steblo petunijeVeliki cvetovi in ​​friteški hibridi ter ampelične sorte petunije so nedavno postali vse bolj priljubljeni med cvetličarji. Na žalost je skoraj nemogoče zbrati semena od njih, vendar tudi če to uspete, ni verjetno, da bo od njih prišlo nekaj vrednega. Popolnoma ohraniti barvo in lastnosti podobne roditeljske rastline omogoča reprodukcijo petunije s potaknjenci.

Ko gre za vzrejo petunije, mnogi raje kupujejo vrečko semen in rastejo sadike, tudi če ne zavedajo, da je to preprostejši in cenejši način za to.

Prednosti plemenskih petunijev s potaknjenci:

  • Možnost shranjevanja sorte, ki vam je všeč;
  • Najmanjši denarni stroški za nakup semen in sadik;
  • Očitna preprostost metode.

V primerih, ko je nekaj rastlin iz redkih vrst zraslo iz semen, se lahko razmnožujejo s potaknjenci.

Petunia, razmnožena s potaknjenci, cveti nekaj tednov hitreje kot gojijo iz semen in ima boljši razvoj koreninskega sistema.

Poletne potaknjence potaknjenci

obrezovanje potaknjencevV naših vremenskih pogojih, gredice, okrašene s petunijo, pležejo oči z bujnim cvetenjem do zmrzali. Vendar pa doma, zahvaljujoč vlažni topli klimi, to trajnice rastlin.

Z ustvarjanjem petunia poletnih razmer v zimskem času lahko obdržite svoj najljubši cvet. Samo s prihodom jeseni jo morate presaditi iz tal v cvetlični lonec in jo prinesiti v sobo. “Stara” rastlina v hiši je bolje, da ne nosi, bolj pravilna je, da jo pred julijem ali v začetku avgusta.

Kako pravilno potopiti potice petunia?

Z rezom, ki je odrezan iz všečnega vzorca, je potrebno odrezati cvetje in spodnje liste, ga posaditi v cvetlični lonec ali drugo posodo in ga dal nekaj dni v penumbra. Pec mora biti približno 8-10 cm dolg, z dvema internodoma.

Pred sajenjem je lahko njegov koniček rahlo “v prahu” s podlago. Čeprav nekateri pridelovalci menijo, da njena uporaba ni priporočljiva in lahko škodi celo rastlinam.

Vrste razmnoževanja:

  • Od glavnih sadik;
  • Od lanskoletne tovarne z gredicami;
  • Rezanje v vodi.

Petunijo je zelo enostavno izkoristiti, glavna stvar je vzdrževanje zadostne ravni vlage. Kot pri presežku se začne razpad, in če pride do pomanjkanja, rastlina ne bo rasla.

Zimski potaknjenci

petunija v lončkihLahka hladna soba s temperaturo približno 16 stopinj je idealno mesto za zimovanje petunije. Čim nižja je temperatura, manj je svetlobe za rastline. Napajanje v tem času mora biti zmerno. Približno od novembra je zaželeno, da zasveti svetilko. V začetku januarja, po uporabi dušikovih gnojil, je treba osvetlitev povečati na 16 ur na dan.

Ko se rastline obrnejo v polno okroglo grmovje in se pojavi dovolj zelene barve, lahko nadaljujete s potaknjenci. Mi ga vodimo po istem principu kot poleti. V pripravljeni tleh je obrat postavljen tretjini dolžine potaknjencev. Pri zdravljenju z rastnimi spodbujevalci gostota ne presega 1,5 cm.

V dveh tednih hranimo sadike pod mini rastlinjem, ki se lahko uporabljajo kot prazne plastične steklenice ali steklene kozarce. Vsako jutro mora biti prezračevano prezračevanje, da se prepreči nastanek plesni. Tla morajo biti vedno vlažna, zato je priporočljivo tudi vsakodnevno brizganje s pištolo.

Razmnoževanje petunije s potaknjenci na enak način je tudi iz sadik. Glavne sadike po rezanju rezov bodo še hitreje grme in se razvijajo, ne bojte se, da boste to poškodovali.

Optimalen čas in razmere za razmnoževanje

Potaknjenke lahko teoretično propagirate s potaknjenci skozi vse leto. Izhajajoč iz dejstva, da po razrezu potaknjencev do cvetenja traja približno 2 meseca, na ta način pomnoženi v marcu petunija, bo cvetel v začetku maja.

Večja je zmogljivost, v kateri rastlate rastlino, bolj razkošno bo grm in v primeru ampelijske petunije – daljši od biča. Vendar pa, če je potrebno, za pridelavo velikega števila sadik najpogosteje uporabljate plastične skodelice, napolnjene z univerzalno cvetno podlago. Na dnu stekla naredite luknjo in drenirajte na dno.

Materek je treba redno hraniti s kompleksnimi gnojili. Ker so nastale nove sadike, se potaknejo ponovno. Med koreninijo ni treba hraniti petunije. V prihodnosti lahko nadomestite organska in mineralna gnojila.

Da bi izboljšali živahnost, ko se v rastlini pojavi prvi list 6-8, se naredi ščepec, ki se ponovi po nekaj tednih.

Reprodukcija petunije s potaknjenci v vodi

reprodukcija petunije s potaknjenci v vodiRezanje v navadni vodi je še en preprost način vzreje petunije. Od matične grmovnice pobijte apikalne potaknjence velikosti 10-12 cm. Da bi preprečili, da bi se pokvarili v vodi, odstranite spodnje liste in pustite le 3-4. Treba je opozoriti, da daljši potaknjenci ostanejo brez hranljivega gojišča, manj je njihova sposobnost korenenja, zato jih je treba čim hitreje spustiti v vodo.

Značilnosti reprodukcije petunije v vodi:

  • Izberite neprosojne jedi;
  • Če je voda izhlapela, ga ne spreminjajte, samo dodajte malo;
  • Če želite ustvariti učinek tople grede, lahko posodo pokrijete s prozornim pokrovom;
  • Terry sorte so bolje zakoreninjeni v tleh.

V enem tednu bo steblo sproščalo korenine in ga lahko posajeno v tleh.

Če se iz zasajenih semen pogosto pojavlja le polovica osebkov, nato pa s potaknjenci, z redkimi izjemami, skoraj vse sprejemamo. Zagotovite sadike z ustrezno nego in reprodukcija petunije bo nujno uspešna.

Reprodukcija petunijev s potaknjenci – video