Posevki vrtnicRazmnoževanje s potaknjenci vrtnic velja za najlažje in najbolj cenovno ugoden način za plemenske barve. To je ta tehnologija omogoča izdelavo lastnih zakoreninjena vrtnice, ki so danes prava redkost. Z uporabo metode vegetativno vzreje je zelo priljubljen med vrtnarji, ki se razmnožujejo s potaknjenci rose je zelo preprosta, poleg tega tak proces ima visok odstotek uspešno ukoreninjenje.

Glavna prednost koreninaste vrtnice je njihova trajnost, visoka prilagodljivost rastnim razmeram in lastnostim tal. Te vrtnice ne rastejo v divje rasti. Zato je treba v regijah, za katere so značilni težki vremenski pogoji, dati prednost vrtnim vrtnicam.

Kdaj rezati vrtnice?

Preden rastejo roza iz ročaja, se je treba odločiti, kdaj ga boste naredili. Optimalni čas za nastanek sadik se šteje za obdobje od trenutka nastanka polnega brstenja in dokler se cvetni lističi popolnoma ne spustijo iz cvetenja. Če je to storjeno prej, potem je najverjetneje, da se les reza ne bo zrušil. Pri kasnejših pogojih na podružnici se prične bučenje prebujanja, vse plastične snovi pa ne tvorijo korenin, temveč njihov razvoj.

Orezovanje potaknjencevKar se tiče izbire sezone, lahko kadarkoli rastejo vrtnice iz potaknjencev. Nekaterim pridelovalcem svetujemo, da dajo prednost razmnoževanju s potaknjenci v jeseni, saj se korenina rožnice po jeseni obrezovanju veliko lažje. Ta dejavnik je razložen z dejstvom, da se grm se pripravlja na zimski počitek in čim bolj nabira hranila. Poleg tega je pri obrezovanju zamaške za zimo mogoče izbrati primeren sadilni material.

Priprava za gojenje vrtnic iz potaknjencev

Pri izbiri sadilnega materiala morate paziti na notranje stanje stebla, saj bo zelo težko razširjati vrtnice s trdimi potaknjenci.

Najbolj uspešni so sadike, pridobljene iz poganjkov, niso preveč debele in niso precej tanke.

Posevki vrtnic potekajo po naslednjem vrstnem redu:

 1. Ko smo izbrali primerno steblo, naredimo obrezovanje, ki je odstopalo od ledvice za 1,5 mm. Dno reza mora biti nekoliko nagnjeno.
 2. Zgornji rez je izdelan ravno črto, 1 cm od ledvic.
 3. Vsi konici in listi na rezu se odstranijo iz spodnjega reza. Leži v zgornjem delu, da se skrajša za tretjino.
 4. Zgornji del odrežite s kalijevim permanganatom ali potopite v vosek.
 5. Pred ukoreninjenjem korena vrtnice naj bi ležal približno en dan v vodi ali posebno raztopino z dodatkom zdravila za pospešitev nastajanja korenin.

Related  Fotografija z opisom sort orehov

Na tej pripravljalni stopnji za razmnoževanje vrtnic potaknite se in pojdite neposredno na njihovo saditev.

Kako posaditi vrtnico z ročajem?

Če želite posaditi vrtnico s potaknjenci v tleh, boste morali odpreti odprto območje z lahkotno senco, ki bo varovala zasajeno rastlino v najbolj vročih urah pred opeklinami.

potaknjenci vrtnicČe je veliko potaknjencev, se na postelji oblikujejo posebne vrste.

Kot osnovo za sajenje lahko uporabimo hranilni substrat, ki ga sestavljajo naslednji sestavni deli:

 • travnata tla (4 delov);
 • listna zemlja (1 del);
 • pesek (1 del);
 • humus (lahko imate neokislinsko šoto 2 delov);
 • lesni pepel (0,5 skodelice).

Nastala zmes zaspi v pripravljenih žlebovih (do 15 cm) in tam za rastlino z ročajem. Na vrhu posteljice, posuta s čistim preplavljenim rečnim peskom (plast do 2-3 cm) ali zmešano s šotorom 1: 1. Rezine so posajene na globino 2 cm pri nagibu 45 °. Razdalja med njimi mora biti 3-6 cm, širina med vrstami pa okoli 8-10 cm.

5-litrske steklenice kot rastlinjakNato potaknite potaknjenke z močno raztopino kalijevega permanganata in jih pokrijte s plastično steklenico. Če je mogoče, lahko namestite žične okvirje iz kovinske žice in jih zavijte s folijo iz polietilena. Takšna mini rastlinjaka bo omogočala učinkovitejše vrtanje vrtnic, saj bo dovolj tesno in ne bo dovoljevala, da bi voda prehitro izhlapela.

Skrb za potaknjence vrtnic

S potaknjenci vrtnic ogromno vlogo igra vlažnost zraka in temperaturni režim. Zato je v 2-3 tednih po sajenju potaknjencev potrebno upoštevati temperaturo zraka okoli 20-25 ° C, kar bo omogočilo hitrejše oblikovanje primarnih korenin “kalus”. Povprečna vlažnost zraka mora biti 85%. To količino enostavno vzdržujemo s pogostim brizganjem. Zelo pomembno je, da so listi potaknjencev vedno mokri. Zalivanje na tej stopnji razvoja mora biti zmerno, saj rastlinska rastlina v preveč vlažnih tleh začne izginjati.

Related  Učenje rasti sladkih melon na prostem in doma

Primarne korenine na potaknjenjih se začnejo na dan 13-15, po nekaj tednih pa se pojavijo polne korenine. V tem času mlade sadike začnejo prezračevati pogosteje, zmerno pršenje in vodo.

Nadaljnja skrb za mlado vrtnico

Koren s koreninamiZa uspešno rast vrtnico iz bo potaknjenci potrebovali v prihodnosti, da bi našli optimalne pogoje za mlade grm, kot so bili pridobljeni na podoben način, rože so zelo zahtevni glede kakovosti tal, vremenskih razmer, in gnojil.

Nasveti, ki bodo omogočili nekaj let, da bi dobili cvetoče rose grm:

 • Ni priporočljivo sajenje mlado vrtnico v težkih glinenih tleh, kot tudi v krajih, kjer je pojav podzemne vode zelo blizu površine (manj kot 1 m).
 • Ker je koreninski sistem mladega grma na vrhu, zahtevajo pogosto namakanje.
 • Sajenje sadik najboljše na prostih posteljah, dvignjenih nad tlemi. Ta ureditev bo preprečila stagnacijo vode in boljšo segrevanje tal.
 • Občasno je treba tla pod mladimi grmovnicami preliti z žagovino ali sesekljano slamo.
 • Zelo pomembno je, da ne pozabite hraniti vrtnice z gnojili, saj morajo mlade rastline močno zaščititi zimo. Za ta namen so primerna gnojila v tekoči obliki.

Gojenje vrtnic – to ni le moralno zadoščenje ob pogledu na lepo bogato cvetoče grm goji s svojimi rokami, temveč tudi priložnost, da shranite dragocene sorte na njegovo dvorišče. In prisotnost veliko izkušenj lahko omogočajo zanimiv hobi spremenila v dodaten vir dohodka.

Video, kako razširiti vrtnice z rezanjem (ubijanjem)