rdeče zelje FotoRazlika med belim zeljem in rdečim zeljah v barvi in ​​kemični sestavi. Rdeče zelje je veliko boljše, hkrati pa ohranja vse uporabne lastnosti.

Sorte rdečega zelja

Kot večina križnih sort rdečega zelja, je lahko zgodnje zorenje, srednje in pozno.

Najvišje okusne lastnosti in rok trajanja takšnih sort, kot so Kalibos, Autoro, Rubin MS, Gako.

Glede na značilnosti lahko vsak vrtnar izbere najbolj primerno sorto rdečega zelja. Videz rdeče zelje (fotografija) ponavadi ponazarja na pakiranju s semeni.

  • Paleta – vrsta rdečega zelja z zorenjem (150 dni). Okrogla glava, teža do 1,8 kg, je popolnoma ohranjena.
  • Nurima F1 – zgodnja sorta (80 dni), glava odličnega okusa, povprečna teža 2,5 kg, ki ni namenjena za dolgotrajno skladiščenje.
  • Kalibos je vrsta povprečnega obdobja zorenja, je v obliki stožca do 2 kg, ni prikrita za pogoje gojenja.
  • Kamnita glava je pozna sorta, za katero je značilen visok donos, ni dovzeten za bolezni.

Redskay in Kalibos

Raznolikost rdečega zelja: Nurima F1

Kako rastejo rdeče zelje?

Odvisno od sorte se rdeče zelje tvorijo za 105-200 dni. Lahko se goji v semenu in sadikih.

S semensko metodo rasti rdečega zelja se porabi veliko število semen, na začetku rastne sezone pa je potrebna skrbna skrb za poganjke. Seeding v južnih regijah se izvaja v marcu in aprilu, v severnih regijah se obdobje spreminja v obdobju od aprila do junija.

Kako pridelovati seme?

Kalibrirana semena so jedkana v šibki raztopini kalijevega permanganata ali 20 minut spuščajo v vročo vodo (50 ° C) in nato ohladijo. Pripravljena semena so posejana v rodovitnih tleh, saj se v vsakem vrtu setijo 4 semena. Nad njimi je posuta z zemljo ali zmesjo šote in humusa. Najmanjša razdalja med luknjami 60 cm, in zelja semena so pokopani do globine 4 cm. Za zaščito prihodnjih poganjke iz križnic bolhačev, tal pepela v prahu.

Ko na rastlinah nastajajo 2-3 prave liste, se opravi redčenje, pri čemer se vsaka kopija izdela v vsaki vdolbinici in čez nekaj časa umakne še eno v korist bolj razvitega. Sadike rdečega zelja lahko skrbno presadite iz luknje. Preostala rastlina v hribih.

Sejalni način gojenja

sadni zeljeSeme pripravljamo na podoben način pred setvijo. Za sproščanje sadik zelja je možno na okenski polici v sadikih ali lončkih, v toplicah, ne ogrevanih rastlinjakih ali v odprtih drevesnicah.

Škatle so napolnjene s pripravljeno prstjo, sestavljeno iz enakih delov trate in šote. S to metodo gojenja sadik je pomembno spremljati temperaturni režim – stolpec ne sme pasti pod oznako 16-20 ° C pred pojavom. Po tem, ko se temperatura za en teden zmanjša na 8 ° C in po saditvi gojimo pri temperaturi 12-15 ° C

S presaditvijo sadik je rdeče zelje pripravljeno za maj, ko je rastlina sestavila 5-6 listov in je dobro začinjena.

sadikeTla pred presaditvijo so pripravljena na enak način kot pri belem zeljeh. Najboljše od vsega, rdeče zelje raste na plodnih, ohlapnih in lahkih tleh s kislostjo 5,5-7,0 pH. Na kisli zemlji rdeče zelje sploh ne raste. Najboljše mesto za to kulturo bo dobro osvetljen greben, na katerem so lansko leto rasle kumare, paradižnik, čebula, fižol, pesa ali krompir. Za zagotovitev, da kita ne vpliva na rastline, se rdeče zelje vrne na prejšnje mesto gojenja po 4 letih. Tla na grebenu se pripravljajo od jeseni in uvajajo organsko. Če jih ni, uporabite kot gnojilo nitroamophoska.

Presaditev sadik zrasla rdeče zelje z naslednjimi tehnologijami izvesti: za izdelavo lukenj pepelika gnojil ali amonijev nitrat gnojilo zmešamo s prstjo odcepi majhno količino vode in posajene sadike. Tla okoli se stiskajo, nato pa se razlijejo s toplo vodo.

Skrb za rdeče zelje

Nadaljnji ukrepi za gojenje rdečega zelja so zmanjšani na plevela, sproščanje tal, hilling in pravočasno namakanje.

glava rdečega zelja

Zalivanje. Kot katera koli druga vrsta zelja, je ta kultura vlažna. Pomanjkanje vlage vpliva na donos in kakovost glave. Koristno je od časa do časa, da preživijo obilno škropljenje nasadov rdečega zelja, tako da kapljice kapljajo iz listov. Vlaga za to vrsto zelja je izredno nujna v obdobju nastajanja rozete listov, njihove rasti do trenutka zapiranja v intervalih. Prav tako je treba ob nastanku glave obilno zalivati. Vendar pa ni treba izpolnjevati sajenja, saj rdeče zelje ne prenaša stagnacije vlage in prekomerno vlažne zemlje.

Loeening in hilling. Prvo odplavljanje nasadov poteka teden dni po sajenju. Skrb za rdeče zelje pomeni redno prezračevanje tal za dober razvoj koreninskega sistema rastline. Ko se izvede tretje olajšanje, se polica zelja raste do ravni prvih listov.

Dodatno gnojenje. Med aktivno rastjo listov se zelje napolni z duśikovim gnojilom, in ko se glava zaćne oblikovati, naj bi v krmi prevladovali fosfor in kalij. Če je veliko dušika, bo rastlin še naprej raste listje na račun oblikovanja glave.

Bolezni in škodljivci. Zelje so močno poškodovane z listnimi uši, molji, rasti, zeljejo in zajemalko, bolhami, muhami. Najpogosteje zelje iz kobilice umre. V mokrem in deževnem vremenu zelje lahko vpliva vaskularna in mukozna bakterioza, fusarioza.

Metode boja za vse vrste zelja so enake. S kobilice se bo prihranilo samo pravo kolobarjenje. Od žuželk uporabljajo insekticide ali ljudske metode: prašenje s tobačnim prahom in pepelom, posipanje z infuzijami česna, čebule ali pelina.

Rdeče zelje Garcia – video