vrtnarji v Sibiriji. Korenine so velike, rumene barve. Pod ustreznimi pogoji je sorta zelo dobro ohranjena.
 • “Early Priekulski” je zelo zgodaj. V zvezi s tem se pri ljudeh ta sorta imenuje štirideset dni. Značilno je, da se takšen krompir goji poleti, ker je slabo shranjen.
 • “September” je srednja in zgodnja sorta. Meso korenine je belo. Dobro deluje pod vsemi pogoji. Popolnoma shranjen
 • “Svitanok Kiev” – je priljubljena med mnogimi vrtnarji. Sorta kaže dober izkoristek, na primer od 1 000 lahko zbramo okoli 300 kg. Poleg tega je tak krompir odporen na številne bolezni, poleg tega pa je opazil, da ga je Colorado hrošča manj poškodovala.

Dejansko obstaja veliko sort, ki so primerne za gojenje v Sibiriji. Vsako leto rejci ustvarjajo nekaj novega. Izberite sami ustrezno možnost ne bo težko.

Določite kraj za sajenje

Priprava vrta za sajenje krompirjaKo se vrtnar odloča za pravo sorto, morate poskrbeti, kje bodo nasade. Hkrati bomo povedali krompir – rastlinsko fotofilozno. Zato je najbolj primerno, da ta kultura izbere ozemlje, ki ga ne prekriva drevesa ali grmičevje. Tla morajo biti lahka in svobodna. Dober trg se lahko zbere, če se jeseni uvede kopanje v kopanje.

Spomladi se gnoj ni mogoče spraviti – krompir se bo preprosto pokvaril.

Osnovni načini sajenja krompirja

Do danes obstaja več načinov za krompir v Sibiriji. Govorimo o glavnem:

 1. Enotna metoda pristankaEnotna linija – najpogostejši način sajenja krompirja. Korenovke so posajene v vrstah. Med njimi mora biti približno 60-70 cm, med grmovjem pa je razdalja 2-krat manjša – približno 20-25 cm. Krompir je posajen na plitki globini: dovolj je 7 cm. V nadaljevanju se zemlja segreva na grmovje.
 2. Polja krompirja, posajena s trakoviTrak – praviloma se ta metoda uporablja v industrijskem obsegu. Glavna razlika je, da se sajenje opravi v dveh vrsticah. Razdalja med njimi mora biti 30 cm. Naslednje brazde se nahajajo na razdalji 110 cm. Glavna prednost te metode je, da ko je traktor gosen, korenine rastlin niso poškodovane, ker je zemlja vzeta iz velikih intervalov.
 3. Sesanje krompirjaCrestal – ta metoda je zelo podobna metodi sajenja krompirja v brazde. Edina razlika je v tem, da se ustvari umetna višina serije, ki mora biti približno 18-20 centimetrov. Podrobneje pojasnimo. Metoda se lahko uporablja v dveh variantah:
 • krompir je zasajen na globino 8-10 cm, nato pa se ustvari greben 20 cm visok.
 • V tem primeru so grebeni pripravljeni vnaprej. Njihova višina naj bo 30 centimetrov, njihova razdalja pa je približno 80 centimetrov. Krompir se postavi v rovove, ki jih dobijo in nato pokopljejo.

Tako pristanek vam omogoča pridelek približno dva tedna prej. Vendar pa je treba spomniti, da je ta metoda primerna za navlažene tla, če je mesto na hribovitem mestu, potem korenovke morda nimajo dovolj vlage in se bodo slabo razvile ali celo umirile. Kar se tiče norme setve krompirja, je drugačna. Če govorimo o majhnih območjih, bo za sto kvadratnih metrov potrebovalo približno 300 gomoljev.

Pogoji za zbiranje krompirja

Čas žetveNekateri ljudje mislijo, da se prej pojavijo poganjki, hitreje bodo pobirali. Dejansko to ni tako. Ni važno, koliko dni je krompir prišel. Glavna stvar je, kakšna je bila izbrana. Zorenje sort, ki so namenjene zgodnjemu prehranjevanju, je mogoče zbrati že sredi julija (vse je odvisno od časov zasaditve). Za kopanje se uporabljajo lopatice. Poddevatijo zemljo blizu grmovja. Običajno so na površini takoj našli velike korenine. Srednjezrastne sorte zorijo veliko dlje. Optimalen čas za zbiranje krompirja je konec avgusta začetek septembra.

Začetni vrtnarji ne vedo, kako ugotoviti, ali je krompir zoril ali ne. Preprosto je to storiti. Rumeni in poševni grmi – prvi znak, ki kaže, da je čas za začetek žetve. Če povzamem, hočem reči, da je mogoče pridelek krompirja uspevati tudi v težkih razmerah v Sibiriji. Glavna stvar je, da se ne zmotite pri izbiri sorte.

Krompir za slamo v Sibiriji – video